Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Azért van már olyan kevés...

Azért van már olyan kevés hallgató a földrajzképzéseken alapszaktól a doktoriig, mert a fiatalok rájöttek, hogy mennyire értéktelen ez a szak a munkaerőpiacon és nagyrészt csak önkormányzati csicskák lehetnek vele?

Figyelt kérdés

Sajnos én így jártam. Amikor mi kezdtük 130-an voltunk BSc-n most nincs 20 hallgatójuk összesen/évfolyam.

Ha tudom mik a kilátásaim, akkor ezt a szakot és az egyetemet az arrogáns beképzelt magukat tökéletesnek gondoló tanárival együtt.

Amikor MSc-re kellett jelentkezni ott pitiztek, hogy mennyire megbecsülik aki mestert végzett, meg sok fizetést kap. Erre volt olyan önkormányzatos interjú, ahol gúnyolódtak hogy mit akar egy geográfus. Plusz pénzről meg szó sem volt.

Én szerencsére irányt váltottam és nem maradtam benne ebben a posványban. Viszont nem lehet elmenni amellett, hogy magyar hallgató alig van ezen a szakon ellenben külföldi fejlődő országokból egyre többen.

Amúgy akiket ismerek egy két csókos bekerült minisztériumba néhányan elmentem 160 ezerért csicskának önkormányzathoz a többiek pedig szintén irányt váltottak.

Sajnos utólag be kell látnom, hogy ezek a büfészakok tényleg értéktelenek a munkaerőpiacon.

2022. júl. 29. 21:24
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
77%
Nekem eddig annyi haszna volt a geográfusi diplomámnak (amit megjegyzek, úgy kezdtem el, hogy általános 5. óta ez volt az álmom), hogy diplomabeszámítással majdnem max pontszámot kaptam felvételin és bejutottam nyelvi szakra, amivel azóta több lehetőségem van, hiába mondják azt büfészaknak. A TTK-nak nincs értelme itthon. Szép meg minden, mondjuk az ELTE-n nekem rendes oktatóim voltak, valakikre azóta is felnézek, de nem versenyképes. Arra jó, hogy lássák, hogy tudsz tanulni és van diplomád, de amúgy a szakma nem kelendő. Bár ezt nekem 2014-ben a mentoraim beiratkozás előtt már elmondták, hogy majd minimálbérért esetleg a csepeli önkormányzatnál főzhetünk kávét, de nagyon akartam ezt a szakot. 4. félév után meg már többet vesztettem volna azzal, ha abbahagytam volna, így végigcsináltam. De azóta is bánom, hogy nem kezdtem rögtön a BTK-n.
2022. júl. 30. 00:52
 12/24 anonim ***** válasza:
Elképzelhető az is hogy azért van kevés földrajz szakos hallgató mert az állam lecsökkentette a felvehető hallgatói létszámot az egyetemeken.
2022. júl. 30. 07:12
 13/24 A kérdező kommentje:

Csökkent az tuti a keretszám, de 60-80 körül láttam erre 30 hallgató sincs.

A mesterképzésen amikor sulit kezdtem 50-60 ember volt. Amikor odajutottam voltunk kb 28-an ami most 5 fő. Az azért kemény főleg, ha szakirányokra osztjuk.

Aztán sírnak, hogy megszűnik a szak meg nem lesz honnan hallgató phd-ra.

2022. júl. 30. 10:50
 14/24 anonim ***** válasza:
Sok helyen mondjàk már, hogy semmire se mennek vele. Valószínűleg a köztudatba jobban bejutott már, hogy semmi haszna nem lesz. Bár én geológián voltam, 2 év volt mire rájöttem, hogy nem lenne rendes munkám vele. Gyors váltottam is.
2022. júl. 30. 11:42
 15/24 anonim ***** válasza:
67%

Én is ilyen kihaló szakra jártam (bölcsészet, de ugyanez a sztori). Alig lézeng már valaki a szakon. 15 éven át tanítottam is, de idén feladtam, mert nem bírom ezt az agóniát. Én már régen más szakmára váltottam (elvégeztem egy gazdasági alapszakot), neked is ezt javaslom.

Egyébként lenne fantázia a föci szakban, ha elmész fenntarthatósági menedzser irányba, ez ma nagyon népszerű.

2022. júl. 30. 12:02
 16/24 A kérdező kommentje:

Én azért irigylem azt a pár embert aki most bekerül phd-ra. Mármint azért, mert konkrétan 1-2 embernek tartanak órákat így nem szakadnak bele a dologba.

Mert hiába kihaló a szak eléggé szemetek ott a felvételin. Minden arrogancia kijön a vezető tanárokból. Pedig két év és már mesteres hallgató sem lesz vagyis olyan meg kiváltképp, aki még ott is maradna.

Pl. van olyan tanszék ahol voltam, hogy a legnagyobb termet átadták komolyabb szakoknak nekik meg maradt egy kicsi és örülnek, ha a BTK épületében maradhatnak.

Szóval mennek a hanyatlás útján és próbálnak ázsiai hallgatókat odacsábítani és őket promózzák facebookon is.

Azért annyira nem sajnálom őket és egyék meg amit főztek. Csak nehéz belegondolni egykor micsoda tömegek voltak ott most pedig azt hinnéd online oktatás van.

2022. júl. 30. 12:20
 17/24 A kérdező kommentje:

Másik kedvencem, mikor kirakták az anyagot milyen jó föcisnek lenni meg micsoda lehetőségek. Felette meg ott egy álláshirdetés, hogy "geográfust keresnek!!!" majd ott a hirdetés, hogy önkormányzatnál ügyintézőt.

Na az igazi lehetőség, ha nem szeretsz fejlődni és sokat keresni.

2022. júl. 30. 12:22
 18/24 anonim ***** válasza:
Én majd feketén magántanárkodom vele, ha egyáltalán arra lesz kereslet. Egyik helyre azért nem kellek, mert bár van diplomám, nem megfelelő, a másik helyre meg azért, mert egyáltalán van valami. Egyelőre a tanári pályán kívül mást nem látok, de kétlem, hogy iskolában alkalmaznának pedagógiai végezettség nélkül. Csak hiába vinném végig a földrajztanárit, ugyanúgy végig kéne az 5-6 évet járnom, mert itt kreditelismerést nem fogadnak el (habár teljesen ugyanazokat az órát hallgatják a tanárok is, csak nekik nem kell az összeset, szóval nekem elég lenne csak a PPK-s része), így pedig még sok év tanulással menne, és nem 40 évesen akarok munkába állni.
2022. júl. 30. 13:26
 19/24 anonim ***** válasza:
18. Debrecen nem jöhet szóba? Ott tuti elfogadják. Nem olyan arrogánsok, mint az SzTE.
2022. júl. 30. 14:19
 20/24 anonim ***** válasza:
#19 Én az ELTE-re jártam, most is ott tanulok, és nem is akarok máshova menni, vidék nem opció. Ami érdekel, az a milánói egyetem, oda próbálok Erasmus keretében kijutni.
2022. júl. 30. 15:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!