Szerintetek 10 % os sóoldathoz 10ml folyadékban mennyi vízet kell adni, hogy 3% os oldat legyen?
Hogy mi a véleményünk, teljesen irreleváns, ezt ki kell számolni.
Ha a 10 ml folyadék 10%-os (felteszem, hogy térfogatszázalékról van szó), az azt jelenti, hogy a folyadékban 10*(10/100)=1 ml só van. Tegyük fel, hogy x ml vizet adunk az oldathoz, ekkor az oldott anyag mennyisége nem változik, tehát 1 ml marad, a teljes oldat pedig x ml-rel nő, tehát 10+x ml lesz, ekkor (1/(10+x))*100 tömegszázalékos lesz. Azt szeretnénk, hogyha ez 3 lenne, tehát:
(1/(10+x))*100 = 3, ez egy egyszerű egyenlet, amit meg tudunk oldani, és eredménynek x=70/3-ot kapunk, tehát 70/3 ml vízre van szükség.
Ilyen esetben tömegszázalékról van szó és igazából ennyivel egészíteném ki az előző válaszoló válaszát. Talán áttekinthetőbb a keveréses egyenlet
10*10+x*0=(10+x)*3
100=30+3x
70=3x
23.333=x
Az eredmény ugyanaz, csak a módszer más :)
azért x*0 mert az x a víz tömege a 0 pedig a víz koncentrációja
Nagyon érdekes megoldásokat olvastam. Én már nagyon régen jártam iskolába (70 éves vagyok), de nem nagyon értem a leírt megoldásokat. Nem a számításokkal van a gondom, mert azok tökéletesek, hanem a kérdés értelmezését kell alaposan átgondolnom. A megoldásoknál felmerült, hogy térfogat-százalékról van szó. Én úgy gondoltam, hogy olyan megoldást kellene keresni, hogy a végén kapjunk 10 ml folyadékot, mely 3 %-os sóoldatnak felel meg. Térfogat-százalékos megoldást az alábbi logikával próbáltam megoldani:
1. 9ml víz + 1ml só = 10ml oldat (10%-os)
2. Ezt az állapotot szeretnénk elérni:
9,7ml víz + 0,3ml só = 10ml oldat (3 %-os)
3.Az eredeti 10 % oldatból öntsünk ki annyit, hogy a maradék mennyiségben 0,3ml só legyen feloldva. Kérdés: mennyi oldatot öntsünk ki?
4. Ezt így könnyen felírhatjuk:
6,3ml víz + 0,7ml só = 7ml oldat (10 %-os)
5. Ez marad:
2,7ml víz + 0,3ml só = 3ml oldat (10 %-os)
6.Ez utóbbi 3ml 10 %-os oldatot egészítsük ki 10 ml mennyiségre:
3ml 10 %-os oldat + 7ml víz = 10ml oldat (%=?)
7. 9,7víz + 0,3 ml só = 10ml oldat (3 %-os)
Ez esetben a 10 ml oldat mennyisége nem változott.
Hátha így picit érthetőbb:
A 10%-os folyadék (10%=10/100=1/10) az jelenti, hogy a - példa szerinti - 10 ml folyadék 1 ml sót tartalmaz,
ha 3%-os folyadékot (3%=3/100=1/33) akarunk elérni, ugyanennyi só tartalomnál 33 ml folyadéknak kell lennie.
Vagyis 23 ml vizet önts hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!