Segítség! Mérnöki fizika házi, hogy kell?
Figyelt kérdés
Valaki tudna nekem segíteni ebben a feladatban?Egy 1 mm átmérőjű szigetelt vezetéken áram folyik, melynek hatására a vezetékben méterenként 15,7 J hő keletkezik másodpercenként. A szigetelőanyag 0,2 W/ (mK) hővezetőképességű és 0,1 mm vastagságú. Becsüljük meg a szigetelőanyag belső és külső felülete közötti hőmérsékletkülönbséget! Használjuk fel azt, hogy hővezetéssel időegység alatt átjutó hő az anyagi minőségen túl csak a felület nagyságától, a réteg vastagságától és a réteg határain lévő hőmérsékletkülönbségtől függ. A megoldásnak deltaT=2,5°C-nek kellene lennie, de sehogy sem jön ki. Előre is köszi2019. márc. 25. 18:32
1/1 anonim válasza:
Nekem ezekből az adatokból valahogy így néz ki a feladat:
A képlet, amibe be kell helyettesíteni: q=2*π*l*δt/[ln(dkülső/dbelső)/λszigetelés]
Ezek közül:
q(hőáram)=17J/s=17W
A vezeték hossza egységnyi, tehát l=1
külső átmérő: 1mm+0,2mm=1,2mm=0,0012m (mivel a szigetelés a vezeték körül van, ezért mindkét oldalon +0,1, így lesz +0,2)
belső átmérő: 1mm=0,001m
λszigetelés(hővezetési tényező)=0,2W/mK
δt az ismeretlen, ezt ki tudod fejezni az egyenletből a többi adat ismeretében. Nekem 2,277°C-ra jön ki, ami ugyan nem 2,5, de közel van hozzá.
Én így oldottam meg, ezekből az adatokból szerintem így kell, de lehet hogy nem jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!