Menjek egyetemre?

Figyelt kérdés
8. osztály után tervek nélkül mentem gimnáziumba. Úgy voltam vele, hogy úgyis kialakul majd valami az évek során és elmegyek egyetemre. Az a helyzet, hogy már végzős vagyok és még mindig nem tudom, hogy hova tovább. Abban sem vagyok biztos, hogy akarok-e egyetemre menni. Már tavaly megcsináltam angolból és informatikából is a középszintű érettségit, ősszel tervezem angolból az emeltet. Jegyeim is elég jók mindenből, de egyszerűen egyik tantárgy sem érdekel. Van értelme így tovább menni egyetemre vagy hagyjam az egészet? Esetleg ha valaki tudna valami szakot ajánlani vagy munkát, akkor azt szívesen várom.

2022. szept. 3. 03:22
 1/7 anonim ***** válasza:
98%
Informatikában van a jövő és jól is fizet. Egyetemi kapcsolatok is elég jók lennének :) De akár halasztatsz is, hogy kitaláld.
2022. szept. 3. 03:51
 2/7 anonim ***** válasza:
86%

Nem, nincs értelme, mert ki fogsz hullani az első félévben, mint a huzat.

Az informatikai szakokat minden évben 300-600 ember kezdi el szakonként, a második - harmadik évre felük-kétharmaduk már nincs ott vagy csúszik. Teljesen mindegy, milyenek a jegyeid, ha nem teszed le a segged egyetemen tanulni és gyakorolni, nem fog érni semmit.

2022. szept. 3. 06:08
 3/7 anonim ***** válasza:
92%
Ha semmi nem érdekel, tanácstalan vagy, akkor első körben el kellene menned pszichológushoz, aki segítene neked erősíteni a még kiforratlan önismeretedet, s személyiségtesztekkel rávilágítana legalább nagyjából arra az irányra, amely neked való. Ha kellő önismeret nélkül, vaktában, vagy külső tanácsra hallgatva választasz pályát, akkor azt megbánhatod. S mivel az államilag támogatott félévek száma korlátozott, egy ilyen tévútnak anyagi következményei is lehetnek. Egyszóval azt tanácsolom, mielőbb keress fel egy pszichológust a problémáddal. Februárig még épp elég lehet az idő, hogy segítséggel valami körvonalazódjon benned.
2022. szept. 3. 07:32
 4/7 anonim ***** válasza:
97%

Ahogy a hármas is írja, pszichológusok foglalkoznak pályaválasztási tanácsadással (pl. pedagógiai szakszolgálatnál), azt érdemes lehet megnézni.

Amúgy szerintem lehet ott van a baj, hogy azt nézed, hogy melyik tantárgy érdekel. Sok szakmát nem fednek le rendesen a középiskolai tantárgyak, így nincs értelme az alapján választani. Pl. pszichológia szakra elfogadnak matek, magyar, töri, biológia és idegen nyelvi érettségit is, de egyiknek sincs túl sok köze a valódi pszichológusi munkához. Ne az alapján válassz tehát, hogy most melyik tantárgyat szereted.

Gondold át, hogy milyen fajta munka érdekel. Például egyedül vagy csapatban szeretnél dolgozni? Fontos számodra a változatosság, vagy inkább a rutint kedveled? Te magad szeretnéd beosztani az idődet, vagy megfelelne egy 9-5-ig tartó munkanap? Mennyire kommunikálsz jól idegenekkel? Mennyire tartod magad érzelmileg "stabilnak"? Könnyen megviselnek a nehézségek, vagy jól tűröd a stresszt, negatív életeseményeket? Mennyire fontos a magas fizetés? Hajlandó lennél az 5 év egyetemen túl évekig, esetleg évtizedekig folyamatosan képezni magad? Van valami olyan hobbid, ami közben szinte mindig jól érzed magad? És igen, az is számít valamennyire, hogy melyik tantárgyakat tanulnod könnyebben vagy szívesebben.

Nézegesd a Felvin a szakok leírását (ne csak a "felvételi követelmények" részt). Ha pedig ezek után sem találsz semmit, ami annyira tetszene, akkor most ne menj egyetemre. Először is, bármikor mehetsz, még 40 évesen is. Másodszor, ne kezdj el valamit "csak úgy", mert aztán ha később megtetszik valami, akkor máris elpazaroltál néhány állami félévet. Menj el dolgozni középiskola után vagy valami. Az alatt szerezhetsz olyan tapasztalatokat, amik megkönnyítik a döntést, esetleg segíthetnek kizárni teljes területeket a lehetőségek közül. Meg persze egyetemre menni sem kötelező, rengetegen dolgoznak diplomát nem igénylő pozíciókban.

2022. szept. 3. 09:21
 5/7 anonim ***** válasza:
95%

Szerintem akkor érdemes egyetemre menni ha érdelek valami, akár csak a pénzért is az informatika, viszont az ilyenesetekben bele kell venni a számításba, hogy a jól fizető szakok általában durvák is.

Pl.: BME Mérnökinfóról tudnék mesélni. Sokkal durvább volt, mint amire számítottam elsőre.

Ha még nincs ilyen szak, akkor meg talán érdemes lenne elmenni villany, gáz, víz stb... szerelőnek, mert mindig van rá igény, elég kevesen vannak és még nem hallottam pénzügyileg szenvedő villanyszerelőről. Mindenhonnan azt hallom hogy 1 milla körül keresnek és nagyon egyszerű saját vállalkozást indítani, ahol már sok milliót viszel haza havonta.

...mert ha nem érdekel egy szakirány sem egyetemen és nincs meg benned az a motiváltság, hogy egy nehezebb, de jól anyagi lehetőségeket kínáló szakot végig csinálj, akkor az lesz, hogy a szakmád nem fog érdekelni és még csak nem is fogsz jól keresni. Tehát utálni fogod az életed.

2022. szept. 3. 14:37
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

En most hagyom ki a 4.evemet, februarban kezdem, most talaltam ki 22 evesen mit akarok, minek van ertelme szamomra

Nem fekudtem 4 evig, dolgoztam, penzt gyujtottem, nyelvet tanultam

Szerintem azon legyel h szepre csinald meg az erettsegidet es amibol igazan ugy erzed jo vagy emeltezzel, hogy ha esetleg egy nap felkelsz, akkor ne az legyen h jaj de kell ehhez egy emelt matek( bar azt is konnyen lehet orvosolni es megcsinalni, en is igy tettem ,de konnyebb lett volna, ha megvan;d)

Sok sikert!

2022. szept. 3. 20:39
 7/7 A kérdező kommentje:
köszi mindenkinek!
2022. szept. 3. 23:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!