Sikerülni fog. – Ez hányadik szám hányadik személyben van?
A 6. osztályos nyelvtan munkafüzetben ez a mondat szerepelt, közösön oldottuk meg, és mondta a tanár, hogy E/3. Ott még nem problémáztam rajta, de most újra átolvasva nem igazán értem.
Ebből honnan szűröm le, hogy milyen az igei személyrag? Az alábbi szavakban a ragozásból el tudom dönteni: olvassatok (T/2), bukjanak (T/3), írod (E/2); de a kérdésben lévő mondatnál ezt nem érzem. Nem hiányzik az elejéről egy személyes névmás, amiből ezt kikövetkeztethetjük?
Nekem sikerülni fog. – E/1
Neked sikerülni fog. – E/2
Neki sikerülni fog. – E/3
Nekünk sikerülni fog. – T/1
Nektek sikerülni fog. – T/2
Nekik sikerülni fog. – T/3
Az előző üzenetem #1 hozzászólónak ment, pont abban a perceb írta meg a #2 is. Így már érthetőbb, igaz nem tanultunk még olyanról, hogy általános alany, de utánanéztem és tényleg emiatt lehet E/3. Rossz felül közelítettem meg a kérdést.
Köszönöm szépen a választ! :)
Persze.
Mit állítunk? "Tanulni kell" (összetett állítmány)
Ki? (Általános alany)
... e szerint un. "lappangó alany". Ez lehet a megoldás.
Köszönöm szépen, már minden világos!
Valószínűleg majd ezt később fogjuk venni, de jó, hogy már most tisztázódott. :)
csótojom!
Há pedig ez elég eccerű!
Eperegy: én sikerülni fogok
eperkettő: te sikerülni fox
eperhárom: ő sikerülni fog
téperegy: mi sikerülni fogunk
téperkettő: ti sikerülni fogtok
téper3: ők sikerülni fognak.
Szívesen :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!