A műfaji meghatározás mely elemére adnak példát a következő részletek? Elakadtam "A helység kalapácsa" feladatsorban.
"... mi közben vitéz Csepü Palkó,
A tiszteletes két pej csikajának
Jókedvű abrakolója,
Így adta bizonyságát
Ékesszólási tehetségének:
"Bort!"
Fölfogta azonnal
A szemérmetes Erzsók
E szónóklat magas értelmét,
S eszközlé annak teljesülését
Nem fontolva haladván."
"O szemérmetes Erzsókom,
Szívem mühelyének
Örök árendása te! nemde
Vársz epekedve reám?
Valamint én várom a tiszteletestől
Kontójának megfizetését,
Mellyért nála hetenként
Kunyorálok hiába.
Nem fogsz te sokáig várni reám;
A szerelem lesz sarkantyúm,
Hozzád rohanok,
Mint a malacok gazdasszonyaikhoz,
Ha kukoricát csörgetnek."
"Szomszéd volt a kevés szavu bíróhoz
A hivatalában pontos kis-bíró.
Beszóltanak ehhez az ablakon által,
És mondák: jőne velök.
S szót fogadott a hivatalában
Pontos kis-bíró,
Bár nem nagy örömmel,
Mert legszebb kedvtöltésében zavarák:
Épen feleségét verte."
Először gondoltam arra, hogy az eposzi kellékeket keresem benne, de a következő feladatban pont arra tér ki részletesen, ezért gondoltam, h itt másra kíváncsi.
rákerestem a vígeposz/ stílusparódia eszközeire, és ezt találtam:
•Az eposzhagyományokból ismert hasonlatok parodizálása. A hasonlító és a hasonlított nyelvi széttartása, össze nem illő jellege a komikum forrásává válik („A nap gombóca piroslott, / Valamint a paprika/ Vagymint a spanyolviasz./ Oh te piros nap!/ Mért vgy te piros?)
•Köznapi normától eltérő módon fogalmazza meg mondanivalóját. Így lesz a száj az orr alatti nyílás, vagy a cigánygyerek a nem szőke fejű fiú. Használ tehát körülírást, eufe-mizmust és szószaporítást is („néze szemével, kétszárnyú seregélyek, látványnak látása melyet láttak”).
•Stílusbuborék: hosszú, fennkölt szöveg után kipukkasztja egy hétköznapi, póriassal.
•Rájátszik komoly művekre, pl Rómeó és Júlia, Hamlet.
(az egyik idézetet nem is írtam ide a feladatból, mert az pont az 1. pontra illik)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!