Melyik szak éri meg jobban?
Arra menj, amelyik közelebb áll hozzád. Lényegében a különbség a kettő között az, hogy mérnökinformatikán valamelyest a hardvert is oktatják, nem csak a szoftvert. Ezért például első két félévben lesz fizika is. Másodikban tranzisztor szinten oktatják a különböző komponenseket (RAM, SSD, CPU....).
Ezzel szemben az ELTE a programozásra koncentrál. Tehát több programozáshoz kapcsolódó tárgyad lesz, több matekkal.
Én azt javaslom nézd meg mindkét szak mintatantervét és amelyik szimpatikusabb, azt válaszd, egyikkel sem jársz rosszul.
Attól függ mit akarsz. Illetve mennyire tudatosan.
Ha még nem vagy biztos abban, hogy IT-n belül milyen szakterületen akarsz dolgozni, akkor a BME, mivel ott sokkal több irányba el lehet mozdulni.
Ha nagyon biztosan szoftver közeli irányt akarsz és nagyon jó vagy matekból is, akkor ELTE.
Ha annyira nem számít a matek, akkor mindegy. Az ELTE az erős matematikai ismeretek miatt előnyös, viszont ha a matek nem fontos, akkor szoftveres ismereteket mindkét helyen szerezhetsz.
Én annyit még hozzátennék, hogy a BME számonkérései jobban vannak szabályozva. Pl. mintatanterv szerint minden félévben 4 vizsga van, míg az ELTE-n ez nincs szabályozva, ott akár 10-12 vizsgád is lehet a félévben.
Rangsorok szerint asszem - ha csak ezeket a szakokat nézzük -, akkor a BME mérnökinfo előrébb van.
Illetve különbség, hogy a BME 7 félév, míg az ELTE 6. Ez nem tudom, hogy neked mennyire számít, de lehet szempont.
#1 -hez szeretnék megjegyzést fűzni:
Az erős matek a BME-n nagyon is jelen van, nehogy azért gyere ide, mert elhiszed, hogy itt kevesebbel megúszhatod.
Itt is van Analízis I-II, Számításelmélet I-II, gyanítom kb ugyanazzal az anyaggal,mint az ELTE-n.
Sok a beadandó és szabályzott a vizsgaidőszak.
Üdv, egy elsőéves a BME mérnökinfóról
Gondolom nekem akartad és nem az #1-esnek, mivel én írtam matekról.
Viszont hogyan tudod megítélni, amikor nem vagy elsőéves az ELTE-n? Sehogy, akkor inkább csöndben kellett volna maradni.
Nekem több ismerősöm van mindkét szakon és mindkét tantervet viszonylag jól ismerem és sokkal több matekos tárgyuk van az ELTE-n, mint a BME-n. Szóval az a matematikai ismeret, amit megkaptok a BME-n az az ELTE proginfohoz képest nagyon alap.
Kezdjük azzal, hogy ott analítis 3 is van. Külön van egy tárgy, ami az analízis alkalmazásaira épül, vagyis csak analízist 2-szer annyi ideig tanulják, mint a BME-n.
A számításelmélet 1-2-n túl (ami amúgy ott diszkrét matek), van ahhoz is kb. 1-2 kiegészítő tárgy, mint pl. a diszkrét matematikai modellek és alkalmazásaik, és ezenkívül van ott is még egy számításelmélet tárgy.
Szóval hidd el, tudom, hogy milyen szinten megy a két helyen a matek és akármennyire erős a BME matek mondjuk az ÓE-hez vagy egy SZTE-hez képest, az ELTE-t nem veri.
Szerinted miért volt az a szak neve korábban, hogy programtervező matematikus? Mert rengeted matekot tanítanak.
Legyen mára az a tanulság, hogy ehelyett, hogy itt töltenéd az időt és olyan dolgokban szólalsz meg, amihez nem értesz, inkább menj tanulni te "elsőéves a BME mérnökinfóról". Mert láthatóan még nem tanultál eleget, ha azt hiszed, hogy megfelelő ismeretek nélkül képes vagy összehasonlítani két szakot.
Hú de bölcs valaki..."inkább menj tanulni" (taps) (taps) (taps) most aztán a lelkemre beszéltél! Köszi, de a tanulnivalómat be tudtam osztani, ne ártsd bele magad.
A kioktató stílusodat pedig kikérem magamnak.
Attól, hogy nem írtam a válaszomhoz, hogy "Nekem több ismerősöm van mindkét szakon és mindkét tantervet viszonylag jól ismerem", még igenis van alapom összehasonlítani a két képzést, mivel nekem is vannak ilyen barátaim. (Egyébként te hol/mit tanulsz/tanultál?)
De itt van hivatalos forrás is, tessék.
ELTE proginfó szoftverfejlesztő alaptanterv:
Amennyiben ez a tanterv nem megfelelő forrás, szeretnélek megkérni arra, hogy mutass hiteleset, mivel "láthatóan még nem tanultál eleget, ha azt hiszed, hogy megfelelő ismeretek nélkül képes vagy összehasonlítani két szakot"... várom.
Itt akárhogy keresem, nem látom az Analízis III-at. Ha a Numerikus módszerek nevű tárgyra gondoltál, szerintem érdemes megfigyelni, hogy az Analízis II ott heti 2 előadás, 2 gyakorlattal megy a 3. félévben, a Numerikus módszerek I is 2 ea+ 2 gy a 4. félévben, a Numerikus módszerek II 1 ea + 2 gy az 5. félévben.
BME alaptanterv (7.o.-tól):
Itt látható, hogy a mi "kevesebb" Analízis I-II tárgyaink 1.-2. félévekben heti 4 előadás + 2 gyakorlattal mennek. Szerintem ez arányos a leadott ismeretekkel. Arról nem is beszélve, hogy a számításelmélettel kicsit más arányban vannak megosztva a témák, mint az ELTE-n, ebben is van különbség.
Neked tetsző stílusban mondva: Legyen mára az a tanulság, hogy ahelyett, hogy itt szólogatod le a BME matematika-képzését, inkább linkelt hivatalos forrásokból érveljél.
Kedves Kérdező! Gondolom látszik, hogy vannak várható hangsúlybeli különbségek a két képzés között, ha nem is annyira a matekban, de a programozás/hardver megértése szempontjából biztosan. Ezen még össze is tudunk veszni :D
Remélem olyat választasz, amit szeretni fogsz, és sok sikert kívánok.
"Egyébként te hol/mit tanulsz/tanultál?"
BME-mérnökinfo végzős, és utána megyek msc-re.
"Amennyiben ez a tanterv nem megfelelő forrás"
Analízis III
"Szerintem ez arányos a leadott ismeretekkel."
Csak nem óraszámról ,hanem tananyag mennyiségről beszéltem. Ha megnézed pl. az ELTE analízis 2t, akkor láthatod, hogy a teljes anyag megegyezik a BME-ssel, és még erre jön rá az analízis 3. És persze ott van az analízis alkalmazásai. A numerikus módszereket nem akartam idehozni, de arról is beszélhetünk, hogy az is plusz.
Azt már mondtam, hogy a számításelmélet, hogy jelenik meg az ELTE-n.
De míg a BME csak valszám van, addig az ELTE-n valszám mellett külön van még matematikai statisztika is.
A BME-n 1 darab algel van, az ennek megfelelő tárgy az ELTE-n az algoritmusok és adatszerkezetek, ami szintén 2 tárgy, sokkal tovább is mennek vele.
Én nem csak óraszámról beszéltem - de amúgy az is magasabb az ELTE-n -, hanem a tartalmi keretekről. Lehet feleannyi órád, ha 2-szer annyi anyagot kell megtanulni.
"inkább linkelt hivatalos forrásokból érveljél"
Linkeltem és engem igazolt. :)
"Legyen mára az a tanulság, hogy ahelyett, hogy itt szólogatod le a BME matematika-képzését, inkább linkelt hivatalos forrásokból érveljél."
Azért azon jót nevettem, hogy vannak ott ismerőseid, és ennek ellenére nem tudod, hogy mi a különbség a két szak között.
A matek az egyetlen szempont, ami alapján az ELTE jobban megéri. Ha valakit az nem érdekel, ahogy a hardver se nagyon, akkor tök mindegy, mert mindkét szakon lesz valami, amit nem fog szeretni. Ha meg valaki hardveres megértést is célozza, akkor a BME van előnyben.
Illetve a BME akkor is jobb, ha valaki még nem tudja, hogy mit akar, csak azt, hogy az IT területén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!