Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mért probléma, hogy az egyetem...

Mért probléma, hogy az egyetemek fentartója alapítvány lesz?

Figyelt kérdés

Úgy hallottam, hogy a diákok semmit nem éreznek meg a váltásból.

Sok, jóval feljettebb országban így működik a felsőoktatás.

Akkor mi a probléma?

2021. jan. 31. 23:08
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
88%

Kevered a szezont a fazonnal. Ezelőtt az alapítvány nem az egyetem fenntartója volt, csak támogatója. Minden egyetemnek vannak alapítványai, amelyek támogatják, sőt még általános és középiskoláknak is szoktak lenni. Az, hogy NJE esetében az alapítványt megtolta a milliárdokkal az állam, nem jelentette azt, hogy nem maradt állami fenntartású az egyetem.

2021. febr. 1. 15:06
 12/18 anonim ***** válasza:
7%
És, hogy a fenntartója lett semmi se változott negatív irányba. Nem kell azonnal hurrogni. A hallgatók semmit se éreznek meg ebből, minden ugyanúgy megy tovább.
2021. febr. 1. 15:23
 13/18 anonim ***** válasza:
92%
Egyelőre nem éreznek semmit. Majd ha ott is elkezdik emelni a díjakat, akkor érzik. A Corvinuson évente növelik 50 000 Ft-tal a tandíjakat, 2000-ről 8000-re emelték a vizsgadíjat, 9000-ről 25 000-re a kollégiumot. Mindenféle más díj emeléséről nem is beszélve, ezek csak azok, amelyek a legtöbb hallgatót érintik.
2021. febr. 1. 18:28
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Jah, azt ki is felejtettem, hogy az eddigi 50% helyett csak 20% kap tanulmányi ösztöndíjat.
2021. febr. 1. 18:29
 15/18 anonim ***** válasza:
15%
Majd, ha ott is elkezdik emelni a díjakat? :D A díjat nem emelik azoknak, akik már oda járnak. Annyi a díj amennyi akkor volt, mikor beiratkoztál. Végig annyi lesz. Ha meg állami támogatottan vagy, akkor pláne nem érzel semmit belőle - állami támogatottra kell bejutni és nem kell fizetni - illetve bent is kell maradni, ha meg esetleg nem teljesíted a követelményeket, akkor hát vagy kifizeted vagy kiiratkozol és újrajelentkezel és beszámítod a tárgyakat.
2021. febr. 1. 18:36
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
Állami támogatottan vagyok, még az egyetem privatizációja előtt vettek fel, mégis érint a tandíjon kívüli minden más díjnövekedés. Néztem is nagyot, amikor a szokásos 2 helyett 8 ezret kellett fizetnem. Kb. egy hete is volt egy hatalmas bakijuk, amikor szokásosan kiküldte az emailt minden hallgatónak a TO, hogy a specializációváltási kérelem megnyílt, díjmentes. Egy napra rá jött a pontosítás, hogy már fizetni kell azért is.
2021. febr. 1. 23:49
 17/18 anonim ***** válasza:
91%
Rengeteg példa van az angolszász világból erre az alapítványi formára ahol jól működik, de mondjuk az SZFE példája mutatja, hogy lehet ezt rosszul is csinálni.
2021. febr. 2. 02:42
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

Igen rengeteg példa van rá ahol jól működik, azért mert jól kidolgozták.

Nem azzal van a baj hogy megpróbálnak változtatni egy nem optimálisan működő dolgon, hanem hogy mindezt a corvinusnal is összecsaptak, elkapkodták és nem dolgoztak ki eléggé. Aztán most a Corvinus állítólagos csodájára alapozva több egyetemre is rá akarják húzni a ketesen (de inkább rosszul működő rendszert?!

2021. febr. 2. 06:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!