Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Ballada/novella elemzés?

Ballada/novella elemzés?

Figyelt kérdés

Ha véletlen balladát kéne elemezni akkor oda lesz írva hogy ballada? Mert ahogy néztem hasonlít a novellához, meg ugye lehet még verselemzés + a biztos két vers összehasonlítása

Nagyon nézzem át a ballada elemzését vagy nem sok esély van rá hogy az lesz?

2021. ápr. 26. 16:39
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

A balladán látod, hogy verses formája, rímei vannak, egyáltalán nem hasonlít a novellához. Nem lesz odaírva a műfaj, de ha átnézed a ballada fogalmát, akkor biztosan felismered + nem fognak középszintű érettségin ismeretlen szerzőtől szöveget adni, Arany János volt a nagy balladaírónk, ha az ő nevét látod az már egy biztos pont.

Egyébként nem sok esély van rá, soha nem volt még balladaelemzés, nem hiszem hogy most a vírushelyzetben újítanának be.

2021. ápr. 26. 17:01
 2/3 anonim ***** válasza:
49%

Mert lehet más novellán kívül?

Ne csesszetek fel így érettségi előtt szűk egy héttel, így is fosok a novella elemzéstől is, hát ha még keverem is őket akkor aztán bukta.

2021. ápr. 27. 11:41
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

2017 őszén nem volt például novella, azóta viszont mindig, ha jól emlékszem. Úgyhogy elméletben nem muszáj novellának lennie, mert műelemzésről van szó, de a gyakorlatban nagyon valószínű, hogy az lesz.

A ballada pedig tök máshogy néz ki (hiszen verses), úgyhogy a novellával nem lehet összekeverni. De ha picit utána nézel, akkor egyébként elég könnyű felismerni egy balladát is.

Azt tudom azért ajánlani, hogy a novellán kívül annyira nézzétek át a verselemzést/vers összehasonlítást is, hogy ne legyen nagyon csúnya meglepetés, ha esetleg most pont más lesz a novellaelemzés helyett. Én is novellára készültem (2016-ban, még más követelményekkel), de aztán sokkal jobban tetszett a vers összehasonlítás, úgyhogy végül azt írtam, és elég jól jártam vele. Sok sikert mindegyikőtöknek!

2021. ápr. 27. 12:04

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!