A kormány miért nem teszi a pedagógusokat vezényelhetővé, mint az orvosokat?
Még megérhetjük. Én már évekkel ezelőtt el tudtam volna ezekről képzelni. Csak éppen azzal nem javítanának a helyzeten, hanem súlyosan rontanának, mint ahogy az egészségügyben is még nagyobb ellátatlanság lesz a következménye, mert sokezer másik mellett nekem is az lenne az utolsó napom a közoktatásban.
Te most ezt komolyan gondoltad vagy csak trollkodsz? Gondolom, az utóbbi.
A csomó hülye birka még nettó 140-ért is menne. MOndja ezt egy VOLT tanár aki 12 évet húzott le a közoktatásnak nevezett trágyadombon.
Már nem vagyok tanár de alaposan megtanultam a tanári társadalom alapvető sajátosságait. Ki megy eleve tanárnak? aki minden másra alkalmatlan. Mondom ezt 12 évvel a hátam mögött.
Annak idején, amikor a 2. munkahelyemet kerestem (iskolát), jó alaposan körülnéztem, és számomra két fontos szempont volt mérvadó:
1. Közel legyen az iskola a lakásomhoz, hogy minél kevesebbet kelljen utazgatni.
2. Olyan iskolát kerestem, ahová normális családokból származó gyerekek járnak többségében. Megkértem az igazgatót, hogy hadd menjek be órát látogatni, hogy képben legyek, milyen az iskola testközelből. Megnéztem a tanárokat is, akik ott dolgoznak stb. Pont a korábbi rossz tapasztalatokat, kellemetlen meglepetéseket akartam ezzel elkerülni.
Ha a kormány ide-oda vezérelgetett volna, abban a pillanatban adtam volna be a felmondásom, és elhagytam volna a pedagógus pályát. Így is elég rossz ez a pálya, legalább annyi szabadságom legyen már, hogy én döntsem el, melyik iskolában szeretnék dolgozni...
Teljesen életszerűtlen egyébként is az ötleted, mert ahhoz, hogy vezérelni lehessen pl. a tanárokat, a kormánynak kéne pl. a szállásról gondoskodni, mint pl. a katonáknál. Sok kezdő tanár pl. a szüleinél lakik, mert csak így tud félrerakni. Ha elvezénylik 300 km-re, akkor majd pont a saját költségén fogja az albérletet fizetni... És onnantól kezdve fizetheti az utazási költséget, hogy hazamehessen meglátogatni a szüleit... Aha, persze... Ez teljesen életszerűtlen, az ilyen tanárokat konkrétan meglopná az állam, ha nem állná a lakhatását és az utazását 100%-ban, elvezénylés esetén! Arra számíthatsz, hogy ha bevezetnének egy ilyet, még több fiatal hagyná el a pályát a kezdet kezdetén (pedig most is óriási a pályaelhagyók aránya).
A tanári pálya egy polgári foglalkozás, és nem olyan, mint a katonaság, hogy vezérelgessék őket. Az orvosi pálya esetében is más a helyzet, mert ha rendkívüli helyzet van, pl. vírushelyzet, akkor érthető, hogy mozgósítja őket a kormány. De ez nem általános, hanem rendkívüli helyzethez kötött, ideiglenes dolog. Úgyhogy felesleges is az orvosokkal példálózni. Arra nem kötelezheti a kormány a tanárokat, hogy ide-oda vezérelgethetők legyenek állandó jelleggel... Ez hülyeség. Főleg ilyen fizetésekért...
Az igaz, hogy vannak konkrét régiók, megyék ahol drasztikus tanárhiány van. Ennek orvoslására viszont egészen mást kell kitalálni, magát a tanári pályát kell vonzóvá tenni, pl.fizetésemeléssel és azzal, hogy hatalmat adjanak a kezükbe, a társadalmi megbecsültségüket pedig helyre kéne állítani. Ha ezek megtörténnének, akkor feltöltődnének az iskolák tanárokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!