Hogy működnek pontosan a bináris számlálók?
E két kép alapján tenném fel a kérdést.
Honnan lehet tudni, hogy az idődiagrammon, a lefutó él után fog megjelenni a kimenet értéke? Miért nem a felfutóéltől?
Illetve itt meg csak engem kéne kijavítani, ha rosszul gondolom(H=1):
Mikor elindul a hálózat, akkor megkapja az első flipflop az 1-es értéket, amit megnegál. Mivel így Q=0, így a következő flipflopnak nem kezdődik meg a működése. Aztán itt nem értem, hogy igazából mi történik. Szóval itt visszakapja a Q=0-at és az 11 bemenet miatt azt fogja ő megnegálni, így lesz Q=1; ami elindítja az órajelet a kövi flipflopnál ahol ugyanez fog megtörténni?
Igazából a kapcsolás teljesen lényegtelen, a második képen látod a működését.
CLK: órajel.
Q0...Q3: állapotok. Ezek nem egymástól, hanem az órajeltől függenek.
Pl. A Q0 minden "lekapcsolásnál" vált állapotot, tehát amikor 1-ről 0-ra vált az órajel.
"Mikor elindul a hálózat, akkor megkapja az első flipflop az 1-es értéket, amit megnegál."
Nem. A Q0 nem csinál semmit az elején.
De nézzük meg: Ha az órajelet egy kapcsolónak tekintjük, akkor mi is történik pontosan?
* A kapcsoló "off" állásban van, nincs jel.
* Felnyomjuk a kapcsolót, jön a jel, de nem történik semmi.
* Lenyomjuk a kapcsolót, nincs jel, a Q0 állapotot vált.
- Felnyomjuk a kapcsolót, jön a jel, nem történik semmi.
- Lenyomjuk a kapcsolót, nincs jel, a Q0 állapotot vált.
[...]
Az ábráról ez olvasható le a Q0-nál, nem tudom érthető-e.
A JK flip-flop kimenete akkor változhat, amikor az órajel 1-ről 0-ra vált.
Amikor a J=1 és a K=1, akkor a kimenet értéke negálódik.
A bináris számlálónál az egyik JK flip-flop kimenete bele van vezetve a következő JK flip-flop órajel bemenetébe.
"Miért nem a felfutóéltől fog megváltozni a kimenet értéke?"
Mert a JK flip-flop nem így működik.
Ezen az ábrán megjelöltem pirossal, hogy mikor változik a következő JK flip-flop kimenete más értékre.
Köszönöm a válaszokat.
Igazából azt próbálom elérni, hogy ha ránézek egy kapcsolásra, akkor rájöjjek, hogy mit valósít meg a hálózat.
"Honnan lehet tudni, hogy az idődiagrammon, a lefutó él után fog megjelenni a kimenet értéke?"
A nyíl jelöli. Lehetne felfutó él is, sőt lehetne szintvezérelt is.
Kezdetben tételezzük fel, hogy minden kimenet 0 (Q0...Q3). A JK-tároló ha 1-1-et kap, akkor vált (l. T flip-flop), ha úgy tetszik, negálja az előző állapotát. A fenti kapcsolásban a második ff fele, a harmadik negyed, a negyedik nyolcad olyan gyorsan fog váltani. Nézzük csak az első kettőt:
Q0 = 0, Q1 = 0 (J = K = 1), majd jön az órajel magas szintje, még semmi változás a kimeneten, majd a lefutóél, ekkor:
Q0 = 1-re vált, ekkor a második ff megkapta az ő órajelének (azaz Q0-nak) a magas értékét, "vár" lefutóra a váltáshoz.
Kövi órajelperiódusban
Q0 = 0-ra vált CLK lefutójára, ennek a lefutása fogja átbillenteni Q1-et. A következő ciklusban Q0 megint vált, de lefutó még nem érkezett Q1-re, ezért ő még marad. Innen már könnyű tovább gondolni, és általánosítani az n-edik ff-ra.
Amúgy ezek elhiszem, hogy nehéznek tűnnek, szerintem a digitális technika a legnehezebb tantárgy a villamosmérnöki szakon belül, nem tudom, hogy te hova jársz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!