Fizika házi feladat, hogyan oldjam meg?
Három darab feladat lenne, azt kérném tőletek, hogy a megoldó képletet írjátok le egy kis magyarazáttal. 3 feladatról lenne szó a 7-ből, a többit már megoldottam...Köszi mindenkinek a választ!
1.Az 1000 kg tömegű gépjármű a motor erejének segítségével mozog, amely az idő múlásával a következő képlet szerint növekszik: F=A.t. Milyen lesz az A értéke, hogy a gépjármű 0-ról 100 km/h gyorsuljon 10 másodperc alatt?
2.Folytonos F erő hat a test súlyára G. Milyen idő alatt növekszik a test sebessége n-nagyságúra az eredeti v0 sebességhez képest, amellyel a test akkor rendelkezett, mikor az erő elkezdett rá hatni?
3.A teherautó melynek tömege 10000kg egyenletes vonalban 54km/h konstans sebességgel halad. Milyen munkát végez az autó motorja 5 perc alatt, ha a rá ható erő 10% a teherautó összsúlyát tekintve.
Szia!
Lehet félre értettem a feladatot, akkor bocsánat!
Ha F(t)=A*t (amiben nem vagyok biztos! :-)) akkor azt kell tudni, hogy a gépkocsi motorja nem egyenletesen adja le az erőt. Azonban tudjuk, hogy minden időpillanatban érvényes az F=m*a, ezért:
m*a(t)=A*t (mert m=1000kg)
a(t)=A*t/1000
A sebesség idő függvényét úgy kapjuk, hogy a(t)-t Integráljuk t szerint.
v(t)=A/1000 * int(t dt)
v(t)=A/1000 * t^2/2
v(t)=A*t^2/2000
A feladat elárulja, hogy t=10 sec és ekkor v=100km/h (27,7777... m/s)
Ezért írhatjuk:
27.77=A*100/2000
A=555.555
De ebben így kora reggel nem vagyok biztos! :-)
Szia!
"3.A teherautó melynek tömege 10000kg egyenletes vonalban 54km/h konstans sebességgel halad. Milyen munkát végez az autó motorja 5 perc alatt, ha a rá ható erő 10% a teherautó összsúlyát tekintve."
t=5perc=300s
v=54 km/h=15m/s
m=10 000kg
Fg=m*g=100 000N
F=0.1*Fg = 10 000N Ez az erő szükséges az összes ellenállás leküzdéséhez.
A kérdésre a W=F*s képlet ad választ. Az s=v*t, így:
W=10 000N*15m/s *300s
W=45 000 000J
Bónusz:
A motor teljesítménye ekkor átlagosan:
P=150 000W
Vagy 203,9LE
Az 1. és 3. feladat megoldását helyesen vezették le. Az 1.-hez annyi, hogy ki van hagyva az integrálási konstans. Bár nem játszik, mert t=0-ban v=0, így zérus lesz.
Másik lehetőség, hogy határozott integrált veszel 0 tól t-ig.(integrálegyenlet módszer).
A 3. feladatban meg g=9.81m/s-ot kell helyettesíteni, ugy jön ki a kérdező eredménye.
A 2. feladat meg tényleg nem egyértelmű.
Szerintem a példa eredetileg nem magyar nyelven van megadva, és fordítási hiba van benne!
Az integrálási konstanst elfelejtettem bele írni. A másikban meg éltem a költői szabadsággal, könnyebb volt tízzel számolni mindenhol. :-)
A kép linkre nekem az Avira jelez, vírusos az oldal?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!