Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mit tanultunk az iskolában?...

Mit tanultunk az iskolában? Erre valaki tényleg emlékszik?

Figyelt kérdés

Van olyan ember akiben megmaradt, hogy pl. 5. osztályban, vagy 11-ben (de bármelyik lehet), mit tanult úgy egy egész éven át?

Csak mert például, ha én megnézek egy filmet, akkor tudom nagyjából miről szólt. Ha elolvasok egy nekem tetsző könyvet, akkor emlékszem nagyvonalakban a történetére, egy-egy jelenetére..

De az, hogy végig kelljen hajnalban mennem az egész városon, hogy beérjek az iskolába, utána "végigszenvedni" sok sok órát, utána haza irányba megint minimum 1 óra utazás... és ennek gyümölcseképpen semmi, de semmi sem maradt meg úgy az egész évből, így néhány évvel később az iskolából, na az már ciki. De akit kérdeztem, szinte ugyan így van ezzel.

Akkor itt nincs valami probléma az oktatással?

Pedig én szinte abszolút 4-es tanuló voltam, elvégeztem a 12 osztályt, és ha visszagondolok, semmisem jut róla az eszembe. Ez borzasztó szerintem.

Arra kb emlékszem miből kaptam rossz jegyet, vagy épp melyik évben jártam suli helyett a barátnőmhöz reggelente, de az, hogy mikor mit tanultunk, abból semmi sem maradjon meg... ráadásul a legokosabbaknak sem... azért itt van valami probléma szerintem, és nem a diákokkal.

De legalább annyi lenne, hogy 5. oszályban megtanultunk matematikából szorozni😀😆😅🤣🤣 vagy valami..

8-ban megtanultunk minden hasznos dolgot, amire egy korombelinek szüksége lehet az életben, plusz választani is, és dönteni is megtanítottak... vagy valami..

De semmi ilyesmi nem történt, és én ezt akkora nagy bajnak vélem, hogy az egész magyar iskolai rendszert hibáztatván, kérdezem, hogy nektek mi a véleményetek erről a dologról?

Ti be tudnátok táblázni az éveket, akár a hónapokat, hogy mikor mit tanultatok?

2021. aug. 26. 02:03
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
64%

"Az évfolyamonkénti tanítások érdekelnének, mert nekem az sokkal könnyebb, és logikusabb lenne, ha érteném mit mire építünk a tudás szintjén. Mert nekem az a természetesen logikus, ha kábé úgy építkezünk tudásügyileg, mint egy ház, vagy piramis építkezésnél. Szintenként haladva, előbb az alapok, utána az egyre magasabbra nyúló építőkockák. És végül összeáll egy egész "épület, építmény"."

Igen, így történt. :) Téged tulajdonképpen az érdekel, hogy hogyan történik a tanítás az iskolákban, hogy hogyan áll össze az egész. Benned egy tanár veszett el! ;-)

"Én ezt érteném, és szívesen, azonnal rohannék a suliba, hogy ezeket a "kockákat", elemeket megtanuljam. Én így látnám értelmét, és így is emlékeznék rá, hogy igen, ez ide jön, ezt ekkor tanultam/építettem bele az egészbe.. így képletesen, de értelmesen..."

Ezek az építőkockák tulajdonképpen ott vannak a tankönyveid tartalomjegyzékében. Más nézetben az órarendjeidben. Megint más nézetben a tanmenetben, az iskola pedagógiai programjában, a nemzeti alaptantervben meg hasonló dokumentumokban.

"Jó, valóban emlékszem dolgokra, de csak részletekre..."

Nem baj, hogy csak részletekre. Annak még a részleteire sem emlékszel valószínűleg, hogy hogy tanultad meg bekötni a cipődet, mégis egész tisztességesen be tudod kötni, nem? :)

"De vicces (és/vagy) érdekes, abból szinte semmire sem emlékszem, hogy megtanultam volna írni, fogalmazni...😀 ez valahogy a tudatalattimban maradt, de ettől függetlenül pont azokat a dolgokat szeretem a legeslegjobban csinálni, és azokban is vagyok a "legjobb" magamtól, amikre nem emlékszem, hogyan sajátítottam el, mint tudást.

Most például az írás/olvasásra gondolok. De ha belegondolok, valóban sok dologgal vagyok így..."

Na látod, működött, az a lényeg. Sőt, nem csak a készségeket tanultad meg, hanem pont azokat, amikben jó vagy még szívesen is csinálod, vagyis meg is szerettette veled az iskola (vagy legalábbis nem utáltatta meg, ami már nagy eredmény! ;-) ).

"Ez nagyon érdekes"

Mondom én, hogy ott mocorog benned egy tanárpalánta. :) Én a helyedben tényleg kipróbálnám legalább magántanítás, korrepetálás szinten, hogy milyen tanítani, lehet, hogy szívesen csinálnád, mert érdekelni mintha máris érdekelne, és tanítás közben látnád az egész folyamatot. :)

"de azért nagyon szeretnék rá úgy emlékezni, mint ahogy arra is emlékszem, mit ebédeltem tegnap"

Tegnap? Hát arra azért emlékszel, hogy mit tanultál tegnap, nem? De mit ettél napra pontosan 11 évvel ezelőtt? Arra is emlékszel? :)

"Csak azért asszem, mert így tudnám hol hagytam abba, és miben kell még tovább fejlődnöm.

Vedd elő a régi tankönyveidet, azokból kiderül.

"ha nem tudjuk, hogy meddig jutottunk, akkor nem tudjuk valójában, honnan os kéne folytatni, ha tovább szeretnénk 1 témakörben fejlődni."

Ehhez viszont nem kell tudni, hogy akkor, régen hol tartottál. Hiszen nem a múltban akarod folytatni, hanem most. Akkor pedig az a kérdés, hogy (teljesen függetlenül attól, hogy régen meddig jutottál!) most hol tartasz, most mennyit tudsz, most mennyire emlékszel, hiszen amit már elfelejtettél, arra nem lehet építeni a továbbiakat.

"ha nem is emlékszem, hogyan tanultam meg magyarul írni, olvasni, stb, akkor ugyan ennyi erővel, miért nem tudok ugyan így angolul, németül, vagy bármilyen hasznosabb külföldi nyelven is?"

Hát azért, mert az idegen nyelveket egész máshogyan tanultad, mint a magyart, és nagyságrendekkel kevesebbet gyakoroltad.

"taníttassátok magatokat még okosabban!"

De azért a hozzáértőknek ne ti akarjátok előírni, hogy hogyan tanítsanak! Inkább bízzátok rájuk magatokat - de ha vannak kérdéseitek magáról a tanítási folyamatról, hogy mit miért akkor és úgy kell csinálni a tanár szerint, akkor kérdezzetek rá! :)

2021. aug. 27. 20:43
 12/27 A kérdező kommentje:

10# Én ha megnézek egy filmet, ami egy nagyfilm kb 2 órás történet arról megnézése után emlékszem a történetre, a jelenetekre, meg hogy mi mikor történt a filmben kb.. Akkor az iskola minimum 12 évéből, miért nem ugyan így van ez?

Miért nem ugyan úgy emlékszünk/emlékszek?🤔

2021. aug. 27. 21:37
 13/27 anonim ***** válasza:
97%
A legtöbb film célja a szórakoztatás, nem az oktatás, össze se lehet hasonlítani a való élettel...!
2021. aug. 27. 22:08
 14/27 anonim ***** válasza:
52%

12. Nem tudom.

Én ugyanúgy emlékszem.:)

2021. aug. 27. 22:45
 15/27 anonim ***** válasza:
77%

"ha megnézek egy filmet, ami egy nagyfilm kb 2 órás történet arról megnézése után emlékszem a történetre, a jelenetekre, meg hogy mi mikor történt a filmben kb.. Akkor az iskola minimum 12 évéből, miért nem ugyan így van ez?"

Mert a 2 óra a 12 évhez képest nagyon nem ugyanaz.

2021. aug. 28. 07:36
 16/27 anonim ***** válasza:
89%

Akinek tudás alapú munkája van az baromi sokra emlékszik. Egy orvosnak biológia, kémia, anatómia ha nem is 5-ös szinten, de ott van és ha át kell néznie akkor beugrik. Mérnöknek fizika, matek nagy része, hanem is aktívan, de passzív tudásként ott van. Ha nem is tudod az aktuális feladatot megoldani utánanézne egy kb értéket ki fogsz tudni hozni. Viszont senkit nem fog érdekelni, hogy 0,00312 az eredmény vagy 0,004. Előbbi mondjuk 25 perces diff egyenlet utóbbi meg mondjuk egy középiskolás számítás eredménye.

Aki meg a dobozokat pakolja napi 8 órát, annak meg tökmindegy, hogy mit tanult vagy mit nem. Én 1 verselemzést se tudnék megcsinálni, mert már akkor is hülyeségnek tartottam, de matekhoz még most is szívesen odaülök és gondolkozok, hogy mit és hogy kellene vagy mi miért van.

2021. aug. 28. 08:28
 17/27 anonim ***** válasza:
32%
16 os én meg pont irodalmat, a matekot utálom.
2021. aug. 28. 11:36
 18/27 anonim ***** válasza:
57%

17

Az irodalom és a verselemzés teljesen más vagy a műelemzés.

Egy Platón idézet, egy Kosztolányi vers vagy egy akármilyen irodalmi mű élvezhető anélkül, hogy mindenféle költői képeket és szerkezeteket vizsgálnánk. Ezzel szemben a matematika és a természettudományok csak akkor élvezhetőek, ha értjük őket és tudunk gondolkodni ha a megoldást nem is tudjuk magunktól.

Világ életemben utáltam a nyelvtant és az irodalmat, mert ott tényleg baromságot tanítottak. Hogy alakult ki a nyelv, milyen költői képek vannak ezzel pedig elvették nem csak az én hanem több ezer ember kedvét az egésztől és teszik ezt a mai napig.

A matematika oktatással is lehetnek ilyen bajok, viszont mondhatni elég csak megérteni a dolgokat. Minden logikus vagy logikusan levezethető és ezáltal nem vonható kétségbe (legalábbis nem általános szinten). Ezzel szemben a humán tárgyaknál ki mit lát bele. Ha a tanár nem azt látja bele amit te akkor megbuksz.

Nem mondom, hogy ez az abszolút igazság, de ez az én véleményem:)

2021. aug. 28. 11:54
 19/27 anonim ***** válasza:
86%

Nekem az az élmény maradt meg, hogy mennyire "magolásra" akartak tanítani minket általános és középiskolában... Csak biflázzuk be a tananyagot az első szótól az utolsóig, de értelmezni azt vagy logikusan gondolkodni már nem tanítanak meg.

Megtanítják történelemből az évszámokat, de az események közötti összefüggésekről alig esik szó.

Matekból egyenletrendezést, koordinátageometriát tanulunk, de pénzügyi ismereteket gyakorlatilag nem (max egy órát beszéltünk a kamatszámításról).

Emlékszem fizika órán alaposan belénk verték a képleteket, de szinte senki sem értette összefüggően az anyagot, sokan rettegve írták meg kettesre a dolgozatokat.

Irodalom órán tanulunk a klasszikusokról, de nem szerettetik meg az olvasást a gyerekekkel.

Angol órán úgy tanítják a nyelvtant, hogy később a külön tanárnak kell elmagyaráznia, mennyire rosszul tanította az előző..

Egy szó, mint száz, az iskolában nem tanítanak meg az életre...

2021. aug. 28. 16:10
 20/27 anonim ***** válasza:
71%
Angol óra az életben az, amit Angliában gyártottak.
2021. aug. 28. 16:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!