A 100N/m rugóállandójú, vízszintes helyzetű rugóhoz kapcsolt anyagi pont 10cm aplitúdójú vízszintes harminokus rezgést végez. Mekkora a tömege, ha 5cm-es kitérésnél a sebessége 5m/s nagyságú?
Ugye amikor a végkitérésnél, A = 10 cm-nél van, akkor áll, így csak rugalmas energiája van neki:
E1 = 1/2*D*A^2.
Amikor az adott x = 5 cm-es kitérésnél v = 5 m/s sebességgel mozog, akkor az energiája
E2 = 1/2*D*x^2 + 1/2*m*v^2
lesz.
Az energia megmaradás miatt ez a kettő egyenlő:
E1 = E2,
1/2*D*A^2 = 1/2*D*x^2 + 1/2*m*v^2,
m*v^2 = D*A^2 – D*x^2,
m = D*(A^2 – x^2)/v^2 = … (Tessék helyettesíteni!)
Akkor másik lehetőség, induljunk ki Newton II. törvényéből:
F = m*a.
m-hez előbb F-et és a-t kell kitalálni ugyanazon a helyen, ezt pedig szerintem ott a legegyszerűbb, ahol mindkettő maximális, azaz a legnagyobb kitérésnél:
Fmax = –D*xmin = D*A (ugye xmin = –A, amikor a másik irányba tér ki),
amax = A*ω^2.
Mostantól ω-ra hajtunk, mert ha az megvan, akkor mindent tudunk helyettesíteni az
m = Fmax/amax
képletbe.
Mérjük az időt onnantól, hogy áthaladt a 0 kitérésű ponton. Nevezzük t-nek az addig eltelt időt, hogy áthalad az x = 5 cm-es kitérésű ponton a v = 5 m/s sebességgel. Ekkor
x = A*sin(ω*t) --> sin(ω*t) = x/A,
és Pitagorasz nyomán
cos(ω*t) = gyök(1 – sin(ω*t)^2) = gyök(1 – x^2/A^2).
A sebességre (emiatt számoltam ki a koszinuszt)
v = A*ω*cos(ω*t) = A*ω*gyök(1 – x^2/A^2) = ω*gyök(A^2 – x^2).
Ebből egy osztással kapjuk, hogy
ω = v/gyök(A^2 – x^2).
Ezzel lényegében készen vagyunk, visszahelyettesítve:
m = Fmax/amax = D*A/(A*ω^2) = D*(A^2 – x^2)/v^2 = … (Tessék helyettesíteni!)
(Megjegyzés: ez valahonnét ismerős.)
Igen ez az eredmény már jó, de egyszerűbben is meglehetett csinálni.
Hogy a m=D/w^2 -< itt a w-t kell kiszámolni akkor. Kitudjuk számolni a sinalfát, a cosinus alfát, és triogonometriából a körfrekvenciát.
Ez esetben bocsánat a szócséplésért, próbáltam olyan dolgokra visszavezetni a dolgokat, amikben biztos voltam, hogy tanultátok. Sajnos nem tudom, mi van a füzetedben. De azért, hogy én is tanuljak valamit:
> „Hogy a m=D/w^2 -< itt a w-t kell kiszámolni akkor. Kitudjuk számolni a sinalfát, a cosinus alfát, és triogonometriából a körfrekvenciát.”
Ha a második válaszom első bekezdésétől eltekintesz, akkor nem pont ugyanezt csináltam?
> „Igen ez az eredmény már jó,”
És miben különbözik az első válasz végeredményétől?
> „de egyszerűbben is meglehetett csinálni.”
Hát… Nekem még mindig az energiamegmaradás tűnik legegyszerűbbnek. (Persze ha még nem tanultátok, akkor máshogy is jó; meg aláírom, hogy ez valamelyest szubjektív.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!