Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Szerintetek mi lehet az idei...

Szerintetek mi lehet az idei magyar központi felvételi fogalmazásának a témája?

Figyelt kérdés

2022. jan. 10. 20:23
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
89%
¯\_(ツ)_/¯
2022. jan. 10. 20:43
 2/32 anonim ***** válasza:
100%

Akkor most belenézek a varázsgömbömbe:

Érvelj, hogy melyik az előnyösebb, a gimnázium vagy a szakgimi.

Vagy érvelj az extrém sportok ellen és mellett.

Vagy szerinted melyik a jobb, ha az édesanya otthon marad a gyerekekkel, vagy visszamegy dolgozni.

Vagy neked a reál vagy a humán tantárgyak mennek-e könnyebben?

Vagy érvelj a külföldi nyelvtanulás mellett és ellen.

Vagy egy-két gyerekes család vagy nagycsalád.

Vagy milyen előnyei és hátrányai vannak ha több generáció együtt él. Vagy régen volt iskolaköpeny, most már nincs, szerinted érdemes lenne visszahozni?

Színház vagy mozi, melyiknek mi az előnye és a hátránya.

Na, hát most ennyi jutott eszembe. Amúgy nem mi állítjuk össze a feladatlapot. Több verzió is van, és abból választanak, majd páncélszekrényben őrzik.

Szóval nem tudom. Az érvelés logikáját gyakorold, és menni fog.

2022. jan. 10. 21:48
 3/32 anonim ***** válasza:
65%

"neked a reál vagy a humán tantárgyak mennek-e könnyebben?"

Ezen nincs mit érvelni, ez ténykérdés: kinek ez, kinek az.

2022. jan. 10. 22:21
 4/32 anonim ***** válasza:
100%

Bocsi, akkor neked vannak ötleteid?

Valamelyik évben volt ilyesmi, hogy szóbeli vagy írásbeli vizsga. Szerintem azon sem volt nagyon mit ragozni, nyilván személyiségtől és tananyagtól/tantárgytól függ.

2022. jan. 10. 22:29
 5/32 anonim ***** válasza:
93%

De gondolom, nem úgy volt, hogy "neked melyik megy könnyebben" (ez az, ami ténykérdés), hanem inkább valahogy úgy, hogy "melyik könnyebb" (mert emellett vagy ez ellen lehet érvelni), nem?

Egyébként az én varázsgömböm momentán szervízben van. ;-)

2022. jan. 10. 22:35
 6/32 anonim ***** válasza:
100%
Ok, akkor átfogalmazom a kérdést. Melyiket lehet könnyebben tanulni a reál vagy a humán tárgyakat? Vagy melyiket milyen módszerrel lehet tanulni? Vagy akkor ne erről írj, mit tudom én. Cseréljük le arra, hogy kutyát vagy macskát tartanál-e, melyiknek mi az előnye, hátránya?
2022. jan. 11. 20:38
 7/32 anonim ***** válasza:
25%
Egyébként olyasmi már fel se merül, hogy pl. Arany balladái vagy ilyesmi? Csak az érvelős témák?
2022. jan. 11. 22:41
 8/32 anonim ***** válasza:
100%
Ez általános iskola. Nem lesz Arany-balladái. Minden évben érvelés szokott lenni már vagy 10 éve. Előtte volt olyasmi, hogy két képet kellett összehasonlítani vagy egy címről kellett írni fogalmazást. De nem irodalmi témáról, hanem valami hétköznapi dologról. Azt el tudom képzelni, hogy valamikor esetleg meglepik egy ilyesmivel a diákokat. De nem lesz irodalmi téma, itt nem az a követelmény, az az érettségi. Amúgy is 10-12 mondatot kell írni, érdemben egy ekkora témáról nem sokat lehetne írni, az érettségi meg 4 oldal minimum.
2022. jan. 12. 22:03
 9/32 anonim ***** válasza:
41%

"10-12 mondatot kell írni, érdemben egy ekkora témáról nem sokat lehetne írni"

És a 2. válaszban felsorolt témákból tényleg elvárható, hogy egy 14 éves gyerek (vagy 12? vagy 10?) írjon 10-10 mondatot? Jó, ha kettőt-hármat ki lehet húzni belőlük... Főleg ilyesmiről, hogy jó-e, ha otthon marad az anya a gyerekkel... Ez tényleg általános iskolás gyereknek való téma?...

2022. jan. 12. 22:50
 10/32 anonim ***** válasza:
52%

Mint mondtam, akkor várom a te válaszodat is a varázsgömbből.

Igazán imádom, hogy ötletek azok nincsenek, csak a másik fikázása.

Szeretném, ha te is adnál témákt, ha már az enyém nem tetszik.

Amúgy a jó-e a családnak, hogyha anyuka otthon van, ez konkrétan angolórán elhangzott vitakérdés volt a lányomnak 8.-ban. Tény és való, hogy kb. annyit tudtak róla mondani, ha visszamegy, akkor lesz több pénz, ha nem megy vissza, az meg tök jó, mert anyuka otthon van.

Az extrém sportok témát a Pitagorasz-studiónál láttam, bocsi a lopásért. (Ők felkészítő foglalkozásokat tartanak online.)

Az iskolaköpeny meg onnan jutott eszembe, hogy volt valamelyik évben hasonló, az iskolai egyenruha, fel is adták a lányoméknak itthonra. Sokat nem tudott mondani arról sem. De adtam neki ötleteket.

Pl. hátrány: általában ezek kényelmetlenek, minden nap mosni kell, mert nem adnak csak pár darabot, elnyomja a gyerek egyéniségét.

előny: a vagyoni különbségeket elfedi, erősíti a gyerekek iskolai identitástudatát, mindenki látja már messziről, hogy ennek az elit iskolának a tagja.

Nem könnyűek ezek. Nem mondom, hogy ezek lesznek feladva, de ha megnézi a diák a neten az előző évekét, meg esetleg ezeken is elgondolkodik, talán össze tud hozni valami érvelést, ha valami egész más témát is kap.

Egyébként a felvételi idején 14-15 évesek.

2022. jan. 12. 23:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!