Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Kémia emelt szint! Miért van...

Kémia emelt szint! Miért van így ez a feladat?

Figyelt kérdés

Egy 4 dm3-es, állandó térfogatú tartályt annyi tiszta propángázzal töltünk meg, hogy a kiindulási propánkoncentráció 0,0125 mol/dm3 legyen. Ezután a rendszert adott T hőmérsékletre emeljük. Ekkor beáll a következő egyensúly:

C3H8 = C3H6 + H2 (nem tudok egyensúly jelet rakni)

Az egyensúly beálltakor a hidrogén koncentrációja 0,0100 mol/dm3 lett.

a.) A propán hány százaléka disszociált?

b.) Add meg a tartályban az anyagok egyensúlyi koncentrációját!

c.) Határozd meg T hőmérsékleten az egyensúlyi állandót!

Egy másik kísérletben a 4 dm3-es tartály a propánhoz valamennyi hidrogént is kevertünk, és így melegítettük az előző T hőmérsékletre. Ekkor a propán disszociáció foka a felére csökkent.

d.) Hány g hidrogént adtunk a rendszerhez kiinduláskor?

Értem a feladatot, de van egy problémám ami minden ilyen feladatnál előjön.

Ugye nem 1 dm3-es a tartály, és ennél a feladatnál én a táblázatfelírást már egyből úgy kezdtem, hogy a 0,0125-öt leosztottam néggyel, és 3,125*10^-3 - nal számoltam.

A megoldókulcsban viszont a térfogatnak csak a feladat legvégén, a hidrogén molszámának megadásában van szerepe. Miért? Néhány feladat meg pont úgy vezeti ezt le, ahogy én, de olykor meg nem foglalkoznak a térfogattal...

2017. dec. 23. 15:51
 1/2 A kérdező kommentje:
Azt hiszem már rá is jöttem a problémára...
2017. dec. 23. 15:53
 2/2 anonim ***** válasza:
Ha a reakció molszám változással jár, akkor koncentrációkkal kell megadni az egyensúlyi állandót. Ha nem, akkor mindegy mivel számolsz, mert akkor az egyensúlyi állandó dimenziómentes (a térfogat is kiesik).
2017. dec. 26. 15:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!