Mit tegyek, ha a történelemtanárom rám kényszeríti,
hogy közéleti véleményem legyen?
Figyelt kérdés
Régen szerettem a történelmet, több versenyen is nagyon szép eredményt értem el, de most már gyűlölöm és a gyomrom fordul ki tőle. Minden történelmi korszakot szeretek, kivéve talán az őskort, viszont ezeket a politikai hülyeségeket nem szeretem. Befejeztük az összes korszakot, illetve az anyagot és a tanárom most azt vette a fejébe, hogy a mai közéletről beszélgetünk órán. Mindig véleményeket kérdez társadalmi témákban, mintha az olyan természetes lenne, hogy valakinek van véleménye. Állandóan azt hangoztatja, hogy: "Rajtatok múlik a jövő, ideológiáktól függetlenül..." Volt egy olyan dolgozat is, aminek a témája az volt, hogy melyik ideológia a legszimpatikusabb számomra és hosszasan indokolva, hogy miért illetve, hogy milyen társadalmi gondolatokat tartok fontosnak. Nekem nincs véleményem, ejtek magasról az egészre, független ember vagyok. Nem akarom, hogy rám kényszerítsék, hogy véleményem legyen. Úgy van az egész beállítva, mintha ez valami rendkívül fontos dolog lenne. Annak nagyon örülök, hogy ő teljes mértékben független, de annak már nem, hogy a vélemények nem teljesen objektívek. Nekem nincsenek értékeim, én tényeket nézek. Nem én vagyok az, aki kifejti a véleményét, már ha van nekem olyan, mert szerintem nincsen.
Miért kell mindenkinek politizálni? Miért kell, hogy véleményem legyen?
Én igenis ember vagyok nélküle és ahogy tapasztalom nem is létszükséglet. Nem akarok kiállni gondolatok mellett.
2021. máj. 20. 21:00
12/30 anonim válasza:
Van jogod tudatlanságban maradni, csak nincs értelme. Életképesebb az, aki nem csak magolja a dolgokat és meglátja az összefüggéseket, hanem személyes véleményt is bele tud vinni a dolgokba. Egy éve a gimi végén még én sem foglalkoztam ezzel ennyire, bár sok történelmi eseményről és stratégiáról megvolt a véleményem már akkor is...ahogy minden másról. Szerintem ez idővel kkfejlődik az emberben és láthatjuk is, hogy nem mindenkinél ugyanakkor jön el ez az idő. Emellett viszont nagyon fontosnak tartom, hogy az oktatási rendszerünk ne csak a tényeket sulykolja, hanem gondolkodásra is késztesse a diákokat. Nagyra becsülöm a töri tanárotokat, hogy a hektikus tanterv mellett még erre is szán időt és energiát:) Szóval valóban, a jogod meg van rá, hogy ne alakíts ki véleményt, ugyanakkor viszont felelősséged nem butának maradni. Értem én, hogy aki már látja az összefüggéseket, az szerinted nem buta, de ez a tudás önmagában nem sokat ér majd az életben. Ellenben jogomban áll azt gondolni, hogy ha majd ott tartunk, neked is felelősséged lesz az ország politikájának alakításában, ami nem működik vélemény nélkül. Legalábbis nagyon felelőtlen lépés lenne. Tök jó, hogy végre valahol kérdezik a véleményed is:)
2021. máj. 20. 21:11
13/30 A kérdező kommentje:
De én nem akarok véleményt formálni, le se tojom az egészet. Nem akarok politizálni, ha pedig lesz felelősségem, az sem érdekel. Nem élnék inkább a lehetőséggel. Nem értem, hogy mit olyan nehéz ezen felfogni?! Az pedig miért buta, akinek nincs véleménye? Joga van mindenkinek a jelenlegi rendszerben akármilyen véleményhez, vagy annak a hiányához. Én az utóbbiba tartozom. Nem akarok ideológiákat vallani és nem akarok a politikában sem szerepet vállalni. Soha nem tartottam a sztrájkokat, nem is írtam alá semmit sem, feleslegesek.
2021. máj. 20. 21:22
14/30 anonim válasza:
Nem baj, ha nincsen saját véleményed ennyi idősen (feltételezem, középsulis vagy), nekem sem volt, sokaknak nincs. Például én 2014-ben érettségiztem, a tananyagnak "vége" volt '56-nál, tehát onnantól nekem is megállt a tudományom. Csak úgy tudtam képbe kerülni aktuális dolgokkal, hogy utánaolvastam.
Előbb-utóbb meglátod, hogy az a történelem, amit a törikönyvekből be tudsz tanulni a versenyekre, egy igencsak leegyszerűsített és korántsem objektív verziója annak, ami történik a világban. Szerintem a tanárod arra próbál terelgetni, hogy légy nyitott, informálódj önállóan, és tudj érveket-ellenérveket felhozni bizonyos témákkal kapcsolatban. Ha tájékozottabb vagy, kiforrottabb véleményed lesz.
2021. máj. 20. 21:24
15/30 A kérdező kommentje:
Szerintem meg nem jó, hogy kérdezik, mert nekem nincsen véleményem. Ez egyébként sem rám tartozik. Elegem volt abból, hogy szerepet kell vállalnom abban, ami nem érdekel. Ez nem fontos számomra egyáltalán, nem érdekel egyáltalán.
2021. máj. 20. 21:24
16/30 A kérdező kommentje:
Nem is szeretnék véleményt.
2021. máj. 20. 21:25
17/30 anonim válasza:
Nyugodtan mondhatod ilyen helyzetben, hogy neked személyesen nincs határozott véleményed erről, de azt hallottad/gyanítod/tippeled, hogy mások így vagy úgy vagy amúgy gondolják, és ebben így vagy úgy vagy amúgy lehet igazuk/tévedhetnek. Frusztráló lehet rájönni arra, hogy semmi nem fekete-fehér, de az, hogy nem érdekel, nincs kedvem, hagyjanak békén stb. ezek kifogások. Használd az agyad.
2021. máj. 20. 21:38
18/30 anonim válasza:
A valódi történelem oktatás lényege lenne, hogy a jelentől visszafelé haladva összehasonlításokat végezzünk. Inditekok, okozatok, feltételek, folyamatok, stb.
Történelem hasznosítását kéne tanítani.
Igy már saját vélemény is ki tudna alakulni benned kérdező, mert tudod mihez kötni a múltat.
Szar a történelem oktatás is, ahogy a többi tárgy oktatása is, mert nem tantàrgyhasznosítàs megy.
2021. máj. 20. 22:04
19/30 anonim válasza:
Amúgy nekem is teher, hogy foglalkoznom "kell" a politikával, ha szeretném jobbá tenni. Egyszerűbb lenne, ha simán maguktól jól mennének a dolgok, mert más, nálam okosabb emberek már jól megszervezték. De nem ez a helyzet sajnos. Felelősnek érzem magam azért, hogy rendesen utánanézzek a dolgoknak, egyrészt hogy a szavazatommal - ha épp szavazás van - minél jobb opciót válasszak, de azon kívül is, ha rokonok, ismerősök kérdeznek, akkor nekik is el tudok magyarázni egy-két dolgot, hogy valami miért jó vagy nem jó így vagy úgy.
De ha benned nincs ilyen felelősségérzet, akkor nem nagyon lesz motivációd törődni az ilyesmivel. Hacsak mondjuk érdekesnek nem találod egy idő után a közelmúlt történelmét is.
2021. máj. 20. 22:08
20/30 A kérdező kommentje:
Én ebben nem kívánok megnyilvánulni, az pedig, hogy politizál valaki nem agy kérdése. Jó példa erre a magyar közélet, amiben ideológiáktól függetlenül csak idióta emberek vannak. Nem kifogások. A demokráciának az a lényege, hogy jogod van dönteni valamiről és jogos van eldönteni azt is, hogy akarsz-e dönteni. Én azok közé tartozom, akik nemet mondanak, az utóbbi kérdésre. Nem akarok politizálni. Hagyjon engem békén mindenki ezzel! Nincs (!) véleményem ezekben a témákban és nem is akarok. Engem sem érdekel más véleménye. Miért érdekel mást az enyém? Miért zavar az valakit, ha nekem nincs?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!