Azért van már olyan kevés hallgató a földrajzképzéseken alapszaktól a doktoriig, mert a fiatalok rájöttek, hogy mennyire értéktelen ez a szak a munkaerőpiacon és nagyrészt csak önkormányzati csicskák lehetnek vele?
Sajnos én így jártam. Amikor mi kezdtük 130-an voltunk BSc-n most nincs 20 hallgatójuk összesen/évfolyam.
Ha tudom mik a kilátásaim, akkor ezt a szakot és az egyetemet az arrogáns beképzelt magukat tökéletesnek gondoló tanárival együtt.
Amikor MSc-re kellett jelentkezni ott pitiztek, hogy mennyire megbecsülik aki mestert végzett, meg sok fizetést kap. Erre volt olyan önkormányzatos interjú, ahol gúnyolódtak hogy mit akar egy geográfus. Plusz pénzről meg szó sem volt.
Én szerencsére irányt váltottam és nem maradtam benne ebben a posványban. Viszont nem lehet elmenni amellett, hogy magyar hallgató alig van ezen a szakon ellenben külföldi fejlődő országokból egyre többen.
Amúgy akiket ismerek egy két csókos bekerült minisztériumba néhányan elmentem 160 ezerért csicskának önkormányzathoz a többiek pedig szintén irányt váltottak.
Sajnos utólag be kell látnom, hogy ezek a büfészakok tényleg értéktelenek a munkaerőpiacon.
Csökkent az tuti a keretszám, de 60-80 körül láttam erre 30 hallgató sincs.
A mesterképzésen amikor sulit kezdtem 50-60 ember volt. Amikor odajutottam voltunk kb 28-an ami most 5 fő. Az azért kemény főleg, ha szakirányokra osztjuk.
Aztán sírnak, hogy megszűnik a szak meg nem lesz honnan hallgató phd-ra.
Én is ilyen kihaló szakra jártam (bölcsészet, de ugyanez a sztori). Alig lézeng már valaki a szakon. 15 éven át tanítottam is, de idén feladtam, mert nem bírom ezt az agóniát. Én már régen más szakmára váltottam (elvégeztem egy gazdasági alapszakot), neked is ezt javaslom.
Egyébként lenne fantázia a föci szakban, ha elmész fenntarthatósági menedzser irányba, ez ma nagyon népszerű.
Én azért irigylem azt a pár embert aki most bekerül phd-ra. Mármint azért, mert konkrétan 1-2 embernek tartanak órákat így nem szakadnak bele a dologba.
Mert hiába kihaló a szak eléggé szemetek ott a felvételin. Minden arrogancia kijön a vezető tanárokból. Pedig két év és már mesteres hallgató sem lesz vagyis olyan meg kiváltképp, aki még ott is maradna.
Pl. van olyan tanszék ahol voltam, hogy a legnagyobb termet átadták komolyabb szakoknak nekik meg maradt egy kicsi és örülnek, ha a BTK épületében maradhatnak.
Szóval mennek a hanyatlás útján és próbálnak ázsiai hallgatókat odacsábítani és őket promózzák facebookon is.
Azért annyira nem sajnálom őket és egyék meg amit főztek. Csak nehéz belegondolni egykor micsoda tömegek voltak ott most pedig azt hinnéd online oktatás van.
Másik kedvencem, mikor kirakták az anyagot milyen jó föcisnek lenni meg micsoda lehetőségek. Felette meg ott egy álláshirdetés, hogy "geográfust keresnek!!!" majd ott a hirdetés, hogy önkormányzatnál ügyintézőt.
Na az igazi lehetőség, ha nem szeretsz fejlődni és sokat keresni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!