Jól látom, hogy manapság minden fiatal egyetemre akar járni?
Én azért "elnyomorgok" a diplomámmal a légkondis/fűtött irodában(most inkább otthon), jó fizetéssel, céges kocsival.
A Hays salary guideot megnézve, amiben főként diplomás állások vannak, senior pozi egész jól fizet.
Szakmunka jól fizet? Van olyan, ami jól fizet, igen, leginkább vállalkozóként, heti 60-80 órát dolgozva.
A gond az, hogy szakmunkás élete végéig annyit fog keresni. Egy festő festeni fog élete végéig, a keresete is ehhez képest lesz árazva.
A vírus miatt egy faluban lakom, van 4 fodrász, és körmös, nagy táblákkal hirdetik a szolgáltatásaikat. Egy kis faluban, ahol a lakosok fele idős, akik soha nem fognak körmöshöz menni, és fodraszhoz is max. juci nénihez, aki 1000-ért vág hajat.
Egyébként nincs ezzel gond, legyél aki akarsz, keress jól, engem egyáltalán nem zavar. Annyira nem zavar, hogy nem járok a szakmunkásos kérdésekhez trollkodni, mint itt páran.
Közigazgatás-szervező szakon.. Most meg keresek vele 180 nettót. Kajára sem elég.
9-es, akkor számold már ki, hogy mennyit keres egy fodrász, és milyen költségei vannak.
Én akárkit ismerek, csak másodállásban csinálja, mert főállásban, vállalkozóként felkopott az álla. Az emberek általában este érnek rá, délelőtt nincs senki. Amúgy meg egy városban, ahol évente 30 fodrászt képeznek, szerinted mennyire van konkurencia? A mi falunkban is 16 fodrász van. Akihez én járok állandóan tömeg van, és azt mondja, hogy mégsem élt meg belőle, így csak este csinálja, főállás mellett.
És szerintem nemcsak a szakokkal van probléma, hanem az emberekkel is.
Sokan teljesen tervek és célok nélkül kezdenek el tanulni egy egyetemi szakon, na de, hogy közben sem jut eszükbe azon gondolkodni, hogy mihez szeretnének utána kezdeni, és próbálni olyan irányban gyakornoki lehetőséget szerezni, stb., az nekem már elég furcsa.
Én is mondhatni "büfészakon" végeztem, az egyetlen a nyelvtudásom, ami érték, és - bár a fizetésemmel most nem vagyok megelégedve -, eddig találtam a szakmámban munkát, és mellette képzem magam más területen is.
Az a baj, hogy vannak olyan szakok, amelyeken az ember a végzés után nem szerez konkrét szakmát, de azokból is ki lehet hozni a lehető legtöbbet, ha az embert tényleg érdekli az adott terület, és mindent megtesz az elhelyezkedésért, de sokan csak várják a sült galambot...
Én azért mentem egyetemre, mert csak ezt a szakot tudtam magamnak elképzelni, ez volt az "álmom". Ha más érdekelt volna, amit nem egyetemen oktatnak, akkor oda megyek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!