Mi a különbség a két képzés között?
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem katasztrófavédelem [tűzvédelmi és mentésirányítási] szakán az állami ösztöndíjas képzés alatt a specializálódás résznél azt írja, hogy: A szakirány a hivatásos katasztrófavédelmi szervek számára képez szakembereket. Ezzel szemben, ugyanezen a képzésen, de önköltségesen azt írja, hogy: A szakirány a gazdálkodó szervek számára képez szakembereket. Az utána szóló szöveg teljesen ugyanaz.
A kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban, hogy mégis mi a különbség a kettő között? Ha mint hivatásos tűzoltó jelentkezek akkor ha önköltséges képzésre vesznek fel akkor nem lehetek hivatásos? Egyáltalán miért különböztetik meg?
Hivatásos állomány tagjai mehetnek mindkét képzésre. A nappalin 2 év
tűzvédelmi szakmai gyakorlat kell, a levelezőn 3. A levelező képzésben szélesebb körből lehet jelentkezni, mert önkormányzati és létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek szaktevékenységet ellátó tagjai IS jelentkezhetnek.Mindkét esetben kell támogató nyilatkozat is.
Találtam pontosabb leírást az egyetem oldalán. A levelező képzésen állami ösztöndíjas résznél a feltételeknél azt írja:
- csak hivatásos katasztrófavédelmi szerv hivatásos állományú tagja, vagy önkormányzat és létesítményi tűzoltóságok vagy önkéntes tűzoltó egyesületek szaktevékenységet ellátó tagja pályázhat
- 3 éves tűzvédelmi szakmai gyakorlat
- tűzoltó végzettség
- katasztrófavédelmi szerv állományában dolgozó esetében BM OKF humán szolgálatvezető támogató nyilatkozata
- emelt szintű érettségi a felvételi tárgyak valamelyikéből
Ugyanúgy levelezőn de önköltségesen:
- emelt szintű érettségi a felvételi tárgyak valamelyikéből
- Jogállás: önköltséges
- Polgári képzés a gazdálkodó szervezetek szakember utánpótlására.
De itt az oldal, katasztrófavédelem mindhárom szakirányán elkülöníti az önköltséges és az állami ösztöndíjas hallgatókat. [link]
Tehát akkor ha tűzoltóként jelentkezek az önköltséges képzésre akkor ha végzek sem leszek tűzoltó hadnagy hanem átraknak a polgári területre? Vagy tűzoltóként nem is jelentkezhetek önköltségesre?
Azért lenne ez nekem fontos mert most is egyetemista vagyok és mire végzek nem fog maradni 6 állami félévem, és ezzel így az a baj, hogy hiába is fizetem ki a képzést akkor sem lehetek tűzoltótiszt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!