Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Melyik szakon érdemes továbbta...

Melyik szakon érdemes továbbtanulnom?

Figyelt kérdés

Most vagyok 11.es. Jelenleg kettő előrehozott érettségim van: német 5 és infó 3. Idén németből nyelvvizsgázok (B2). Jövőre pedig töri emeltet csinálok. Pécsen tervezek továbbtanulni.

Alapjában véve 4 szak van ami iránt érdeklődök:

Történelem, politikatudomány, nemzetközi tanulmányok, pszichológia. Esetleg szóba jöhet még a jog illetve a szociológia.

Melyiket érdemes választani felvételi ponthatár, teljesíthetőség, elhelyezkedés, jövőbeli megélhetés alapján?

2022. jún. 6. 11:04
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem azt gondold át, hogy melyik érdekel igazán, mert a jog és a pszichó nagyon sok év, az öt év után további képzések szükségesek, a többi szak is olyan, hogy alapszakkal nem sokra mész, így legalább a mestert bele kell számolnod, és egyáltalán nem mindegy, mit tanulsz 5+ évig. Ha nem érdekel, könnyen kiégés lesz a vége már a képzés során is. Ha kutatni szeretnél, akkor főleg fontos, hogy szeresd amit tanulsz. Én is elég különböző szakok között vacilláltam, aztán végül az segített, hogy megnéztem az összes tantervét, láttam milyen óráim lennének, és egyből ki is esett két szak, mert nagyon más volt mint amire gondoltam, egy pedig annyira tetszett, hogy azt választottam és azóta is nagyon szeretem.

Beszélgess hallgatókkal, nézd meg a tanterveket, menj nyílt napokra majd, ezek segítenek dönteni.

2022. júl. 9. 01:17
 22/24 anonim ***** válasza:
61%
Mondjuk én nem gondolnám, hogy nem lehet jog után mesterre menni. A mesterképzésnek tudtommal az a lényege, hogy van egy alapképzésről végzettséged. Most hogy az osztatlan képzés volt-e vagy sem, az mindegy. Én annak idején még egyetemen mondtam is egyszer egy tanáromnak, hogy a jog után lehet mennék kriminológia mesterre, és nem mondta, hogy bármi alapképzést végeznem kellene hozzá, de nem is próbáltam meg később. Felvin szerintem megmondja amúgy ezt az ügyfélszolgálat. A pszicho nem lenne rossz, ha komolyan gondolod, mert magánban lehet vele keresni, és külföldre is lehet menni, ha úgy hozná az élet, csak kell a nyelv. Én a jogot abból a szempontból megbántam, hogy nem tudok vele innen elmenni. A külföld csak a legjobbaknak sikerül, minimum 2 felsőfokkal. Itt az ukrán háború kapcsán döbbentem arra rá, hogy ha minket is megtámadna egyszer valaki, vagy akármiért el kellene innen sürgősen menni, bárhová megyek, sosem fogok tudni valószínűleg egy másik országban értelmiségi munkát végezni, mert a magyar jog senkit nem érdekel majd, másra végzettségem pedig nincs. Ráadásul az 5 év általában csúszós, majd 3 év gyakorlat kell, mire leszakvizsgázhatsz, és csak utána nyílhat remény arra, hogy jó fizetésed lesz. Persze, egy felsőfokú angoltudással elhelyezkedhetsz már hamarabb is jobb fizetésért, de ha a jogot választanád, akkor angol-angol-angol. Németre is van kereslet, de azért arra jóval kevesebb, és az is felsőfokon kell, nem középfokon. Én is amúgy ott b*asztam el, hogy németes voltam, az nagyon ment, de nem vitte felsőfokra, középfokon meg nem elég, viszont angolt nem tanultam eleget, és egyetem mellett nem volt rá időm, és az is csak egy középfok. A poli amúgy felejtős, én nem tudom eredetileg hol lehetne vele elhelyezkedni, de konkrétan az összes polis ismerősöm egy teljesen más munkakörbe ment el dolgozni, szóval nem éri meg. Én viszont a nemzetközi tanulmányoknál is hasonlókat hallottam, ott ráadásul nagyon szűk a munkakör, amit be lehet tölteni, és ott is nem a klasszikus angol-német a nyerő, hanem még valami extra nyelv, de ha az ember meg már úgyis hülyére tanul nyelveket, akkor már egy fordító-tolmács jobban megéri. Illetve, a jogon is tanulsz nemzetközi jogot, amivel tökéletesen be lehet tölteni egy nemzetközi tanulmányos állást, szóval akkor már a jog jobban megéri. A szociológia nekem teljesen vakfolt, 10 éve volt egy ismerősöm, aki nem keresett jól és utálta is az egészet, otthagyta, de itt meg azt írták előttem, hogy jól kereshet a szociológus, úgyhogy nem tudom, de az csak egy ismerős volt amúgy is.
2022. júl. 15. 20:52
 23/24 NTBS ***** válasza:
72%
Én jogra mennék.
2022. júl. 16. 09:48
 24/24 anonim ***** válasza:

Ha Pécsre jössz, a politikával, törivel, nemzetközivel és szociológiával önmagában semmit nem fogsz tudni kezdeni utána, hacsak nem mész valami teljes más területen MA-ra. A pszichóval és a joggal jobbak az esélyeid, viszont ott alapból tovább tart a képzés. Nem véletlenül.

Teljesen más Pécsen a nemzetközi, szociológia, politika és a többi hasonló szak, mint mondjuk a Corvinuson. Itt nem éri meg ilyenre menni.

2022. júl. 31. 23:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!