Kémia emelt szint! Miért van így ez a feladat?
Egy 4 dm3-es, állandó térfogatú tartályt annyi tiszta propángázzal töltünk meg, hogy a kiindulási propánkoncentráció 0,0125 mol/dm3 legyen. Ezután a rendszert adott T hőmérsékletre emeljük. Ekkor beáll a következő egyensúly:
C3H8 = C3H6 + H2 (nem tudok egyensúly jelet rakni)
Az egyensúly beálltakor a hidrogén koncentrációja 0,0100 mol/dm3 lett.
a.) A propán hány százaléka disszociált?
b.) Add meg a tartályban az anyagok egyensúlyi koncentrációját!
c.) Határozd meg T hőmérsékleten az egyensúlyi állandót!
Egy másik kísérletben a 4 dm3-es tartály a propánhoz valamennyi hidrogént is kevertünk, és így melegítettük az előző T hőmérsékletre. Ekkor a propán disszociáció foka a felére csökkent.
d.) Hány g hidrogént adtunk a rendszerhez kiinduláskor?
Értem a feladatot, de van egy problémám ami minden ilyen feladatnál előjön.
Ugye nem 1 dm3-es a tartály, és ennél a feladatnál én a táblázatfelírást már egyből úgy kezdtem, hogy a 0,0125-öt leosztottam néggyel, és 3,125*10^-3 - nal számoltam.
A megoldókulcsban viszont a térfogatnak csak a feladat legvégén, a hidrogén molszámának megadásában van szerepe. Miért? Néhány feladat meg pont úgy vezeti ezt le, ahogy én, de olykor meg nem foglalkoznak a térfogattal...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!