Egy 0,8kg/dm^3 sűrűségű fából készült kisméretű golyót a szabad vízfelszín alatti 1m mélységből (0 kezdősebességgel) elengedünk. Milyen magasra ugrana a víz felszíne fölé, ha nem lenne közegellenállás?
Látjuk tehát, hogy nagyon szép példa ez.
Kérdező, ha érdekel egy kicsit is a fizika, vizsgáld meg azt az esetet, ha a víz tetejére adott magasságú 0.9 g/cm^3 sűrűségű olajat öntünk.
Ilyenkor ugye a felhajttóerőt majd két szakaszra kell bontani...
De nem megyek bele mélyebben, sajnos manapság már egyre kevesebbeket érdekel a fizika.
A fizikában az a szép, hogy semmit nem kell tudnod fejből, mert mindent le lehet vezetni. A hajítás képletét sem kell tudni fejből.
Csak az energiákat kell érteni. Gondold meg ugyanis, feldobsz egy testet, akkor adsz neki egy kezdősebességet. Legyen ez v.
Felemelkedik H magasságra, ott egy pillanatra megáll, majd ismét leesik.
Milyen H magasságra emelkedett föl? A válasz egyszerű. Fönn m*g*H Helyzeti energia többlete van. Ez csak úgy lehetséges, ha a kezdeti 0.5*m*v^2 mozgási energia ezt fedezte.
Hiszen fönn zérus a mozgási energia, mert megáll a test egy időre.
Tehát:
A kezdetben betáplált 0.5*m*v^2 energia egyenlő a fönti helyzeti energia többlettel, ami ami m*g*H Nagyságú.
Egyenletben leírva ezt:
0.5*m*v^2 = m*g*H.
Elosztjuk mindkét oldalt m-el. (m nem zérus):
0.5*v^2 = g*H
ezt rendezzük H-ra:
H=v^2/2g.
Tehát nem kell tudni fejből a képletet, ez a levezetés amit leírtam.
Érteni kell a dolgokat. Ha érted, mikor milyen energiák vannak, hogy alakulnak át, akkor abból elég sok mindent levezethetsz magad is.
Sajnos manapság az a divat, hogy ott a függvénytábla, és ki lehet másolni a képleteket. Ez egy darabig jó is, de ha egy picit bonyolultabb példát adnak fel, akkor gondolkodni is kell.
A példámra visszatérve: Persze hogy úszik az olaj a vízen, ez nem kérdés.
De van mondjuk egy tarály, tele vízzel. A tetején 0,5 méter magas olaj úszíik. A vízszinttől lefelé van egy golyó, ami az eredeti feladatban is. Csak most ahhoz hogy a levegőbe érjen,az olajból kell kibuggyannia, azaz addig másfél métert tesz meg.
Kérdés ugyanaz, mint az eredeti feladatban. Milyen magasságig emelkedik fel az olajszint felett?
Érted?
Lenne még egy feladat amit megcsináltam. Szerinted jó így?
A feladat: U alakú csőben higany van. Cső egyik szárába hiany fölé 20 cm magas olajat öntünk. Milyen magas a másik szárban levő vízoszlop amikor a higanyszintek különbsége 1cm? (olaj: 800, higany 13600 kg/m^3)
Lerajzoltam az U alakú csőt. Bal oldalra rajzoltam magasabbra a higanyszintet és fölé az olajat. Az olaj magasságát h0-val jelöltem, a higany szint különbségét meg x-el. A másik oldalon ugyebár lejjebb van a higany szint és felé jön az vízszint. A víznek a magasságát hv-vel jelöltem.
Akkor ugyebál pascal szerint a hidrosztatikai nyomás ugyanakkora mind a kettő szárban tehát:
ro(víz)*hv=ro(olaj)*h0+ro(hg)*x (a |g|-t nem írtam le, hiszen úgy is egyszerűsítünk vele)
A képlet kifejezve a vízszint magasságára:
hv=(ro(olaj)*ho+ro(hg)*x)/ro(víz) = (800*0,2 + 13600*0,01)/997 = 0,2m tehát kb 20cm a vízszint magassága is.
Vagy fordítva kéne hogy az olaj van magasabban? Mert akkor pl kivonni kellene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!