Függőlegesen feldobunk egy követ 15 m/s kezdősebességgel. Milyen magasra emelkedik?
a= -10 m/s^2
v= a*t + v0
s=(a/2)*t^2 + v0*t + s0
tudjuk továbbá, hogy v=0-hoz tartozó időpontban keressük az s-t
0= -10*t + 15 t=1,5s
be kell helyettesíteni s-re és megkapjuk az utat
eléggé zavaros, amit az 1-es ír... hogy lehet 0=1.5s?
Tiszta baromság az a válasz.
Az első három képlet mégcsak jó, de az is jól túlbonyolítva, felesleges paraméterekkel.
Meg minek is kéne ide három képlet, mivel egy képlet elég:
h=v^2/(2g).
kérdés?
t=1,5s
mert egyébként kettő az ismeretlen, előbb ki kell számolni mikor csökken 0-ra a sebesség, ott magasság maximuma
egyébként meg egyetemet végeztem a témában csak tudom, hogy miről van szó koma :)
"Meg minek is kéne ide három képlet, mivel egy képlet elég:"
ha szeretnéd, hogy olyan elképzelése legyen a fizikáról, hogy az képletmagolásokról szól, akkor csak nyugodtan
levezetés nélkül nem ér semmit az a képlet
"egyébként meg egyetemet végeztem a témában csak tudom, hogy miről van szó koma"
Hát akkor egész nyugodtan visszaadhatod a mucsuraröcsögi dékánnak a főiskolai oklevélnek titulált papírodat.
Mert ilyen hiányos és pontatlan tudásra még Dunaújvárosban sem adnak főiskolai oklevelet, nemhogy egyetemi diplomát...
Először is szállj magadba, mert nem azt írtad, hogy t=1,5s, hanem azt hogy
"0= -10*t + 15 t=1,5s"
Ami úgy hülyeség ahogy van.
-egyrészt mert egyenletnek csak két oldala van, de a tiednek három;
-és az eleje-vége sem stimmel, mert ellentmondás. Ennek belátása általános iskola 2.osztály. Sajnálom, hogy ezen a szinten sikerült megmaradnod.
"ha szeretnéd, hogy olyan elképzelése legyen a fizikáról, hogy az képletmagolásokról szól, akkor csak nyugodtan
levezetés nélkül nem ér semmit az a képlet"
Hát a tied meg annyit sem ér. Hibás is, zavaros is, a számítások ellentmondóak.
Amúgy a mai középiskolai fizika oktatás azon már rég túl van, hogy ne képleteket tanítsanak.
Ott van legálisan a fv. tábla, ki lehet másolni mindent, nem kell érteni hozzá semmit.
Matematikából szintúgy ez van. Azt már csak félve merem felhozni, ha valaki algebrai egyenletrendszerről hallott egyáltalán, mert akkor nem lenne nagy mutatvány a
g=v/t
h=g*t^2/2
két egyenletből álló egyenletrendszerből az időt kiküszöbölni, amiből rögtön adódik az én képletem h=v^2/(2g).
Azt még jobban félve merem említeni, hogy az energiamegmaradást van aki még ismeri -e manapság.
Mert akkor tudná az illető, hogy a potenciális energia m*g*h, a mozgási energia meg m*v^2/2.
Ha egyenlővé tenné a kettőt akár egy tudatlan buta ember, abból is rögtön megkapná az én képletem...
Na hát ennyit a képletekről...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!