Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matek mintavétel? Tudná nekem...

Matek mintavétel? Tudná nekem valaki értelmezni ezt a feladatot?

Figyelt kérdés

Egy ruházati nagykereskedés raktárában az egyik fajta szövetkabátból már csak 20

darab azonos méretű és azonos színű kabát maradt; ezek között 9 kabáton apró szövési

hibák fordulnak elő.

Egy kiskereskedő megvásárolt 15 darab kabátot a megmaradtakból. Ezeket egyenlő

valószínűséggel választja ki a 20 kabát közül.

a) Számítsa ki, mekkora annak a valószínűsége, hogy a kiválasztott kabátok között

legfeljebb 5 olyan van, ami szövési hibás! (A valószínűséget három

tizedesjegyre kerekítve adja meg!)

Megoldókulcs azt írja: "A vásárolt kabátok között biztosan lesz legalább 4

selejtes.Tehát annak a valószínűségét kell kiszámítani, hogy 4 vagy 5 selejtes kabát lesz a 15 között. "

Nem értem, hogy honnan jövök rá az első állítására a megoldókulcsnak? Illetve hogyan értelmezzem a szöveget?

2019. febr. 27. 20:36
 1/2 anonim ***** válasza:

"A vásárolt kabátok között biztosan lesz legalább 4 selejtes"

Józan paraszti ésszel.

Van 20 darab, amiből 9 selejtes, akkor 11 hibátlan.

Ha megveszel 15-öt, akkor abból MAX 11 hibátlan, tehát minimum 4 selejtes. De akár 9 is lehet.

2019. febr. 27. 21:40
 2/2 anonim ***** válasza:

20 kabát van. A fószer 15-öt vesz meg ebből, az eladónál így 5 kabát marad. Na mármost, mivel 9 selejtes kabát volt, ezért 100%-ra tudhatjuk, hogy a fószerhez került legalább 9-5=4 selejtes darab.

"Ezeket egyenlő valószínűséggel választja ki a 20 kabát közül."

Ez csak annyit jelent, hogy a fószer nem válogatja ki, nem tudja előre, hogy a megvett kabát selejtes volt-e (ha válogatna köztük, akkor az ugye egy speciálisabb eset lenne).

2019. febr. 27. 21:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!