Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Milyen lényegi különbségek...

Milyen lényegi különbségek vannak gimnáziumban oktatott emelt Fizika és egyetemen oktatott Fizika 1. között?

Figyelt kérdés

Csak második félévben lesz a Fizika 1., viszont jó lenne tudni azért mire számítson az ember.

Emelt Fizikám 90% lett, tehát az alapok jók, mégis félek tőle egy kicsit. Mennyivel bonyolultabb a jelenségek, összefüggések leírása például? Kvázi ugyanazokat a jelenségeket írjuk le csak sokkal komplikáltabban és pontosabban, gondolom én. ( Nyilván ez csak arra a tananyagra vonatkozik ami benne van a középiskolás tantervben, az új ismeretek nem kell ideérteni ) A 9.-es Fizika könyvben például le van rendezve az egyenletes / változó mozgás stb.. egy 10-20 oldalban, pofon egyszerű összefüggésekkel, kvázi 1 óra alatt megtanulható. Egyetemi szinten milyen új dolgok jönnek be például, mennyire van megküldve a dolog vektorokkal, mátrixokkal stb..

Matek 1.-ből például azért ért elég sok meglepetés, pedig abból is jó alapokkal rendelkezem. Integrálás deriválás már volt középiskola végén is matekfakton, de például komplex számok és 3D-s koordinátarendszer / mátrixok nem nagyon. Ilyenkor döbben csak rá az ember, hogy mennyi mindent nem tud még.

Előre is köszönöm a válaszokat!

2021. szept. 15. 01:13
 1/2 anonim ***** válasza:
11%

Fizika nekünk nincs egyetemen, viszont van biológia I. Vagyishát Funkcionális anatómia I. néven fut és az a tapasztalatom, hogy az egyes az a nagyon alapokra épít.

Ez nálunk egyetemen azt jelenti, hogy ez az emelt biológia szintje. Ennél már csak magasabb szinten fogjuk tanulni.

Ha ebből következtetünk akkor ugyanerre számíthatsz te is, hogy a Fizika I. csak alapokra fog építeni, de mégis megüti majd az emelt érettségi szintet. Nem hinném, hogy annyira meg kell ijedni tőle, én csak 52%-os emelt bioszt írtam és mégis szinte majdnem mindennel tisztában vagyok amiről szó van. 1-2 kiegészítés jön hozzá csupán amiről esetleg nem hallottam.

2021. szept. 15. 05:40
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk a fizika kb durvább emelt gimis szinten volt a BME Mérnökinfón, de az emberek többsége akkor tanult előszőr fizikát ahogy én is így nekünk nehéz volt.

(Nyílván mindenki tanul gimiben fizikát, de én abból semmire sem emlékeztem. Konkrétan kegyelen 2-3 voltam, mert a tanár jófej volt és kéttannyelvűbe jártam, ahol senkit sem érdekelt a fizika tehát tudta hogy nem érdemes minket szivatni)

2021. szept. 15. 17:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!