Hogy oldjuk meg az alábbi trigonometrikus egyenlőtlenséget? tg (x) <=1/cos (x)
Nem muszáj mindent bemagolni, gondolkozz logikusan! Csak tg(x) = sin(x)/cos(x) azonosságot kell felhasználni, amiből kijön, hogy:
sin(x)/cos(x) <= 1/cos(x)
Ebből 3 dolog következik:
1. sin(x) <= 1, HA cos(x) pozitív.
2. -sin(x) <= -1, HA cos(x) negatív.
3. cos(x) = 0 nincs értelmezve.
Vegyük észre, hogy az 2. egyenlet csak akkor van értelmezve, amikor a 3. egyenlet nincs értelmezve. Tehát ezeket ki is húzhatjuk.
Az 1. egyenlet viszont minden x-re értelmezett, azaz a megoldás: cos(x) > 0
Koszi igy erthető,viszont ahogy orán vettük azokkal az osszefuggesekkel nem ertem.Ugy irtuk le,hogy ket eset van:cos(x)nagyobb 0,tehát sin(x)<=1,vagy cos(x) kisebb mint 0,tehat sin(x)>=1.Es igy vezettuk le(a tobbi lepest mar ertem).
Viszont az elso ket esetre bontast nem ertem.Abbol,hogy cos(x) nagyobb 0,miért követketik,hogy sin(x)<=1 ??
Ugye az azonosság felírásakor kijött, hogy:
sin(x)/cos(x) <= 1/cos(x)
cos(x) legyen most 1. Akkor teljesen egyértelmű, hogy kijön a sin(x) <= 1. Azonban, ha cos(x) az -1, akkor -sin(x) <= -1 jön ki, tehát fontos két esetre bontani.
Mivel cos(x)-el lehet egyszerűsíteni, ezért csak az előjel a fontos. Gondolom az zavar be, hogy cos(x)-et nem lehet elhagyni az egyenlőtlenségből csak úgy.
A biztonság kedvéért én adnék egy másik levezetést; vonjunk ki 1/cos(x)-et:
sin(x)/cos(x) - 1/cos(x) <= 0, most pedig emeljünk ki 1/cos(x)-et:
1/cos(x) * (sin(x) -1) <= 0
Egy kéttényezős szorzat akkor negatív, hogyha az előjelek eltérőek, tehát
vagy 1/cos(x)<0 és sin(x)-1>=0, és ezeknek keresed a közös megoldását.
vagy 1/cos(x)>0 és sin(x)-1<=0, és itt is a közösek kellenek.
Az utobbi levezést értem,viszont az elsoben lenne meg egy kerdesem:Ha cos(x) nagyobb 0,sin(x)<=1 a megoldas szerint.
Azt nem ertem:ha cos(x) nagyobb 0,de sin(x) kisebb 0,akkor sin(x)>=1 szerintem,tehat azt nem ertem a sin(x) elojelét miert nem vesszuk figyelembe?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!