Gépészmérnöki kar levelezőn? 8 órás, egy műszakos meló mellett lehetséges? Melyik iskolát válasszam SZIE vagy ÓE?
2021 szeptemberében kezdeném a mérnökit levelezőn. Muszáj munkát vállalnom, mint ahogy leírtam 8 órásat. Jelenleg is dolgozom 6 órában már fél éve, de nem keresek eleget... jó ez lényegtelen térjük vissza az eredeti problémához.
Mennyire szivatnám meg magam levelezőn?
Melyik iskolát válasszam?
Személyes tapasztalatokat szívesen várok. Esetleg más karokról való tapasztalatokat is, akik levelezőn végeztek.
19
Oh, azzal nem lesz gond. Nekem minden cég engedte a munkanap áthelyezést vagy szabit, ha egyetemre kellett.
4
Köszönöm szépen a segítséget! :)
4
Akkor neked jó a nyelvérzéked csak egyszerűen a németet nem csíped/csípted. :)
23
Áhh, én azt tapasztalom, hogy minden tanulható, csak át kell esni egy holtponton. Van aki utálja a matekot, de amint átesik egy holtponton, már szeretni fogja. Amíg nincs benne sikerélményed utálni fogod, utána viszont minden jön magától. Nem hiszem, hogy egy ember képességeit meg lehet ítélni az előélete alapján.
Röviden ami velem volt:
Általánosban 4-eske alsóban, majd 3-4 felsőben.
Felvettek egy gyenge szakközépbe, ahol nagyjából végig 3-as voltam, talán még volt olyan is, hogy harcoltam egy kettesért.
De érettségi előtt elhatároztam, hogy valamit kezdeni akarok az életemmel. Nézegettem OKJ-kat, de nem volt szimpatikus egyik se. Egy ismerősöm miatt viszont megcéloztam egy mérnöki képzést, ami nem volt túl értékes, mert inkább agrár volt, így soha nem kerestem volna jól vele.
Az érettségire ekkor elkezdtem folyamatosan tanulni. Matematika, informatika volt a fő cél, de a németem jobb lett mint a matekom (haha), így azzal vettek fel egyetemre. A matek olyan 60% körül lehetett, szóval volt azért lemaradásom.
Egyetemen az első félévben folyamatosan matekoztam, hogy a lemaradásaimat pótoljam. A buszon ülve is deriváltam és sikerült megajánlott jegyet kapnom (vagyis nem kellett vizsgáznom). Geometriát meg kifejezetten megszerettem.
Majd jött a válság, a családomnak minden pénze odalett, én nagyon mély stresszbe kerültem az egyetem miatt is, és passziváltattam. Elmentem dolgozni operátornak, ahol később előléptettek gépbeállítónak, itt dolgoztam 3 műszakban (vagyis pontosabban, 18 műszakban, vagyis szombaton is).
Olyan 4 év munka után jelentkeztem mérnökinfora, és emlékszem, hogy el is késtem a munkahelyemről 1 héttel az egyetem előtt, mert előjött az a sok stressz, ami régen ért engem a másik képzésen.
Majd pozitívan csalódtam. Sokkal jobban álltak hozzánk a tanárok, sokkal jobb volt tanulni. Kifejezetten megszerettem az egyetemet és sikerült minden félévet 4.5 átlaggal teljesítenem.
Szóval, úgy érzem hogy a tudás (vagy intelligencia) "kapuja" szorgalommal és tanulással bárkinek elérhető.
Amilyen tanácsokat tudok adni:
1. Ismerkedj össze mindenkivel a csoportotokból. Egymást fogjátok végigsegíteni.
2. Mindig az járjon a fejedben egy nehéz tárgynál, hogy csak 1x kell megcsinálni, amikor már nagyon eleged van.
3. Ha úgy érzed, hogy egy tárgy nem fog menni, ne add fel, hanem tanuld tovább. Meg fogsz lepődni.
4. Néha egy kis puska belefér. Én mindent legalább elolvastam és mindent próbáltam megtanulni, de néha a jobb jegyért pár dolgnak gyorsan utánanéztem ha tudtam :) Meg, persze vannak olyan tárgyak, amik kifejezetten nem érdeklik az embert és kifejezetten nem akar azzal a jövőben semmit se kezdeni (pl. kötelező gazdasági tárgyak? bár azt hiszem, hogy azokból személy szerint nem puskáztam).
5. A 4-es ponthoz hozzáadnám, hogy van olyan tanár, aki hagyja is hogy puskázz, kimondani konkrétan nem fogja persze.
4
Ezt igen jó volt olvasni, amolyan minden jó ha vége jó történet. Köszönöm a tanácsokat, meg fogom fogadni. Kitartás és akarat az lesz nálam is úgy érzem. További sok sikert kívánok Neked!
8
Nálam kifejezetten a szorgalmi időszak volt húzós. Egy félévben kb. 3 hónap volt, ahol a suli vette el az időm nagy részét, mivel levelezőn valahogy az volt a divat, hogy a vizsgás tárgyakat is évközi jegyekkel oldották meg. Vagyis, a legtöbbet.
Ezért a szorgalmi időszak volt a vizsgaidőszak is. Viszgaidőszakra maradt pár tárgy, de 1.5 hónapod volt csak arra a 3, max 4-re készülgetni. Az kényelmesebb volt.
Nyáron persze mindenre van időd. Szóval, félévente nagyjából 3 húzós hónap volt, de aludni aludtam mindig eleget, szórakozás is belefért itt-ott.
En a gepesz bsc-t nappalin most meg ugyanott levelezon csinalom az msc-t amit velunk inditottak. A bsc nehezebb volt, sokkal. Itt a mesteren anyagtanvizsga ugyan annal a tanarnal ahol nappalin 3x buktam meg, itt hasonlo tudassal adta meg a kettest es nem buktatott. Mindenki lerakta mar minimum a bsc/foiskolai papirt egyszer, meg a tanarok legtobbje is ismer.
Viszont csinaltam mar egy ratyi letesitmenymernoki mestert a szien, nos az konnyebb volt, mint a mostani mester de az a mernoki papir annyit is er, semmennyit a tudassal egyutt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!