Hogy kell kiszamolni egy fuggveny ertekkészletét és értéktartományát?
Nagyon nem értem ;( segítsen valaki légyszi!
f(x)=2*|x+3|-4 —> abszolútérték függvény
f(x)= -4x+3 —> elsofoku fuggvény
f(x) = x a masodikon —>másodfokú fuggveny
Ezeknek kellene kiszamitani az Ékkészletét+ é.tartomanyat
Köszönöm előre is ;))))
Levetited a fuggveny kepet az Y tengelyre, amik szamokat metsz az Y tengelyen az lesz az EK. Masszoval: ha behelyettesitel egy szamot a fuggvenybe es kiszamolod, akkorm ilyen ertekek johetnek ki?
Ha az X tengelyre vetited az lesz ez ET. Magyaran milyen szamokat lehet behelyettesiteni X helyere. Pl. a fotomon barmilyet be lehet, de van olyan fuggveny ahol pl. nullaval osztas lenne benne, ott pl. a 0 ki van zarva a tartomanybol.
Két kérdést kell feltenned magadban, miután felrajzoltad a függvényt:
1.) Értelmezési tartomány (vagy értéktartomány, ha te így hívod):
Mely "x" értékekhez van hozzárendelve valami?
2.) Értékkészlet:
Mely "y" értékekhez van hozzárendelve valami?
Értelemszerűen a megoldást intervallumjelöléssel célszerű megadni, gondolom azt a részét érted a dolognak.
Egyébként a teljes négyzetté alakítás és utána a függvény felrajzolása az megy? Mert ha nem, akkor ott kéne kezdenünk.
"Mely "x" értékekhez van hozzárendelve valami?"
Nem inkább "Mely "x" értékek vannak hozzárendelve valamihez?"?
"a függvény felrajzolása az megy?"
4-es; nem kötöttem beléd, csak azt hittem, elírtad. De ezek szerint nem.
Igen, az y->x koordináta-rendszerben x-hez van hozzárendelve valami. De ugyanabban a koordináta-rednszerben nem mondhatjuk azt, hogy x-hez van rendelve y és y-hoz van rendelve x, mivel csak az egyik igaz (és általában x->y szokott lenni).
És érdemes úgy fogalmazni, hogy azzal ne kavarjuk meg a kérdezőt, mivel láthatóan nem megy neki ez a témakör, és ha az elején zavar van, akkor a későbbiekben sem fog kitisztulni a kép.
Nem, x-et rendeljük;
x |-> f(x), ahol a kettő között "talpas nyíl" van.
Avagy x |-> y.
Úgy gondolom, hogy már a legelején fontos tisztázni, hogy ki kihez van hozzárendelve, emiatt igazítottam helyre az általad leírtakat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!