Máshol is ilyen drága az egyetemi kollégium? (Tarkarétin 28 ezer ft/hó)
Nálunk az egyik kolit most vitték fel valami 35ezer/hó ra
(Valamint takarékoskodjunk, mert ha nem, akkor kénytelenek lesznek még emelni)
Simán lehet sajnos máshol is, lásd az előző válaszoló.
Az egyetemek, illetve a kollégiumokat üzemeltető cégek is a piacról szerzik be az energiát, hosszútávú szerződések alapján. Ha valakinek most járt le mondjuk a gázszerződése, akkor akár tízszeres árat is kell fizetnie. Az állami támogatás nem lett sokkal több (a nem alapítványi egyetemek állami támogatása _nominálisan_ kábé annyi, mint tavaly!), nagyon nincs mozgástér a költségvetésben, mivel minden más költsége is nőtt, úgyhogy a hallgatóknak kell megfizetniük a dolgot.
Nálunk van olyan is, hogy ha önköltségesen vagy (anyagi helyzettől függetlenül), +12ezer ft.
Ehhez ugye egy alap 22ezres kolidíj (+12)
Most annak hála, hogy Orbánék megőrízték a rezsicsökkentést ez ment fel 30ra és ugye ha fieztősön vagy akkor +12 és teljesen mindegy, hogy te pl azért kaptál kolit, mert szociálisan rászorult vagy, ha fizetősön vagy akkor +12 ezer. Nem elég a fél millás tandíj, még 108ezerrel fizess többet évente. Ott meg azért bőven kell már diák munka vagy valami. Mert nem elég a fél millát, meg a koli díjat előteremteni, hanem még extra 100ezer évente és ugye akkor jöhet még az étkezés, mert az még mindíg nincs benne ezekben.
Drága?
Szerintem még így is nagyon olcsó.
Ha nem koliban laknál, hanem albérletben mennyit kéne fizetned?
Budapesten ha 1 óra bejárással valahol nagyon kint laknál, akkor kéne a duplájánál egy picit többet fizetned.
Külföldön a koli költsége meg tényleg sokkal durvább. Hollandiában Deventerben jártam a Saxion University of Applied Sciencesbe és évekkel ezelőtt a koli 400 euró volt / hó, ami mai árakkal 161 ezer forint, de gondolom azóta bőven emeltek rajta.
Szerintem a 28 ezer kifejezetten olcsó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!