Hogyan lehet megoldani az a^2 + l^2 + b^2 + r^2 + e^2 + c^2 + h^2 = t^2 egyenletek, ha mindegyik változó (nem feltétlenül különböző) prím?
Találtam egy konkrét megoldást:
hat különböző baloldali változót 2-nek választottam, így azok négyzete összege 24, amelyhez hozzáadva 5^2-t, 49-t kapunk, ami éppen 7^2.
Azt be lehet látni, hogy prímszámok négyzete hárommal osztva csak 1 maradékot adhat (kivéve magának a 3-nak a négyzete), ez alapján a baloldalon 0 db, 3 db vagy 6 db hármas állhat prímként. Azt beláttam, hogy ha 6 db 3-mast választok, akkor az egyenlet 54 + prímnégyzet = prímnégyzet alakú lesz, aminek nincs megoldása.
Milyen ötletekkel lehet továbbhaladni?
Volt ennek a feladatnak egy eredeti formája is?
a,l,b, r stb. nem egy szokványos jelölés 7+1 prímre :)
A négyzetszámok 8-cal osztva 0, 1 vagy 4 maradékot adnak. A prímek csak 1-et vagy 4-et adhatnak, azaz 4-et is csak maga a 2. A baloldal legalább 28, ezért nem lehet a jobb oldalon 2, vagyis a jobb oldal csak 1 maradékú lehet.
A baloldalon ekkor 4-es és 1-es maradékok vannak. Csak 6 db 4-es és egy db 1-es lehet!
Tehát 6 db 2-es van. Ekkor 28+x^2=y^2 lesz az egyenlet.
azaz 28=y^2-x^2
28=(y-x)(y+x)
de x és y is páratlan, vagyis összegük és különbségük is páros.
Emiatt x+y=14 és x-y=2
A megoldások: 6 db 2-es és egy 5-ös a baloldalon, 7 a jobb oldalon.
Hibáztam, javítom:
Tehát 6 db 2-es van. Ekkor 24+x^2=y^2 lesz az egyenlet.
azaz 28=y^2-x^2
28=(y-x)(y+x)
de x és y is páratlan, vagyis összegük és különbségük is páros.
Emiatt x+y=12 és x-y=2
vagy x+y=6 és x-y=4
A megoldások: 6 db 2-es és egy 5-ös a baloldalon, 7 a jobb oldalon.
(vagy lehetne y=5 és x=1 de az 1 nem prím.)
Hamar munka ritkán jó. Még maradt hiba, helyesen az a rész:
azaz 24=y^2-x^2
24=(y-x)(y+x)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!