Fizikai kérdésekben segítesz?
Fizikai megközelítésből tudnál válaszolni ezekre?
Miért nem lehet a Himalája tetején főzni?
Miért sózzuk télen a jeges járdát?
Hogy működik a kuktafazék?
Miért teregetjük ki a ruhákat?
1.A víz nemtudja olyan magason elérni a forráspontot.
2.Azért sózzuk, hogy felolvadjon a jég, ne legyen kicsi a súrlódás, nehogy elcsússzunk.
3.Az étel teljesen levan "szigetelve", a gőz nem szabadul ki, ezáltal hamarabb megpuhul az étel.
4.Ha ki van teregetve, nagyobb területet érint a levegő, hamarabb megszárad
Himalája tetjén az eltérő nyomás miatt a víz forráspontja nem 100 fok, hanem kb 80 fok, és pl a bab pedig nem fő meg 80fokon, afölé pedig nem megy a víz hőmérséklete mert elkezd párologni, így nem tud megfőni a bab :)
(nem biztos, hogy 80 fok, lehet hogy 60 körül van, neten nézd meg)
Azért sózzuk, mert a sós víz fagyáspontja alacsonyabb, mint a sima vízé, így nem fagy le olyan könnyen a járda, illetve felolvad ha fagyos ( ebben nem vagyok biztos)
a kuktafazék úgy működik, hogy a zárt fedelű fazékban nő a nyomás, így kb 120 fokon forr fel a víz, tehát sokkal magasabb hőfokon főzünk, így előbb megfől a kaja, valamint nem kell a hőveszteséggel annyira számolni, mivel teljesen zárt.
Azért teregetjük ki a ruhákat, hogy minél nagyobb felületen menjen végbe a párolgás, így előbb emgszárad ;)
Ezek nem pontosan válaszok, régen tanultam már. Valami ilyesmi, remélem a lényegét megértetted, majd valaki leírja szaknyelven rendesen.
szia
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!