Mi ennek a megfejtése? Háromszögek befogó, átfogó kiszámítása.
Sziasztok. Adott ez a kép. Minden magától értetődő rajta, de azért leegyszerűsítem.
Van egy szoba, ahol elhelyeztünk egy 5, valamint 3 méteres létrát. Ezek 1 méter magasan keresztezik egymást. A kérdés az, hogy hány méter széles a szoba.
(a méretek a rajzon mm-ben értendőek)
Én nem tudtam rájönni a megoldásra (azaz Solidworks-ben beméreteztem és a tudom a megoldást, viszont a levezetést nem tudom, és pont a levezetés a lényeg :D )
Ha valaki tud segíteni azt megköszönöm :D
Először Pitagorasz tételével számold ki mindkét oldalon az érintési pont magasságát. Ha ez megvan, akkor az x-szel jelölt oldal két részét fel tudod írni x függvényében, akár úgy, hogy felírod a hegyesszögek tangenseit, vagy hasonlóságra hivatkozva. Értelemszerűen ezen két résznek az összege x kell, hogy legyen.
Én átváltottam méterbe a számokat, csak hogy kevesebbet kelljen írni. Emiatt, és a fentiek értelmében ez lesz az utolsó egyenlet, amit felírsz, és meg tudsz oldani:
x = x/(gyök(9-x^2) + x/(gyök(25-x^2)
Érdemes észrevenni, hogy tudunk x-szel osztani (mivel x nem lehet 0):
1 = 1/(gyök(9-x^2) + 1/(gyök(25-x^2)
Ennek megoldása már remélhetőleg nem okoz gondot. Az eredményt méterben fogod megkapni.
Így már érthetőbb a dolog, de majd a tanárnak is megmutatom :D
Köszi szépen :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!