Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ez most akkor visszatevéses...

Ez most akkor visszatevéses mintavétel lenne?

Figyelt kérdés

Egy csomag magyar kártyából húzzunk ki találomra 4 lapot. Mi a valószínűsége annak, hogy a kihúzott 4 lap közül 3 hetes.

A megoldás ((4 alatt 3)*28)/(32 alatt 4) (nem tudtam szebben írni)

Én úgy számoltam hogy: (4*3*2*28)/(32*31*30*29)

Teljesen rossz a megoldásom, vagy jó, hogyha visszatevés nélküliként értelmezzük a feladatot?

2016. jan. 6. 20:56
 1/3 anonim ***** válasza:

A te megoldásod elvi hibás, és az eredeti megoldás sem visszatevés nélküli!

Valószínűséget kérdez, vagyis valamilyen kedvező eset/össze eset hányadosra lesz szükségünk.

Ugye az összes eset értelemszerűen (32 alatt a 4), mivel 32 lapból ennyiféleképp választhatunk ki véletlenszerűen 4 lapot.

Kedvező eset: Ugye egy pakliban 4 hetes van, és nekünk PONTOSAN 3db 7-es kell, ezt pedig (4 alatt 3) féleképpen húzhatjuk ki. A negyedik lap mindegy micsoda, csak hetes ne legyen, vagyis a 32 lapos kártyából ha kiveszed a négy ászt, akkor marad 28 féle lehetőséged, ezért szorzod meg még 28-cal. Így jön ki a ((4 alatt 3)*28).

A valószínűség pedig a kettő hányadosa.

2016. jan. 6. 21:02
 2/3 A kérdező kommentje:
Ezt én értem. De most esett le, hogy mi nem volt világos. Az előző feladatban nem kombinációval kellett megoldani és nem értettem, hogy miért. Nem vettem észre, hogy ebben a feladatban találomra kell kihúzni 4 lapot(nem egymás után) és ezért lesz itt kombináció.(tehát a sorrend nem számít)
2016. jan. 6. 21:22
 3/3 A kérdező kommentje:
De tényleg rosszul fogalmaztam a kérdésem.
2016. jan. 6. 21:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!