Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Kb. hány km-esnek kéne lenniük...

Kb. hány km-esnek kéne lenniük a bolygóknak, hogy úgy látszódjanak mint a telihold?

Figyelt kérdés
Merkúr,Vénusz,Föld,Mars,Jupiter,Szaturnusz,Uránusz,Neptunusz,Ceres,Plutó.

2019. jún. 4. 14:05
 1/9 dellfil ***** válasza:

Milyen távolságból nézve? Mert a felsorolásban ott a Föld is!

Vagy a Földnek mekkorának kellene lennie, ha a Földről nézzük? Hova állnál rajta, ha "telihold" nagyságúnak szeretnéd látni? Akkora sem lenne, mint egy ötforintos...

De szerintem te azt akarod kérdezni, hogy a felsoroltak milyen távolságból látszanának "telihold" átmérőjűnek.

Ki kell számolni. Azt tudod, hogy a Hold milyen távolságra van a földi megfigyelőtől. Azt is tudod milyen átmérőjű. (Megkeresed a neten.) Azt is tudod - (megkeresed e neten) - milyen átmérők tartoznak a többihez. Innen már egyszerű aránypárokkal kiszámolhatod amire kíváncsi vagy.

Viszont, ha ragaszkodsz az eredet kérdésedhez, Úgy mondok egy példát:

A Nap 1 millió 400 ezer km átmérőjű a Hold 3500 km. Itt a Földünkről nézve majdnem teljesen egyforma átmérőjűnek látszanak. Osszuk el a kettőt: 400 az eredmény. Nézzük meg a távolságaikat is. A Nap 150 millió km-re van. A Hold átlagos távolsága kb. 380000 km. Osszuk el: 394,736 azaz nyugodtan vehetjük 400-nak hiszen nagyon kerekített értékekkel számoltunk mindenütt.

Sok sikert, mert a fenti gondolatmenetből és egy kis szorgalommal megválaszolhatod azt a kérdést is, hogy:

"Kb. hány km-esnek kéne lenniük a bolygóknak, hogy úgy látszódjanak mint a telihold?" :)

dellfil

2019. jún. 4. 16:10
 2/9 A kérdező kommentje:
Úgy értettem,hogy a mostani helyükről.A Földet véletlenül írtam. :)
2019. jún. 4. 17:31
 3/9 A kérdező kommentje:
És milyen nagynak? Úgy értettem.
2019. jún. 4. 17:35
 4/9 anonim ***** válasza:

Hagyjad.

A kérdezőtől igen messze áll a gondolkodás.

Csak a háziját szeretné megoldatni úgy, hogy egy másodpercet se kelljen rajta gondolkodni.

2019. jún. 4. 19:21
 5/9 A kérdező kommentje:
ma 19:25 nem igaz csak kiváncsi vagyok
2019. jún. 4. 19:45
 6/9 anonim ***** válasza:
Akkor olvasd el még egyszer az 1. választ, ott van benne a megoldás.
2019. jún. 4. 19:54
 7/9 dellfil ***** válasza:

Segítek:

Például a Merkúr. Mivel majdnem akkora távolságban van a Földtől, mint a Nap - mivel elég közel kering hozzá - ezért, ha telehold átmérőjűnek szeretnéd látni, akkor akkorának kellene lennie, mint ami a Napnak van. Persze van, hogy távolabb van, van hogy közelebb van mint a Nap. Hiszen körülötte kering. Jóval közelebb mint a Föld. Tehát a Merkúrnak kb. 1 millió 400 ezer km átmérőre kellene híznia a jelenlegi nyamvadt 4880 km átmérőről. Ez elég durva "felfúvódás" volna. Nem?

És így tovább... :D

dellfil

2019. jún. 4. 23:43
 8/9 dellfil ***** válasza:

Off:

"...átmérőjűnek szeretnéd látni, akkor akkorának kellene lennie, mint ami a Napnak van. Persze van, hogy távolabb van, van hogy közelebb van mint a Nap. Hiszen körülötte kering."

No ez gyönyörű. Három "van" egy mondatban. Plusz egy nagyon ügyetlenke az előző mondat végén... Úgy látszik hatott a fogalmazásgátló. :)

Bocs mindenkitől!

dellfil

2019. jún. 5. 11:09
 9/9 A kérdező kommentje:
#7/8 és a többinek kb. hány km-esre kéne hízniuk?
2019. júl. 10. 22:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!