Melyik szakon érdemes továbbtanulnom?
Most vagyok 11.es. Jelenleg kettő előrehozott érettségim van: német 5 és infó 3. Idén németből nyelvvizsgázok (B2). Jövőre pedig töri emeltet csinálok. Pécsen tervezek továbbtanulni.
Alapjában véve 4 szak van ami iránt érdeklődök:
Történelem, politikatudomány, nemzetközi tanulmányok, pszichológia. Esetleg szóba jöhet még a jog illetve a szociológia.
Melyiket érdemes választani felvételi ponthatár, teljesíthetőség, elhelyezkedés, jövőbeli megélhetés alapján?
Szerintem azt gondold át, hogy melyik érdekel igazán, mert a jog és a pszichó nagyon sok év, az öt év után további képzések szükségesek, a többi szak is olyan, hogy alapszakkal nem sokra mész, így legalább a mestert bele kell számolnod, és egyáltalán nem mindegy, mit tanulsz 5+ évig. Ha nem érdekel, könnyen kiégés lesz a vége már a képzés során is. Ha kutatni szeretnél, akkor főleg fontos, hogy szeresd amit tanulsz. Én is elég különböző szakok között vacilláltam, aztán végül az segített, hogy megnéztem az összes tantervét, láttam milyen óráim lennének, és egyből ki is esett két szak, mert nagyon más volt mint amire gondoltam, egy pedig annyira tetszett, hogy azt választottam és azóta is nagyon szeretem.
Beszélgess hallgatókkal, nézd meg a tanterveket, menj nyílt napokra majd, ezek segítenek dönteni.
Ha Pécsre jössz, a politikával, törivel, nemzetközivel és szociológiával önmagában semmit nem fogsz tudni kezdeni utána, hacsak nem mész valami teljes más területen MA-ra. A pszichóval és a joggal jobbak az esélyeid, viszont ott alapból tovább tart a képzés. Nem véletlenül.
Teljesen más Pécsen a nemzetközi, szociológia, politika és a többi hasonló szak, mint mondjuk a Corvinuson. Itt nem éri meg ilyenre menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!