23 évesen egyetem? Nem vagyok elkésve?
Eddig dolgoztam, próbáltam megkeresni az utamat és úgy érzem megtaláltam az informatikában. Néztem képzéseket és leginkább a BME Bprof üzemmérnökije tetszik. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek ennek a papirnak külföldön is lenne létjogosultsága? Mennyivel ér kevesebbet, mint a Bsc? 23 évesen nem késő elkezdeni?
Köszönöm a segítséget!
A kérdés eslő részére: én 25 évesen kezdtem el egy szakot, még bőven fiatal vagy. A tanulás sose késő, van 45 éves csoporttársam is, aki hobbiból végez egyetemi szakokat már a 3-at csinálja.
A második részére: ha nem gondolkozol mesterképzésen, és csak egy papírt akarsz róla egyetemi diplomaként, hogy informatikus vagy, akkor szerintem nem rossz a Bprof. Sokan leszólják, hogy nem mehetsz msc-re, meg keveset ad. Most belegondolva: ha azt mondják, hogy informatikában eleve nem is számít a legtöbb helyen a papír, akkor nem teljesen mindegy mit végez? A valódi tudás számít, a Bprof meg ahhoz tökéletes, hogy a valódi tudásod mellett legyen egy BME-s diplomád is, azaz papírod is legyen róla, hogy informatikus vagy. Egyáltalán hova jó egy informatikus msc diploma? Mitől lesz tőle több valaki, mintha nem lenne semmilyen papírja, de legalább 3-4 nyelven tud programozni magas szinten?
“ Egyáltalán hova jó egy informatikus msc diploma?”
1. Német multikhoz
2. Indiai munkaerővel versenyezni, akik minimum MBA-vel vagy PGDiplomával (ez Indiában mesterképzés) “támadnak”
3. Egyes területeken pl adattudomány alap. Az adattudósok 40%-ának PhD-je van. Egy BSc itt alulképzésnek számít.
Na jó, ilyen nagyon felső szinten megértem, de egy átlag jól fizető programozói álláshoz, ahol olyan nettó 5-600 ezer Ft-ot meg tud keresni egy informatikus, oda simán elég egy Bprof, vagy Bsc diploma is, sőt sok esetben a papír nélküli tényleges tudás is nem?
Ez az indiai dolog nekem új. :D Távol álljon tőlem, hogy lenézzek bármilyen nemzetet is, de bevallom én azt hittem Indiában kb. 0 a felsőoktatás színvonala, csak olyan "ez is van" alapon működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!