Tisztázzuk a sejtfalat, sejtfal mindenhol ugyan az igaz?
Hali.
Van egy sejtünk(normál működésű), és ügye van neki sajtfala, ami ugye "murein"-ből épül fel(Ch,és aminókból), ha ezt a sejtet megtámadja egy vírus, akkor a víruson lévő fehérjén,lévő, lizozim enzim, enzim lyukassza a sejtfalat.
ugye glikozidkötéseit bontja a lizozim enzim.
Tehát igazából az a kérdésem, hogy minden sejtnek ugyan abból áll a sejtfala(muerin-ből)
én úgy tudom, hogy a sejtfal fő alkotója a cellulóz, a fehérjeszerkezet meg nyilván különbözik, hiszen egy-egy vírus nem univerzális, hanem általában fajspecifikus
csúnya lenne, ha mondjuk a penicillin nem csak a gram-pozitív baktériumok sejtfalát roncsolná, hanem az összes élőlény sejtjét
ja a baktériumoknak nem sejtfala van, hanem sejthártyája
sejtfala csak a növényeknek van (meg van külön sejthártyájuk is)
Nem.
Amiről te beszélsz az csak a prokarióta (azon belül is baktérium) sejtekre jellemző. A növényi sejtek sejtfala teljesen eltér, nem is tartalmazza a szóban forgó peptidet. Az állati sejtek pedig egyáltalán nem rendelkeznek sejtfallal.
Ahhh, ezektől a kommentektől most teljesen bezavarodtam.
Készülök emelt buoszra, és a vírusokat veszem most.
Az állati sejtek pedig egyáltalán nem rendelkeznek sejtfallal."
Akkor azon, hogy tud megtapadni egy vírus? Mibe kapaszkodik a vírus fehérjéje?
hát gondolom a sejthártyába
de nem hiszem, hogy emelt bioszon ez bárkit is érdekelne, nagy vonalakban kell érteni, és az a tapasztalat, hogy amíg valaki ezt nem ugorja meg addig teljesen feleslegesen magolja be az egyes peptidek funkcióit
Most akkor pl egy komplex vírus(binális) bejut a szervezetbe, keres egy sejtet amit ugye receptorok segítségével meg is talál.
Binális vírusoknak vannak fehérje fonalai, és akkor annak a lizozim enzime lyukassza ki a sejtfalat, nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!