Működhet egy ilyen középiskolai szakképzési rendszer hatékonyan?
Az alábbi cikkben írják, hogy aki nem gimnáziumba, hanem a másik két középiskola-típust eztán képviselő technikumba vagy szakképző iskolába jár, annak 15 éves kortól cégeknél , rendes munkavisony keretében valósítanák meg a szakmai képzését (max. napi 7 órában).
Én eddig is azt hallottam, hogy a cégek csak „csicskának” alkalmazzák az iskolásokat…
Aki rálát a szakképzésre, elmondaná, mennyire működőképes egy ilyen rendszer vajon?
2-es, kifejtenéd bővebben, miért fog összedőlni?
Nekem is ez a gyanúm, pláne, hogy a másik terv szerint a szakképzésben tanítókat is rendes munkavállalóként akarják eztán foglalkoztatni (nem közalkalmazottként, ahogy a tanárokat alapból), ami mögött azt sejtem, hogy talán így elkerülhető, hogy kelljen pedagógus végzettség a tanításhoz… De lehet, hogy rosszul gondolom, érdekelnének a vélemények.
Szerintem sok tanár le fog lépni..
Sok tanuló nagyon kicsi cégnél van gyakorlaton, nem hiszem hogy akarni fogják komoly pénzért felvenni a tanulókat, gondolom nem lesznek ágyon támogatva az állam felől...
9 illetve 9-10 évfolyamon sok lesz a közismereti óra, aztán feljebb szinte alig...
Várhatóan nem lesz külön Szakmai elmélet és gyakorlat, és ezt a gyakorlati helyén kell megtanulni.. .
De bizakodni kell :) jó dolog a reform :)@
„De bizakodni kell :) jó dolog a reform :)”
Hát, nem akarok politizálni, de az utóbbi évekből nekem most nem ugrik be túl sok jó reform… pláne az oktatásból.
Irigyellek a bizakodásért! :)
Sziasztok! Becsatlakoznék a témába.
A fiam nyolcadikos, kinézett magának egy szakgimit. Budapesti suli – nem tudom, hogy lehet-e itt sulineveket írni… Nekem is egyre szimpatikusabb az iskola, az igazgatónő, a tanarak, a külön programok etc., etc.
Viszont a teljes kétségbeesés határán vagyok a várható változások kapcsán. Meg az ezzel járó bizonytalanság miatt.
Mivel jár vajon a tanárok megváltozott foglalkoztatása? Nem a zsebükben akarok turkálni, de ha rosszabb fizetést kapnak, akkor az negatívan csapódik le a gyerekeken, ha jobban járnak a tanárok, akkor hepiség lesz.
És mit fog jelenti a GYAKORLATBAN vajon, hogy a kölköket munkaviszonyba veszik???
És hogy érted azt, hogy nem lesz szakmai elméleti óra?? Akkor hogy rákba fog komplex szakmai érettségit tenni???
És ahogy írod, hogy a közismereti órák csak az elején lesznek, de csak jóval később (4. év végén) érettségiznek belőlük – hát addigra elfelejtik a tananyogot!
És életszerű az egy bazi nagy világcégnél (amikkel kapcsolatban van ez a budapesti szakgimi), hogy kicsi lurkókat tanítgatnak ott dolgozó komoly szakemberek??? Napi 7 órában???
És már munka mellett kell felkészülni az érettségire???
És az iskolában a jól felszerelt laborokat felszámolják???
Írjon már nekem valaki valami konkrétumot, mert fejre állok…!
Konkrétumok kb tavasszal lesznek...de igazán akkor látszik a működése ha már beindult...
A tanárok többsége nem a pénzért van a pályán, nem ezen fog múlni....
A munkaviszony nem robotolàst jelent majd, hanem tanulási folyamatot. A nagY cégeknél lesznek jó helyen, mert ott lesznek akik foglalkoznak velük. A kisebb cégek, vállalkozók fognak szerintem kiesni a képzési rendszerből...
A napi 7 óra nem gáz, jelenleg is kétheti 30-35orat vannak kinti a tanuloszerődéses tanulók.
A laborok maradnak, csak kisebb terheléssel így kevesebbe kerül...
9, évfolyam szakképző, illetve 9,10, évfolyam technikum képzések gyakorlata megz az iskolai TM Ben lesz...az alapokat ott tanuljak meg
A kedden elfogadott szakképzési törvénytervezet 129. Paragrafus 7. Bek: a képzési és kimeneti követelményeket először 2020 március 31ig kell közzétenni...
Tehát addig csak talalgatunk, hogy mit kell tanítani és mi lesz a vizsgakovetelmeny ...
A képzőhely kötelezettsége kb ugyanaz marad a gyakorlati képzést illetően, mint eddig a tanuloszerődés esetén volt. Azt kell tanítani, ami a képzési követelményekben le van írva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!