Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Egyetemen tényleg kibaszhat...

Egyetemen tényleg kibaszhat az oktató bizonyos szakos hallgatókkal?

Figyelt kérdés

Mérnökhallgató vagyok, és van ebben a félévben is egy gazdasági tárgyunk. A vizsgák már évek óta úgy néznek ki ebből a tárgyból, hogy az írásbeli 50%-a elmélet, 50%-a feladatmegoldás. (Ez most sem változott a távoktatás miatt.) Viszont, ebben a félévben már 65% lett a kettes minimum határa. Az hogy eddig 50% volt, onnan tudtuk meg, hogy az oktató elmondta az egyik órán, hogy most "fel kellet" emelnie, mert túl sok mérnökhallgatónak lett úgy meg a 2-es, hogy tökéletesen megcsinálták a feladatmegoldást és az elméletből meg semmit sem tudtak. Ezért felemelte ezt 65%-ra, hogy ne legyen olyan könnyű a mérnökhallgatóknak. (A kurzusra egyébként vegyesen jár mindenféle szakos hallgató, 300 fő a maximum a kurzuson és majdnem mindig be is szokott telni, aminek úgy a fele van valamilyen gazdasági szakról.)

Oké, azt én értem hogy most mindenkinek 65% lett a minimum amit tudnia kell, tehát a különböző szakos hallgatókra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, viszont azt én nagyon nem tartom helyesnek, hogy csak pár bizonyos szak miatt legyen megszívatva mindenki. Van olyan csoporttársam, aki már az előző évben (2 félévvel ezelőtt, mert nincs a tárgyból keresztfélév) is jelen volt a kurzus óráin (csak akkor nem lett meg neki év végén a vizsga), és mondta, hogy akkor többször is kérkedett vele az oktató, hogy az ő tárgya milyen fontos, és hogy milyen hülyék a mérnökhallgatók hogy ezt nem értik meg. Mondta, hogy volt több olyan hallgatója is, aki ez a tárgy miatt hagyta itt az egyetemet, mert amúgy mindenből kitűnő volt, de ezt a gazdasági tárgyat nem tudta megcsinálni 2-esre. És még ezt is kérkedve mondta, tehát ő úgy gondolja (már csak emiatt is) hogy az ő tárgya az egyik legfontosabb az egyetemen, mert mint a példa is mutatta, hiába lehet valaki szín ötös, ha ő nála nem éri el a kettest, akkor semmit nem ér az egész tanulmánya.

Mit lehet tenni ez a mentalitás ellen? Sajnos ez a vizsgákon is megmutatkozik, olyan szóbeli van amin ő adja a kérdéseket és a szaktól függő nehézségűt ad. A mérnököknek úgy 30%-a megy át elsőre emiatt. (Ami gáz, mert ez egy 4. féléves tárgy, amire épül még egy tárgy. És mivel nincs belőlük keresztfélév, ezért egyszerre nem lehet őket felvenni. Ha a 4. félévben nincs meg, akkor a 6-ban (a ráépülőt pedig a 7-ben) kell megcsinálni. Viszont, sokaknak még ekkor sincs meg, ezért csúsznak az egész egyetemmel 2 félévet. A hallgatók úgy 1/3-a szokott csúszni, és közülük szinte kivétel nélkül mindenki ez a gazdasági tárgy miatt.)

Beszéltünk már a szakfelelőssel ezügyben, ő nem tud tenni semmit ez ellen, abba a szakba nincs beleszólása, és sajnos a jelenlegi oktatási rendszer miatt benne kell lennie egy csomó felesleges hülyeségnek a tanmenetben, amit nem lehet kivenni (ezért ez a gazdasági tárgy is ugyanúgy benne fog maradni).

Ilyet tényleg megcsinálhat egy oktató? Mit tudnánk tenni az ellen, hogy nagyobb eséllyel menjünk át a vizsgán majd? (Sajnos nem vagyunk lányok, mert nekik elég csak feszülős ruhát felvenniük, az +1 jegy a vizsgán. Tényleg! Többen mondták, ez "köztudott" ennél az oktatónál, más tárgyainál is így van.)

2021. márc. 27. 11:42
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
73%

"Volt olyan vizsgám, amire több ezer oldalt kellett elolvasni. És nem 3-4 vizsgám volt egy vizsgaidőszakban, hanem 19."

19 vizsga? Igen tehát akkor legalább a feléből volt gyakorlat, ami legyen mondjuk 10 tárgy. 10 tárgy esetén gyakorlattal az heti 30 óra + 9x 1.5 azzal ott vagyunk hogy egy héten volt 43 órád amit benn töltöttél az iskolában.

Azért ezt kicsit erőltetettnek érzem:) + emellé meg tegyük hozzá, hogy 1 hónapos a vizsgaidőszak kb és ebből 22 nap van ami hétköznapra esik. Ergó neked naponta kb 1 vizsgát kellett letenni:)

Ha meg kettészeded az elméletet és a gyakorlatot a 19 vizsgából lesz kb 9-10 ami pedig magyar egyetemeken egy átlag vizsgaidőszak, főleg humán részen, de mérnöki képzésen sem ritka a 7-8 tárgyas vizsgaidőszak. Persze van ahol az elméletet és a gyakorlatot berakják 1 vizsgára és ha az egyikből nincs meg az 50% akkor megbuktál.

A kommentem úgy látom sok emberben fájdalmat keltett:)

Magyar oktatás sajátossága, hogy arra kíváncsiak, hogy mit nem tud a hallgató.

Neten olvastam egy ilyet "...Mindig nagyon szerettem volna gépészmérnök lenni, de a tanár többedjére megbuktatott, mindig valami apró dolog miatt. Az utolsó alkalommal hallottam/láttam, hogy ez van hozzám fűzve "Nem hülye a hallgató, de meg fogom buktatni." ezért iratkoztam ki az egyetemről." vagy valami hasonló. Ez baromi sokat elmond.

Én is tanultam annyit könyvekből mint a szemét és az információ 95%-a megy a levesbe. Vizsgán amit fújni kell a következő félévre elfelejted.

Persze jöhet az érv, hogy "de akkor legalább tudod, hogy hol kell utánanézni". Enélkül is tudná az ember, hogy 5x kelljen nekimenni egy vizsgának mert rossz napja van a tanárnak.

Szent-Györgyi Albertet idézve: "A fejünk gondolkodásra való, a könyvek pedig arra, hogy tudást tároljunk bennük."

2021. márc. 27. 17:27
 12/20 anonim ***** válasza:
0%
A 19 csak a vizsgatárgyak, a gyakorlat ebben nincs benne. És sokszor toltam napi 2 vizsgát, egyet reggel, egyet délután. Két ünnep között meg karácsonykor egyéni engedéllyel stb. Másfél szakot csináltam párhuzamosan, azért ennyi. De ez nem változtat azon, hogy ha valaki diplomát akar, ne pusztuljon már bele egy vizsgába, amire 600 oldalt kell megtanulni. Akkor se, ha ő történetesen differenciálegyenleteket old meg a reggeli müzlije mellett.
2021. márc. 27. 18:15
 13/20 A kérdező kommentje:

#12: Ha élne még Szent-Györgyi Albert, szerintem ettől a kommenttől most lőtte volna fejbe magát. A racionalitással szöges ellentétben áll a könyvekbe foglalt tudás "beseggelése". https://www.youtube.com/watch?v=rtqhA4TtBrI

Amúgy értem mire gondolsz, sok olyan terület van, amiben nem- vagy alig kell gondolkodni, és a lexikális tudásból kell megélni. A mérnöki területek nem ilyenek, és ha végeznél egy felmérést itt a szakon, akkor a hallgatók legalább 80%-a kapásból menne kiiratkozni, mert nem fog 600 oldalt megtanulni. Mert semmi értelme, a logikus mérnöki gondolkodással teljesen szembe megy ez.

Na, de eléggé eltértünk a tárgytól. Szóval akkor nem sok opció van a sikeres vizsgára. Marad akkor kipuskázás. Ilyenkor sajnálom, hogy nem születtem 2000 km-rel keletebbre. Az oroszoknál nem ez a bolognai rendszer van (bár mostmár menet közben ott is kapnak BSc végzettséget igazoló oklevelet), célirányosan tanulnak a kiválasztott területen, nem tömik mindenféle baromsággal a fejeket.

2021. márc. 27. 18:57
 14/20 A kérdező kommentje:
#11: Most látom te is felhoztad őt példának, az előbb még nem olvastam a kommented. Azt sajnálom, hogy Szegeden nem voltak anno kibékülve a nézeteivel, kivágták 1 év után mert nem volt hajlandó lexikális tudással telenyomni a diákokat. Kár érte, igazán megreformálhatta volna az oktatást. Azóta meg csak még rosszabb lett.
2021. márc. 27. 19:03
 15/20 anonim ***** válasza:
42%
Én sokkal inkább Parmenidészt idézném: úden ex údenos (Lusta vagyok kikeresni telefonon a görög betűket, elnézést). Semmiből nem lesz semmi. Az én értelmezésemben: ha nincs elméleti tudás, egy ponton túl nem fog menni a gyakorlat sem.
2021. márc. 27. 19:20
 16/20 anonim ***** válasza:
81%

Szerintem az egyetemek 85%-a játszva megcsinálható, ha baromi jó a memóriád. Ha meg nem, akkor szenvedsz akármilyen jó is a logikád.

Elméleti tudás kell, de nyilván egy töltelék tárgyból felesleges szopatni az embereket.

Jönnek a humán szar tárgyakkal, hogy azok mennyire fontosak. Kérdezem én, hogy melyik jogász tanul irányítás technikát, hőtant, jelek és rendszerek vagy mechanika tárgyat? Mert azt baromi fasza, hogy "körbevesznek a humán tárgyak", de jog és közgazdaság nélkül 10000 éve is éltek viszont tűzzel az ősember is játszott, dárdákat dobált, ma pedig lakás nincs villany nélkül.

Ha pedig azt mondod, hogy "ezekkel úgyse ő fog foglalkozni" akkor én erre meg azt mondom, hogy a bérszámfejtést se egy mérnök fogja csinálni, ahogy a szerződéseket megírni sem ő fogja.

Nem rossz, ha hall ezekről az ember, de szopatni meg felesleges melléktárgyakból.

2021. márc. 27. 19:30
 17/20 anonim ***** válasza:
100%

Mindenhol megvannak a mumus tárgyak, de egyes szakoknál még keverik is a logikát és a temérdek mennyiségű magolást. Pl. a vegyészeknek a linkelt ( [link] 2 könyv/pdf nagy részét meg kell tanulni, és év közben 3 ZH-t teljesíteni a pdf-ekben megtalálható anyagot és képleteket alkalmazva. (Főleg a termodinamikás könyv kegyetlen)

Szóval még ha nehéz is, összeszorított fogakkal ki kell húzni, be kell szerezni a könyveket és rászánni az időt. Esetleg kérd el a könyvet azoktól, akik teljesítették már a tárgyat, meg hátha tudnak pár túlélési stratégiát.

2021. márc. 28. 04:05
 18/20 anonim ***** válasza:
0%
Nem kötelező az egyetem, ha meg oda akarsz járni, vedd tudomásul, hogy nem lehet csak a szeretem tárgyakat tanulni. Fel kell nőni a feladathoz, sokaknak sikerül nyavajgás nélkül.
2021. márc. 28. 12:41
 19/20 anonim ***** válasza:
42%
Legalább felkészít a való életre. Ha beosztanak egy olyan ember alá vág netán csak latasból nem vagy szimpatikus vkinek a leendő munkahelyeden akkor fúrni fog téged elég keményen. Jobbik eset ha szemtől szemben és nem a hátad mögött. Meg kell tanulnod ezt elviselni és tenni érte. Tanulmányaid alatt ez leginkább azt jelenti , hogy minden egyes jegyzetét és egyéb forrásait szépen megtanulod és azok tudatában ha nem is elsőre ( simán adhat olyan témát amit le se adott ) de átmész a vizsgán.
2021. márc. 29. 05:39
 20/20 A kérdező kommentje:
#19: Tenni érte? Ott hagyom a πcsába ha szívatni fog. Már váltottam nemrég duális munkahelyet ugyan ezen okból. Van a környéken úgy 1 tucat munkalehetőség, senki sem kényszerít arra hogy egy adott cégnél kelljen dolgozni.
2021. márc. 29. 08:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!