Nem értem ezt a logikai feltevést?
Itt egy kép a tananyagról. Nem értem mitől lesz ilyen esetben egy állítás hamis. A nem szócskától? Sajnos hülye vagyok mint a tök. :D Elmagyarázná nekem valaki, mit nem értek?
(Közvetlen link a képre: [link] )
A táblázatban lévő betűkre gondolsz? Az A-B oszlopokban csak fel van sorolva a két állítás minden lehetséges kombinációja. A harmadik oszlopban pedig az AVB értéke, tehát pl. ha a két kijelentés (A B) igaz, akkor "A vagy B" is igaz lesz.
Vannak állítások. Ezeknek van igazságértékük. Igazak, ha megfelelnek a valóságnak, hamisak, ha nem felelnek meg a valóságnak.
Az állítások különféle kombinációban állhatnak egymással. Ezek kvázi összetett állítások, amelynek az igazságértéke attól függ, hogy milyen az egyes részállítások igazságértéke, részben milyen viszony áll fenn közöttük.
Pl. van egy kijelentésed: „Esik az eső”. Nyilván megállapítható az ablakon kinézve, hogy ez igaz, vagy hamis állítás. Meg van egy másik kijelentésed, hogy „Süt a nap”. Nyilván ennek az igazságtartalma is megállapítható.
Az „Esik az eső vagy süt a nap” szintén egy kijelentés. Ennek az igazságértéke megállapítható a részállítások igazságának és a közöttük fennálló – jelen esetben vagylagos – kapcsolatából.
Ha IGAZ, hogy esik az eső, és IGAZ, hogy süt a nap, akkor IGAZ, hogy „esik az eső, vagy süt a nap”.
Ha IGAZ, hogy esik az eső, de HAMI az az állítás, hogy süt a nap, akkor IGAZ az, hogy „egyik az eső vagy süt a nap”.
Ha HAMIS az az állítás, hogy esik az eső, de IGAZ, hogy süt a nap, akkor is IGAZ az, hogy „esik az eső vagy süt a nap”.
Ha HAMIS az az állítás, hogy esik az eső, valamint HAMIS az az állítás is, hogy süt a nap – mondjuk borult, de nem esős idő van –, akkor lesz HAMIS az az állítás, hogy „esik az eső vagy süt a nap”.
Ezt fogalmazza meg és formalizálja a logikai táblázat, és arra jó ez az egész, hogy ezekkel az állításokkal aztán így absztrahálva mindenféle műveletet, következtetést el lehet végezni, sokkal kezelhetőbbé válik így az egész, majd az így levont következtetést aztán vissza lehet vetíteni a konkrét állításokra.
OFF: nekem feljött valami bitcoinos szar, az oldalt megnyitva. Csak nem azt számoltat a gépemmel?
Nem kéne ezt az oldalt használnod képek megosztására.
Mondjuk, hogy ha ma randizol Irmával (A) VAGY Esztivel (B), akkor megborotválkozol.
Négy lehetőség van:
- Irmával és Esztivel is randizol -> borotva (AVB:I)
- csak Irmával -> borotva (AVB:I)
- csak Esztivel -> borotva (AVB:I)
- egyikkel sem -> szakáll! (AVB:H)
Kb. ez van felírva a táblázatban is. Csak akkor igaz a vagy művelet eredménye, ha legalább az egyik állítás igaz.
Ha mondjuk Irmával ÉS Esztivel is randizol (tehát mindkettejükkel), akkor még dezodorálsz is.
Itt is négy lehetőség van:
- Irmával és Esztivel is randizol -> dezodor
- csak Irmával -> oroszlánszag
- csak Esztivel -> oroszlánszag
- egyikkel sem -> oroszlánszag
Tehát az ÉS művelet eredménye csak akkor igaz, mindkét állítás igaz volt.
Ez az a művelet, hogyha az esik az eső vagy süt a napból valamelyik igaz, akkor igaznak van elfogadva.
Szóval ,ha a fele legalább +os, akkor eszerint a művelet szerint a teljes pluszos. Hogyha legalább az 1ik az. Szóval ebben az esetben, (ha VAGY-os), akkor lesz hamis, ha semelyik sem igaz. Ha se ez nem igaz, se az. Akkor lesz itt a "vagy"-nál akkor hamis; ha jól emlékszem. Mert ha a vagynál nincs benne igaz a kettő állítás közül, akkor az full hamis.
Azthiszem a tök szintről feljöttem a héjábansült krumpli szellemi szintjére, köszönöm a válaszokat. Ami engem megzavart, hogy nem vetettem össze a táblázatot az állításokkal, így nem értettem a viszonylagosságot.
Tehát, ha állítunk egy igazságot, annak a tagadása hamisság lesz, mert az a logikai értéke, igaz?
Jelen példában, ha azt mondjuk:
Nem esik az eső, vagy süt a nap. Az igaz.
Ha tudtok, jobb képfeltőltőt jöhet. :)
Köszi a válaszokat!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!