23 évesen egyetem? Nem vagyok elkésve?
Eddig dolgoztam, próbáltam megkeresni az utamat és úgy érzem megtaláltam az informatikában. Néztem képzéseket és leginkább a BME Bprof üzemmérnökije tetszik. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek ennek a papirnak külföldön is lenne létjogosultsága? Mennyivel ér kevesebbet, mint a Bsc? 23 évesen nem késő elkezdeni?
Köszönöm a segítséget!
Nem vagy elkésve, én is most 23 évesen vágtam bele az informatikába egyetemi körülmények közt.
Tény, hogy én előtte elvégeztem már egy másik szakot, de most nem ez a lényeg.
Igen, ahogy az egyik korábbi válaszoló is említette Nyugat-Európában már vannak ilyen képzések és ezeknek - elvileg - az lenne a szerepük, hogy szétválasszák azokat, akiket a tudományos pálya érdekel azoktól, akik iparban/versenyszférában/máshol akarnak dolgozni. Magyarországon ennek még nincs nagyon hagyománya, és ismerve ezeket szerintem sokszor átfedésben lennének a tárgyak a mérnökinfósokkal, így ez a könnyített curriculum nem tudom hogyan valósulna meg.
Mindenesetre szerintem pályaválasztásnál azt mérlegeld, hogy mi az ami érdekel, amibe akkor is fektetnél időt ha nem tanulnál az adott szakon vagy ha van valami hobbid, akkor akár ahhoz keresni egy párosítható szakot. 23 évesen nagyon nem vagy elkésve, hiszen gondolj bele mennyi ideig kell majd még dolgoznod.
A Bprof talán azért rosszabb választás, mert ha úgy döntesz később, hogy Msc-t is csinálnál, mert mondjuk vezetői pozícióba szeretnél kerülni, ahol elvárás egy Msc diploma, akkor azt nehezebben tudod ezáltal megszerezni.
Ha belepillantasz a Stack Overflow Developer Survey 2020-ba, akkor láthatod, hogy zéró összefüggés van a jövedelem és a papír között. Tehát ha csak pénzt akarsz csinálni, akkor egy gimnáziumi érettségi is megfelelő.
A Bprof papírt nem ismerik nyugaton, Németországban ez kb annyir ér, mint az Ausbildung (OKJ). Lehet ezzel is programozóként dolgozni, de a magasabb szintű karrierről (menedzser, vagy komoly multinál senior architect) ezzel lemondhatsz. De kisebb cégeknél lehetsz kódoló szakmunkás.
Szerintem nem éri meg felülni a hangzatos szövegeknek. Csinálj rendes BSc-t, az ilyen jöttment helyi papírokkal mindig csak a baj van.
#15 Akkor hagyjam inkább a fenébe a Bprof-ot, azt mondod? A BSC képzés nem annyira tetszett az egyetemeken. Nekem ez a Bprof tetszett a legjobban, de ha ennyire ,,rossz’’ ez a diploma típus, akkor keresek valami mást.
#16 Egyelőre nem tudok külföldre menni, mindenképpen belföldön tanulnék.
390 pontom van egyébként.
Köszönöm a válaszokat! Ha valakinek van még tanácsa, ne tartsa magában! :)
"Egyelőre nem tudok külföldre menni, mindenképpen belföldön tanulnék."
Akkor egyelőre a nyelvtanulásra gyúrjál. Külföldön sokkal jobb esélyekkel indulsz majd a munkaerőpiacon, ha ott helyben szereztél diplomát.
#18 Nyelvvel nincsen baj, angolból van egy felsőfokom.
Családi oka van, hogy egyelőre nem jöhet szóba külföld, ne firtassuk ezt a részt:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!