Miért kell irodalomból ómagyar szöveget megtanulni? Mindenhol kötelező középiskola kilencedik osztályában?
"Latjatuk feleim szumtukhel, mik vogymuk: isa, por es
homou vogymuk. menyi milosztben terumtevé eleve
miu isemukut adamot, es odutta vala neki
paraadicsumot hazoa. es mend paradicsumben
valou gyimilcsektul monda neki elnie. heon tilutoa ut
igy fa gyimilcsetul. Gye mondoa neki, meret nim
eneik: isa, ki napon emdul az gyimilcstul, halalnek
halalaal holsz."
Ezt a szöveget kell kívülről megtanulni, a magyar tanár parancsára.
Minek? Nem elég a saját, új nyelvünkön megtanulni mindezt?
Nem értem, miért erőlteti... Én meg nem tanulom, az fix.
És ez tényleg alapkövetelmény?
Valaki lenne olyan kedves, hogy lefordítaná, mit is jelent ez? Egy-kettő szót nagyjából felismerek, de nem tudom, hogy miről szól.
Nem tudok ómagyarul, így ezzel nem tudok mit kezdeni, az ilyen bemagolandók számomra lehetetlen kihívás.
A szöveg olvasása a mai irodalmi nyelven:
Látjátok, feleim, szemetekkel, mik vagyunk! Bizony, por és hamu vagyunk! Mennyi malasztban teremté elsőnek Isten mi ősünket, Ádámot, és adta vala neki paradicsomot házává. És mind paradicsomban való gyümölcsökből mondá neki, hogy éljen. Csak tiltá őt egy fa gyümölcsétől. De mondá neki, miért ne egyék: «Bizony, amely napon eszel a gyümölcsből, halálnak halálával halsz».
1
nem gondolom azt, h. 2022 felé közeledve ez a műveltség fokmérője lenne.
ami az, h. tudj helyesen írni, tudj angolul és érts a számítógéphez.
a halotti beszéd archaikus szövegének bebiflázása az égvilágon semmi előnnyel nem jár, nem mész előbbre vele az életben.
az egész magyar irodalomoktatás lófszt ér, ahelyett, h. megszerettetnék az olvasást, sok jó kortárst olvastatnának, amik mai problémákra rekfeltálnak, ilyen hülyeséget kell magolni.
8-nál a pont!
A 21. század emberének biztos nem ezt kell tudnia a boldoguláshoz.
Fontosabbnak tartanám, hogy az elmúlt 10-20 év irodalmi Nobel-díjasait ismeritek-e, olvassátok-e őket, mint ennek az őskori cuccnak a visszaböfögését.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!