Pitagorasz-tételes feladat?
Képzeld el, hogy egy 2 km hosszú egyenes
út két végén rögzítettek egy 2001 m hosszú kötelet!
Milyen magasra kellene emelni középen
a kötelet, hogy feszes legyen?
Eljutottam odáig, hogy "félbevágom" a háromszöget, így lesz egy derékszögű háromszögem, aminek az egyik befogója 1000 m lesz. De nem tudom hogyan kéne kiszámolni a másik befogót és az átlót.
1000^2 + x^2 = 1000.5^2
Ebből x = gyök (1000.5)^2 - 1000^2
x = 31.62 méter
Hadd kérdezzek vissza:
akkor az átfogó 1000,5 méter magas, míg az egyik befogó 1000 méter magas?
És ebből adódóan a magasság (azaz a másik befogó) 31,63 méter lenne? Mert nekem ez rengetegnek tűnik így hirtelen, de belegondolva lehetséges...
Köszönöm!
Igen, pontosan így.
Lehet, hogy meghökkentő, de így van, mivel a tétel szerint ennyi jött ki.
Igen, jól írtad. Érdekes, mert én meg többre gondoltam amikor elképzeltem 😀.
Ezért kell kiszámolni.
"És ebből adódóan a magasság (azaz a másik befogó) 31,63 méter lenne? Mert nekem ez rengetegnek tűnik így hirtelen, de belegondolva lehetséges..."
Jól számoltál. Hogy ilyenkor a fizikai kép reális -e érdemes arányok szerint visszaszámolni. Mert az abszolút számokból ugye nem sokat tud az ember felfogni, az arányokból viszont igen!
Osszuk el a 31,63-at 2001-el és szorozzuk be 100-al!
Az eredmény 1,58 %. Vagyis a 'belógás' a teljes kötél hosszának csak kevés hányada, 1.58 %-a!
Így már nem tűnik annyira soknak.
(Ha az embernek a fizetésemelése ennyi, akkor meg pláne nem...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!