Ballada/novella elemzés?
Ha véletlen balladát kéne elemezni akkor oda lesz írva hogy ballada? Mert ahogy néztem hasonlít a novellához, meg ugye lehet még verselemzés + a biztos két vers összehasonlítása
Nagyon nézzem át a ballada elemzését vagy nem sok esély van rá hogy az lesz?
A balladán látod, hogy verses formája, rímei vannak, egyáltalán nem hasonlít a novellához. Nem lesz odaírva a műfaj, de ha átnézed a ballada fogalmát, akkor biztosan felismered + nem fognak középszintű érettségin ismeretlen szerzőtől szöveget adni, Arany János volt a nagy balladaírónk, ha az ő nevét látod az már egy biztos pont.
Egyébként nem sok esély van rá, soha nem volt még balladaelemzés, nem hiszem hogy most a vírushelyzetben újítanának be.
Mert lehet más novellán kívül?
Ne csesszetek fel így érettségi előtt szűk egy héttel, így is fosok a novella elemzéstől is, hát ha még keverem is őket akkor aztán bukta.
2017 őszén nem volt például novella, azóta viszont mindig, ha jól emlékszem. Úgyhogy elméletben nem muszáj novellának lennie, mert műelemzésről van szó, de a gyakorlatban nagyon valószínű, hogy az lesz.
A ballada pedig tök máshogy néz ki (hiszen verses), úgyhogy a novellával nem lehet összekeverni. De ha picit utána nézel, akkor egyébként elég könnyű felismerni egy balladát is.
Azt tudom azért ajánlani, hogy a novellán kívül annyira nézzétek át a verselemzést/vers összehasonlítást is, hogy ne legyen nagyon csúnya meglepetés, ha esetleg most pont más lesz a novellaelemzés helyett. Én is novellára készültem (2016-ban, még más követelményekkel), de aztán sokkal jobban tetszett a vers összehasonlítás, úgyhogy végül azt írtam, és elég jól jártam vele. Sok sikert mindegyikőtöknek!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!