Ilyen típusfeladatnak mi a logikája? Kémia.
Pl. Mi annak a vas-oxidnak a képlete, amelyben a vas-oxigén tömegaránya 21:8?
A vas és az oxigén moláris tömegét elosztom az arányszámokkal (M(Fe)-->32, szóval 2/32 és M(O)-->16, szóval 3/16). Ekkor megkapom az anyagmennyiségük arányszámát (?), de utána hogyan tovább?
A feladat a Villányi Példatárból van, néztem a megoldást, ott ehhez nincs magyarázat, hanem az előző feladathoz van, ami elvileg ugyanez, csak más elemekkel, illetve más aránnyal, de nekem az a magyarázat sem világos.
"A (leg)kisebb anyagmennyiséggel elosztva az arányszámokat, megkapjuk az
atomoknak a legkisebb mennyiségben előforduló komponenshez viszonyított
arányát:"
Köszi, ha valaki van olyan jó fej és elmagyarázza :D
vas: 56
oxigén: 16
Kellene készíteni egy táblázatot:
1 Fe - 4/3 O
2 Fe - 8/3 O
3 Fe - 12/3 = 4 O
Készen vagyunk .
Hát ezzel aztán előrébb vagyok.
Nem feltétlen megoldást kértem, hanem magyarázatot. De ezt le is írtam. Mindegy, biztos "péntek van".
1. Ha ovis szintű magyarázatot kérsz, jelezd a kérdésben. Pénteken és más napokon is.
2. Ha valaki olyan jófej, hogy válaszol köszönd meg!
3. Ha nem érted a választ, kérdezz!
Most már nem segítek, mert bunkó voltál.
Ahogy én csinálnám:
induljunk ki a vasból: 1 mol Fe tömege 56 g. Ekkor az arány szerint 56*8/21=21.3333 g O van a vegyületben. Osszuk ezt el az O moltömegével: 21.33/16=4/3. Azaz 1 mol Fe mellé 4/3 mol O kell. Innét csak egész számokra kell rendezni: Fe3O4 lesz a megoldás. Ellenőrzés: 56*3*8 egyenlő-e 16*4*21-gyel? (igen)
vas: 56
oxigén: 16
Hát nem tudom, mi a hivatalos megoldás, de józan paraszti ésszel megoldható.
21 gramm vas és 8 gramm oxigén alkotja az elegyet.
21 g vas az 21/56 mol vas = 3/8 mol vas.
8 g oxigén az 8/16 mol = 1/2 mol oxigén
Mivel egész számokkal dolgozunk, ezért a két törtet bővíteni kell, hogy egész legyen.
3/8 akkor lesz egész, ha 8-al szorozzuk.
Ekkor az 1/2*8 = 4 is egész lesz.
A keresebb vas-oxid:
Fe3O4
1molban 168g vas és 32 g oxigén van benne.
Ez tényleg 21:8 arány.
Köszi mindkettőtöknek!
A kedves tudálékos válaszolótól pedig elnézést kérek hogy nem köszöntem meg azt hogy leírt 4 sor számot meg 2 betűt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!