Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Szerintetek melyik tudás a...

Szerintetek melyik tudás a legértékesebb?

Figyelt kérdés

Szerintem nem az, amit iskolákban tanítanak, hanem az amit az ember saját magától tanul meg.

És a saját környezetemben is azt látom, hogy igazából azok az emberek élnek a legmagasabb életszínvonalon (drága autók, luxusutazások, felsőkategóriás ingatlanok), akik nem egy x egyetemen megszerzett tudásból élnek, egy munkahelyen dolgozva, hanem akik a saját tehetségük és szorgalmuk mellett valami egyetemi végzettségtől teljesen független dologban nagyon jók.

2019. aug. 10. 09:49
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Az, ami széles körben hasznosítható, és időtálló.
2019. aug. 10. 11:17
 2/13 anonim ***** válasza:
80%

Az igaz, hogy az iskola nem taníthat meg mindent, ami az élethez kell; és az is, hogy a magyar iskolai tömegképzés meg még azt a minimumot se tanítja meg, ami az élethez kell.

Az elmúlt 20 év munkatapasztalata azt mondatja velem, hogy a szaktudás mellett a kommunikációs és szociális képességek a legfontosabbak ahhoz, hogy valaki karriert fusson be az üzleti életben. Viszont erről az a véleményem, hogy ezt az iskolában is tanítani lehetne, csak nem a tömegképzésben. Tehát itt az iskolarendszer gyengesége a probléma, nem az, hogy iskolában ne lehetne megtanulni ezeket.

Viszont a szaktudást, ha nincsenek meg az iskolai alapjaid, akkor utólag nagyon nehéz pótolni (bár nem lehetetlen). De én voltam már kifejezetten abban a helyzetben, hogy egy marketing BSc-vel bajba kerültem olyan helyen, ahol vállalati pénzügyeket kellett volna elemezni, mert egyszerűen hiányoztak az elméleti alapjaim. Kénytelen voltam újra beiratkozni suliba és rátolni egy hardcore pénzügyi képzést, hogy pótoljam ami hiányzik.

Tehát azt gondolom Kérdező, hogy igazad is van meg nincs is. Rövid távon valóban lehet érvényesülni elméleti tudás nélkül, azonban hosszabb távon kibukik, hogy hülye vagy, és a világ arra tart, hogy az üresfejűek ügyeskedése lejár.

2019. aug. 10. 11:23
 3/13 A kérdező kommentje:

2:

Nem azt mondtam, hogy nem kell a tudás. Hanem hogy nem egy diploma által adott tudás, hanem a saját magad által összeszedett tudás.

Pl van a tágabb családi körben egy ember, aki soha nem végzett egyetemet, és az eredeti szakmájától is teljesen független dologgal (betonelemeket gyárt) foglalkozik, mégis milliárdos lett belőle.

2019. aug. 10. 11:33
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Van, amire igaz, kedves Kérdező, amit Te mondasz. de a komolyabb szakmákhoz, pl. az én szakomon (vegyészmérnöki) nincs is olyan, hogy ,,saját tapasztalatból szerzett tudás". Most honnan máshonnan lehetne megtanulni, ha nem az egyetemen? A legtöbb munkahely már le is vizsgáztat minket kokrétan, hogy tudunk-e valamit. Oké, talpraesettség is kell, de az már csak később. Normálisa elméleti alapok nélkül sehol se vagy. Én gimiben is azt taapsztaltam, hogy a tipikus lusta buta emberek voltak azok, akik szidták az oktatást, mert hogy úgysincs értelme...
2019. aug. 10. 12:01
 5/13 anonim ***** válasza:
30%

A diploma által összeszedett tudás is saját magad által összeszedett tudás. Rendben, vegyük a te általad emlegetett példát, a betonelemek gyártását. Ehhez történetesen semennyire se értek, de így látatlanban se laknék szívesen olyan házban, amelyet hozzá nem értők által gyártott betonelemekből építettek.

Mi kell a betonelemek gyártásához? Lehet, hogy tényleg csak annyi, hogy megveszed a komponenseket, elegyíted "úgy, ahogyan apámtól láttam", oszt' leszállítod. Sok technikusi munkába bele lehet tanulni oktatás nélkül is.

Azonban valami azt súgja, hogy a korrekt betonelem-gyártáshoz érteni kell az anyagtechnológiához, a gyártástechnológiához, a minőségbiztosításhoz stb. stb.

Namost elmehetsz és vehetsz szakkönyveket ezekben a témakörökben, és ezekből megtanulhatod, és akkor valóban annyit fogsz tudni (majdnem), mintha ugyanezt suliban tanultad volna. Csakhogy egyrészt a suliban a tanár azért (jó esetben) sok kiegészítő információt mond (helyetted olvassa el és foglalja össze a legújabb cikkeket stb.), másrészt meg a tapasztalat szerint egyszerűen nem fogod megvenni és főleg elolvasni a könyvet, ha a suli nem kényszerít rá.

Így a suli feladatai a következők:

- Iránymutatás (kb. mit kellene tudni stb.)

- A legfontosabb ismeretek összefoglalása

- Tanulásra ösztönzés, motiválás

- Visszajelzés

- Annak tanusítása, hogy van egy minimum szint, amit tudsz.

Természetesen mindezt (nagyon-nagyon nagy nehezen) máshonnan is megszerezheted, kivéve az utolsó pontot. A "nagy munkatapasztalat" nem mindig jelent nagy tudást. Sokan kóklerkednek 20-30 évig úgy, hogy mások sokkal jobban csinálnák helyettük.

Tehát a helyzet hasonló ahhoz, hogy kiből lesz a jobb bunyós: aki boxteremben edz edzővel 10 évig rendesen; vagy aki magának gyakorolgat otthon, meg az "utca képzi"? Van ez utóbbira is komoly példa, de azért a tapasztalat azt mutatja, hogy egy képzett boxoló seperc alatt lemossa az utca fenegyerekét a pályáról.

Az egyetem okkal létezik, ha lesz jobb, majd kikopik a divatból.

2019. aug. 10. 12:01
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Nincs olyan, hogy "legértékesebb tudás". Van akinek a legértékesebb tudása másnak értéktelen és fordítva is.

Az iskolában szerzett tudás csak egy biztos alap amire lehet építkezni saját ötletekből és tapasztalatból szerzett tudással.

2019. aug. 10. 13:04
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a legértékesebb tudás az, amelyik erős alaptudás és lehet rá építeni. Ez lehet erős matematikatudás, fizikatudás, kémiai tudás, vagy más szakismereti tudás.

Egyébiránt csatlakozom a Vegyész kollégához, nekem a gépipar területéről van hasonló tapasztalatom.

2019. aug. 10. 14:44
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 7-es hozzászóló!

Ha rám gondoltám (vegyészMÉRNÖK) vegyész alatt, akkor tévedsz, óriási a különbség. Na de azért örülök, hogy egyet értünk, csak nem szeretem, ha levegyészeznek, főleg, hogy már a műszaki tárgyainkat sokkal jobban megszerettem, mint az összes kémiát eddig összevetve. Egy gyárban, ha valaki pl. folyamatirányítással fog foglalkozni, akkor meg nem is kell ahhoz annyi kémia...

2019. aug. 10. 20:27
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Kedves #8-as Vegyészmérnök Kolléga!

Igen, rád gondoltam, ill. a válaszodra. Elnézést kérek mint okl. gépészmérnök amennyiben számodra egy nem megfelelő szóhasználatot alkalmaztam. Remélem a "Kolléga" megszólításon nem akadsz fent. Munkám során sokat dolgozom együtt Vegyészmérnökökkel és bátran szólítjuk egymást Kollégának. És én pl. azon sem sértődök meg, ha valaki engem legépészez. Mondván hogy Gépész Kolléga, stb. Pedig ugye ha szigorúan vesszük, akkor a Gépész sem egyenlő a Gépészmérnökkel.

2019. aug. 10. 21:18
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
Bocsánat, nem akartam megsérteni, és megsértődni sem. A gépészmérnököket általában sokkal többre becsülik így is, mint minket, így én vagyok megtisztelt, hogy kollégának szólít, főleg, hogy még csak egyetemista vagyok. Úgyhogy köszönöm, további szép estét! :)
2019. aug. 10. 21:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!