Aszinkron motor, valaki segít?
Egy háromfázisú delta kapcsolású aszinkronmotor adatai
a vonali feszültsége: Un = 400 V
a névleges teljesítménye: Pn = 3,2 kW
a teljesítménytényezője: cosFi = 0,8
a hatásfoka: η = 0,85
a fordulatszáma: n = 940 1
/min
a pólusszáma: 2p = 6
Határozza meg a motor
a.) a felvett hatásos teljesítményét (P1),
b.) a vonali és fázisáramát (Iv, If),
c.) a teljesítményveszteségét (Pv),
d.) a forgórész áramának frekvenciáját (f2),
e.) a nyomatékát (M)!
Az a) kiszámoltam de szerintem rosszul, mert nemtudom hogy a névleges teljesítményt hova tudom beírni, így egy η=P2/P1-ből számoltam ki, úgy hogy a P2-őt vettem névleges feszültségnek.
A b) feladatnál a P1=gyök3*U*I*cosFi képlettel próbálkoztam, de olyan 6A jött ki és azt meg keveslem.
A c)-t fogalmas sincs hogy álljak neki kiszámolni.
A d)-nél megint az általam ismert képlettel 47Hz jön ki de a forgórészhez az kicsit sok nem?
A e)-nél meg M=60*P2/2Pi*n képletet használtam.
nemtűnik nehéznek ez a faladat, de valahogy mégis olyan szokatlan eredmények jönnek ki, ha egyáltalán jó képletet használok, valaki segítene, vagy legalább a képleteket leírná, hogy mit hova használjak?
a. jó, mert motornál a megadott teljesítmény a tengelyre vonatkozik
b. ok, 3x10A az 6,9 kVA lenne, a három fázis már csak így működik
c. a fene sem érti, hogy ha megvan a hasznos és a bevezetett teljesítményed, miért okoz nehézséget a kettő különbségét meghatározni...
d. ha ott voltál a motortárgyalásánál az órán, hallottad, hogy a forgórészfrekvencia szlipfüggő, az meg mennyi a névleges fordulatnál? Mivel álló helyzetben 50 Hz-nyi erővonalmetszés van, szinkron fordulatnál meg nulla erővonalmetszés van...
Ez így oké, de a slipet hogyan kapom, meg s=n0-n1/n0
n0=60*f1/p és ide az f1-et hogy kapom meg? nekem az n1-van felül megadva az n0-at meg nem ismerem, vagy azt a táblázat alapján kéne tudjam? de akkor se tudom, hogy 50 vagy 60HZ, 1000 vagy 1200 f/perc
Az előbbi 47Hz-et meg a 940 1/min alapján számoltam ki, de az nem hinném hogy jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!