Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Fizikai kérdésekben segítesz?

Fizikai kérdésekben segítesz?

Figyelt kérdés

Fizikai megközelítésből tudnál válaszolni ezekre?

Miért nem lehet a Himalája tetején főzni?

Miért sózzuk télen a jeges járdát?

Hogy működik a kuktafazék?

Miért teregetjük ki a ruhákat?

2010. jún. 6. 11:47
 1/5 anonim ***** válasza:

1.A víz nemtudja olyan magason elérni a forráspontot.

2.Azért sózzuk, hogy felolvadjon a jég, ne legyen kicsi a súrlódás, nehogy elcsússzunk.

3.Az étel teljesen levan "szigetelve", a gőz nem szabadul ki, ezáltal hamarabb megpuhul az étel.

4.Ha ki van teregetve, nagyobb területet érint a levegő, hamarabb megszárad

2010. jún. 6. 12:07
 2/5 anonim ***** válasza:

Himalája tetjén az eltérő nyomás miatt a víz forráspontja nem 100 fok, hanem kb 80 fok, és pl a bab pedig nem fő meg 80fokon, afölé pedig nem megy a víz hőmérséklete mert elkezd párologni, így nem tud megfőni a bab :)

(nem biztos, hogy 80 fok, lehet hogy 60 körül van, neten nézd meg)

Azért sózzuk, mert a sós víz fagyáspontja alacsonyabb, mint a sima vízé, így nem fagy le olyan könnyen a járda, illetve felolvad ha fagyos ( ebben nem vagyok biztos)

a kuktafazék úgy működik, hogy a zárt fedelű fazékban nő a nyomás, így kb 120 fokon forr fel a víz, tehát sokkal magasabb hőfokon főzünk, így előbb megfől a kaja, valamint nem kell a hőveszteséggel annyira számolni, mivel teljesen zárt.

Azért teregetjük ki a ruhákat, hogy minél nagyobb felületen menjen végbe a párolgás, így előbb emgszárad ;)

Ezek nem pontosan válaszok, régen tanultam már. Valami ilyesmi, remélem a lényegét megértetted, majd valaki leírja szaknyelven rendesen.

szia

2010. jún. 6. 12:10
 3/5 anonim válasza:
100%
mi pont most tanultunk ezekről és az előttem szólónak minden szava igaz. (: ( kieg.: amikor a kocsi kereke gurul a jégen akkor az a a nyomás miatt felolvad és itt jön a só szerepe h lejjebb viszi a fagyás pontját a jégnek ami már jó esetben víz . Persze ez nálunk beválik de a finneknél már nem mert ott túl alacsony a hőmérséklet és a sós jég is simán befagy . )
2010. jún. 6. 12:29
 4/5 anonim válasza:
az előző vagyok . még annyit , hogy a jég nem fog felolvadni még attól h sót szórsz rá , mert az endoterm folyamat így az hűti a környezetet . csak miután felolvadt a jég azután játszik szerepet a só .
2010. jún. 6. 12:31
 5/5 A kérdező kommentje:
Dogában lesznek ezek a kérdések, és a fizikatanárom nem mondja el soha érthetően. Köszönöm szépen mindenkinek aki válaszolt!!:)
2010. jún. 6. 13:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!