Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mi lehet a cél azzal, hogy...

Mi lehet a cél azzal, hogy sok éve stagnálnak a tanári fizetések, emellett egyre több munkaórát tolnak rájuk? Az oktatás magánszektor felé tolása történik?

Figyelt kérdés

Anyukám pl magyartanárként dolgozik, lassan 10 éve változatlan fizetéssel. Közben bejött a portfólióírás, foglalkoznia kell a speciális igényű tanulókkal (mert arra nincs helyben szakember), majd minden nap helyettesít idegen szakterületen, amire ugye megintcsak készülni kell otthon. Ő azt mondja, én én is ezt látom az ismerőseim közt, hogy ez már egy általános dolog manapság. Teljesen alap, hogy 6 benti órához tartozik 2 óra dolgozatírás és javítás, 2 óra felkészülés, 2 óra papírmunka. Vannak versenyre készülők, kimagaslóan ügyesek, rájuk marad a hétvége.

A helyzet nem javul, inkább évről-évre lesz rosszabb egy kicsivel. Mégis az látszik, hogy pénz lenne (már a presztízsberuházások és tevékenységek nagy számából ítélve is).

A közalkalmazotti bértábla lehetetlenné teszi a bérversenyt, az elismerés, és egyáltalán mindenféle kompetencia díjazását. Akinél osztályfőnöki órán vitakultúrát, érvelést, és a hírek ellenőrzését tanulják, vagy a kémiatanár akinél az osztály 10%-a lett később vegyészmérnök, ugyanannyit keres, mint a tesitanár aki kizavarja focizni a gyerekeket, kicsit üvölt, majd csendben berúg az irodájában.

Ha nem cél debileket nevelni az iskolákban, akkor ezen a rendszeren valahogy változtatni kell.

Lehet, hogy a "tanárok elleni" egyre agesszívabb lépések mögött a motiváció, hogy meg kell próbálni egy valóban működő, a hatékonyságot bérversennyel kikényszerítő, piaci alapú rendszer felé tolni az oktatást?

(Az olyan véleményekkel nem tudok egyetérteni, miszerint az oktatás lezüllesztése, meg összeszerelők nevelése, stbstb lenne a cél. Ez szvsz egy átgondolatlan, sértődött vagdalkozás. Mindenféle területen, tervezésben, termelésben hatékonyabb, így több pénzt is hoz a tanult ember.)

2022. júl. 2. 17:10
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Valóban nyilvános a bértábla és aszabadságok mennyisége is.

Jelenleg gyerek és bármiféle adókedvezmény nélkül egy kezdő pedagógus fizetése 3 éves alapkézpés után nettó 207.000Ft (bruttó 312.000 Ft, 25 év alatt szja-t sem kell fizetni, go dolgom nem kell magyarázni hogy em "állami" munkaköröknél nem a bruttóból számolják a nettót, hanem fordítva).

Való igaz, hogy ez 15 évig nemváltozik, ha nem tesz érte semmit (nem végez mesterszakot, nem minősül ped2-be, mesterpednek)

A szabadság a nyári pótszabadságokkal együtt 46 nap.

Nekem piaci munkahelyen, mérnöki mester diplomával, 5 év tapasztalattal a bejelentett bérem nettó 13.000 Ft-al több ennél, napi minimum 9 órát töltök számítógép előtt ülve a munkahelyemen, évi 22 nap szabadsággal.

Csak én tudom, hogy ez csak rajtam múlik, hogy elfogadom vagy nem, nem mástól várom a csodát. Tudom, hogy ha akarnék ingázhatnék messzebbre magasabb bérért, tanulhatnék mást, próbálkozhatnék vállalkozás indításával.

Ezek a lehetősegek mind nyitva vannak a tanárok számára is, csak valamiért nem élnek vele. Pont azért amiért én sem. Mert a megszokott az kényelmes, de a kényelemnek ára van.

Foghatnám én is arra hogy nem váltok, hogy akkor majd ki fogja elvégezni helyettem a munkát, mi lesz szegény főnökömmel meg a kollégáimmal, hogy fogják befejezni a bevállalt munkákat, meg egyébként is mi lesz a világgal ha én nem ezt a munkát végzem, de ez mind bullshit.

Gondollm te is otthon töltötted a nyarakat anyukáddal. Ez egy olyan ajándék, ami másnak nem adatik meg csak a tanároknak és a tanár gyerekeknek. Ez egy olyan érték, amit pénzben nem lehet kifejezni, és ezt csak az érzi, akinek gyerekként megadatott ez a szerencse, de a saját gyerekének már nem tudja ugyan ezt nyújtani.

Hogy az eredeti kérdésre is válaszoljak, a cél szerintem az, hogy a pénzt rövidtávon megterülő beruházásokra fordítják ami pörgeti a gazdaságot.

Nézzünk leegyszerűsítve egy értelmetlen stadion építést. Hány embernek ad munkát, hány mérnök, hány mérnöki iroda, hány kivitelező dolgozik rajta. Azzal hogy ők a stadionokon dolgoznak kevesebben tudnak családi házat építeni, hiány lesz munkásból, így ők többet fognak kérni a munkájukért. Ha többet keresnek többet adóznak, többet költenek amivel szintén többet adóznak (áfa). Ha több pénze van az építőmunkásnak és ezt látja a körmös és a fodrász akkor ő is többet tud kérni a hajvágásért, hiszen a munkás kitudja fizetni ő is többet tud költeni, még több lesz az áfa bevétel. Magyarul az államot több bevételhez juttatja a beruházás. (persze lopnak is belőle, meg van aki adótcs, meg stb, de logika akkor is ez benne)

Ha a stadion építés költségét a tanárok béremelésére költenék akkor mi lenne. A tanár esetleg többet költ, de nem annyival hogy az a teljes gazdaság szempontjából látható legyen, az állami bér adója az csak a pénz sétáltatása a jobb zsebből a bal zsebbe. Az oktatás jobb lesz? Ha adnak havonta plusz 100.000Ft-ot Marika néninek jobban fog tanítani? Nem. Maximum majd 4-5-6 év múlva ha a tehetséges tanuló látja, hogy milyen jó a tanári pálya akkor gyógyszerész helyett kémia tanár lesz és majd 10 év múlva ő jobb tanár lesz mint Marika néni volt, és több olyan gyerek lesz, aki gyógyszerész és kémia tanár lesz, de kevesebb aki kőműves. Közben meg a tanár igaz, hogy többet keres, de az építő munkás, körmös, a fodrász, a boltos nem, ők nem mennek nyaralni, nem lesz pénzük kisvonatozni, meg fesztiválra menni, nyilván a sokat kereső tanárok nem elegek ahhoz hogy abból a kisvonat vezető meg a fesztivál megéljen, ha nem lesz fizetőképes kereslet elvesztik a munkájukat, kevesebb lesz az adóbevétel, az áfa bevétel.....

Ráadásul kőművesből amúgy is többre van szükség mint gyógyszerészből... Ezért épül stadion a tanárok fizetésemelése helyett.

2022. júl. 24. 09:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!