Az aglisztika "büfészaknak" számít? El lehet vele helyezkedni? Ha igen, általában milyen munkakörben?
Minden büfészaknak számít :D
Ha az a kérdés, hogy a BA-t elvégezve mit tud kezdeni magával az ember, akkor azért arra valóban nem lehet túl pozitív választ adni. Ugyanis ez tipikusan az a szak, ahol inkább az számít, hogy mit tudsz mellé tenni és mit tudsz kihozni belőle. Minden számít pl. tanulsz-e külföldön, veszel-e fel minort és mit, elmész-e külföldi szakmai gyakorlatra, milyen specializációt választasz, dolgozol-e itthon, részt veszel-e valamilyen egyetemi hallgatói szervezetben, végzel-e önkéntes munkát valamilyen egyesületnél, vállalsz-e magánórákat, továbbtanulsz-e és milyen szakon (pl. minorral is lehet mesterre menni, de szabválokat beszámítva is elérhető több mester), beszélsz-e az angol mellett valamilyen más idegen nyelvet, részt veszel-e valamilyen tudományos tevékenységben stb., stb. Tipikus lehetőség a fordítás, tolmácsolás, újságírás, nyelvtanítás vagy ugye maga a tudományos élet, de mindenféle kommunikációval foglalkozó munka is. Önmagában a BA viszont valóban nem elég sok mindenre, max. olyan munkákra (bár ilyen is van azért sok), ahol a nyelvtudás és a diploma megléte a fontos. Én idén végeztem, terveim szerint továbbtanulok egy mesteren és majd tanítani szeretnék. Sokan továbbtanulnak a szaktársaim közül a legkülönbözőbb szakokon, de páran dolgoznak (pl. valaki egy újságnál dolgozik és cikkeket ír, valaki nyelviskolában tanít).
8-9
Akkor ennyiből szinte minden büfészak, ami nem pedagógiai, egészségügyi vagy infós - műszaki képzés. Ha nem olyan diplomát kapsz a kezedbe, amely egy “hiányszakma” végzésére jogosít fel, akkor mindenképpen szükség van valami pluszra (legyen az plusz tudás, tapasztalat vagy bármi) ahhoz, hogy jobb, szakmai munkát kapj. Például egy gazdasági diplomával is csak e-maileket fogsz küldözgetni, kávét fogsz főzni meg excel táblázatokat fogsz töltögetni egy kis vidéki pályázatíró irodában például, ha az egyetem alatt nem gondolkoztál előre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!