Hogy értelmeznétek ezt az Alice csodaországban című meséből szedett dalt?
"Egy brilleg és lámító úgy gályolt, gémpölt nemsziké, hogy mimső volt a bárikó és a nyámnyúl sem gréb."
Tudom, hogy ez a mese elég elvont, de ezt kell elemeznem órára, és nem tudok nekiállni.
"Tudom, hogy ez a mese elég elvont, de ezt kell elemeznem órára, és nem tudok nekiállni."
Azt kéne elemezni aki feladta házinak..
Nyilván nem lehet értelmezni azt, ami szándékoltan értelmetlen.
Ami alapján elemezni lehet valamilyen szempontból kimondottan ezt a mondatot, az nem sok. De pl. meg lehet állapítani azt, hogy bár az egyes szavaknak nincs értelmük, néhány szó szófaja beazonosítható. Részben a mondat értelmes szavainak rendje, részben a ragozás alapján. Pl. a brilleg és a lámitó főnevek lehetnek. Ez utóbbi képzett szónak tűnik. A gályolt szó a gályol ige múlt idejű alakja. De vannak szavak, amiknél még ez sem állapítható meg egyértelműen, a „gémpölt nemsziké” közbevetett mondat, itt a szavak szófaja már kevésbé egyértelmű.
Lehet elemezni a halandzsa mibenlétét, akár a mélyére lehetne ásni annak is, hogy miért szórakoztató egy halandzsavers, de ez szerintem már némileg komplexebb feladat egy házi feladatnál.
Esetleg a mű eredeti nyelvű változatával is össze lehet vetni. Esetleg a mű szövegkörnyezetével is össze lehet vetni. Esetleg a dalt éneklő szereplő jellemvonásaival, tulajdonságaival, a történetben betöltött szerepével is lehet valamit kezdeni.
De a legegyszerűbb – és elfogadható kell, hogy legyen egyéb meghatározott szempont hiányában –, hogy ez egy szándékoltan értelmetlen halandzsadal, ebből adódóan ennek az elemzése nem ér meg két mondatnál többet. ;-)
Köszönöm :)
Én úgy álltam neki egyelőre, hogy nem az értelmet kerestem benne,hanem megmagyaráztam a teljes mű alapján ,szereplő jellemvonásaival, hogy miért nem értelmes. De a te ötleted is beleírni, köszi! ^^
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!