Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mit tegyek, ha a történelemtan...

Mit tegyek, ha a történelemtanárom rám kényszeríti, hogy közéleti véleményem legyen?

Figyelt kérdés
Régen szerettem a történelmet, több versenyen is nagyon szép eredményt értem el, de most már gyűlölöm és a gyomrom fordul ki tőle. Minden történelmi korszakot szeretek, kivéve talán az őskort, viszont ezeket a politikai hülyeségeket nem szeretem. Befejeztük az összes korszakot, illetve az anyagot és a tanárom most azt vette a fejébe, hogy a mai közéletről beszélgetünk órán. Mindig véleményeket kérdez társadalmi témákban, mintha az olyan természetes lenne, hogy valakinek van véleménye. Állandóan azt hangoztatja, hogy: "Rajtatok múlik a jövő, ideológiáktól függetlenül..." Volt egy olyan dolgozat is, aminek a témája az volt, hogy melyik ideológia a legszimpatikusabb számomra és hosszasan indokolva, hogy miért illetve, hogy milyen társadalmi gondolatokat tartok fontosnak. Nekem nincs véleményem, ejtek magasról az egészre, független ember vagyok. Nem akarom, hogy rám kényszerítsék, hogy véleményem legyen. Úgy van az egész beállítva, mintha ez valami rendkívül fontos dolog lenne. Annak nagyon örülök, hogy ő teljes mértékben független, de annak már nem, hogy a vélemények nem teljesen objektívek. Nekem nincsenek értékeim, én tényeket nézek. Nem én vagyok az, aki kifejti a véleményét, már ha van nekem olyan, mert szerintem nincsen.

2021. máj. 20. 19:17
1 2 3
 21/30 A kérdező kommentje:
Undorodom már attól is, ha szeretne részt venni a politikában és a jövő alakításában. Miért jó ez? Miért jó ha valaki elvek mentén, kiáll a véleménye mellett és tesz is érte? ÉN NEM AKAROK!!! Én sem erőszakolom másra, hogy ne legyen véleménye. Rám miért kell, hogy legyen véleményem?
2021. máj. 20. 22:13
 22/30 A kérdező kommentje:
Nem ezzel akarok foglalkozni. Ennyi.
2021. máj. 20. 22:16
 23/30 anonim ***** válasza:
100%
Ha úgy döntesz, hogy nem alakítod a politikát, azzal is alakítod sajnos és a nagy demokráciának is annyi véleményem szerint, ha valaki nem él a kötelességeivel. Nem lesznek validak az adatok, torzak lesznek a szavazások
2021. máj. 20. 22:42
 24/30 anonim ***** válasza:
76%
Az ókori görögök, azt aki nem politizált, idiótának nevezték. Szereted a törit,olvaas utána!
2021. máj. 20. 22:48
 25/30 anonim ***** válasza:
82%

Engem nem zavar, ha nincs véleményed. De erkölcsi felelősséged attól még van. Ha te, az értelmes ember, tojsz az egész politikára, akkor továbbra is azok az idióták fogják alkotni a politikai elitet, akiket emlegettél. Ha nem vállalod fel, hogy élj a befolyásolási képességeddel, akkor más, nálad butább emberek fognak dönteni helyetted is.

De normális, hogy most még ezt nem érzed. Ha felnősz, önállósodsz, akkor előbb-utóbb bele fogsz futni valami állami hülyeségbe, és jó eséllyel kellően fölbosszantod magad, hogy valami motivációt szerezz a helyzet megváltoztatására. Vagy nem. Majd kiderül.

A töritanár is valószínűleg szeretné a politikai helyzetet jobbá tenni, és ezért próbál - esetleg béna eszközökkel - rávenni titeket arra, hogy gondolkozzatok róla, legyen egy elképzelésetek arról, hogy hogyan lehetne jobb és egyáltalán mi lenne a jó, aztán tegyetek is érte. A rossz politikai rendszerek kialakulását és fennmaradását segíti, ha túl sokan tojnak az egészre és nem foglalkoznak vele, hogy mi történik a politikában.

Valószínűleg elsősorban nem az érdekli, hogy amúgy most mi a véleményetek, hanem hogy tanuljatok meg ezekről a témákról gondolkodni. Az jó ötlet lehet, ha a saját nemlétező véleményed helyett a különböző lehetőségek előnyeit-hátrányait írod le, mérlegeled és hasonlítod össze, mert később ezen múlik majd, hogy megalapozott véleményed legyen.

2021. máj. 20. 22:51
 26/30 anonim ***** válasza:
63%

Huh, ez a hiszti borzalmas, rossz volt olvasni. Egy 5 éves gyerekkel normálisabban lehet beszélni.

Kérdésedre válaszolva: mondj nemet, és vállald a következményeit! Mi mást lehetne?!

2021. máj. 21. 10:43
 27/30 A kérdező kommentje:

#26.

Milyen következménye lenne? Iskolában elvileg tilos politizálni. Nem szólok az igazgatónak, mert jól tanít (tanított eddig) és kedvelem. Annak hogy nincs véleményem és tojok bele az egészbe, nem lehet semmi következménye.

2021. máj. 21. 17:07
 28/30 A kérdező kommentje:

#24.

Ilyen sehol nem volt. Az athéni demokrácia alapja az volt, hogy mindenki vállalhatott véleményt és ki is állhatott mellette, viszont tartózkodhatott is. (Ez a közvetlen demokraták elképzelése is.)

2021. máj. 21. 17:09
 29/30 A kérdező kommentje:

#25.

Nem akarok kiállni semmi mellett sem. Engem a politika nem érdekel. Felőlem csinálhatnak, amit csak akarnak, amíg nem nyomorgok, nincs háború, ami engem is érintene, nincs gazdasági válság és jól meg tudok élni, nekem teljesen mindegy, hogy ki mit gondol. Én kategorikusan apolitikus vagyok. Ha mások beszélgetnek erről, az nem zavar, de elmegyek onnan.

2021. máj. 21. 17:18
 30/30 anonim ***** válasza:
100%

"Soha nem tartottam a sztrájkokat, nem is írtam alá semmit sem, feleslegesek."

"Jó példa erre a magyar közélet, amiben ideológiáktól függetlenül csak idióta emberek vannak."

Ezt a kettőt te írtad le, és csak szólok, ezek vélemények, tehát van véleményed. Az, hogy nem szeretnél megnyílvánulni egyáltalán nem baj, véleménye azonban mindenkinek van, legalább egy kevés.

2021. máj. 21. 21:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!