Matematikai feladat egyenletében segítség?
Nézegettem a munkafüzetem éa gondoltam megoldok magamnak szimplán gyakorlásból egy feladatot. Az a lényeg,hogy van egy ismert kerületű téglalap(74 cm),amelynek négy oldalára rajzolunk négyzeteket. Ezen négyzetek területének összege is adott(1642 cm^2). Mennyi az alapnégyzetünk területe?
Először is az a és b oldalakra emelt négyzetek területének az összege felírható ily módon:2a^2+2b^2(ahol a és b alapnégyzetünk oldalai),a kerület pedig természetesen:2a+2b
Utóbbiba behelyettesítve megkapom b oldalt ami így 37-a
ezt visszaírva a 2a^2+2b^2 képletbe,sok lépés után egyenletem a következő:
a^2-a=1,85
Mitévő legyek? Eddig jó-e a gondolatmenet?
Határozottan kérnék mindenkit,hogy rávezetést vagy valami hasonlót szeretnék,NEM teljes megoldást. Szeretem a matematikát és szeretném valamelyest elsajátítani (ugyanis ami érdekel ahhoz a matek elengedhetetlen)
Válaszokat előre is köszönöm!
A következő miatt:
Rajzolj egy téglalapot (a, b és a> b), aztán rajzold fel az oldalaira a négyzeteket, majd húzd meg a hiányzó szakaszokat a jobb felső sarokban, így kapsz egy (a + b) oldalú négyzetet.
Ezt a négyzet 4 részből áll, egy a^2, egy b^2 és két, a*b nagyságú területből.
A rajz tulajdonképpen a két tag négyzetének grafikus megjelenítése!
Ezután csak annyi a teendő, hogy a nagy négyzet területéből kivonod a két kis négyzet területét, majd az eredményt elosztod 2-vel és máris megvan az a*b nagyságú terület.
Remélem érthető voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!