Ezt hogyan kell kiszámolni?
Ilyen típussal most találkoztam először és fogalmam sincs hogyan kezdjek hozzá. Próbáltam simán másodfokú megoldóképlettel, de nem jött össze. Esetleg ha valaki kiszámolná + elmagyarázná nagyon megköszönném!
Emeljük mindkét oldalt négyzetre:
(5^(x^2-(11/2)x+3))^2 = 5
A hatványozás azonosságai szerint a bal oldalon összeszorozhatjuk a kitevőket:
5^(2x^2-11x+6) = 5
Az exponenciális függvény szigorú monotonitása miatt ezek akkor egyenlőek, hogyha a kitevők egyenlők, tehát:
2x^2-11x+6 = 1, ezt pedig már meg tudod oldani.
Ha érted a törtkitevő jelentését, akkor úgy is megoldható, hogy gyök(5)=5^(1/2), ekkor az egyenlet:
5^(x^2-(11/2)x+3) = 5^(1/2), innen pedig szinténaz expinenciális függvény szigorú monotonitása miatt:
x^2-(11/2)x+3 = 1/2, ha ezt 2-vel szorozzuk:
2x^2-11x+6 = 1, akkor ugyanazt az egyenletet kapjuk, mint az előbb.
Nem kell az elején négyzetre emelni.
A jobb oldal gyök(5) = 5^(1/2)
Mindkét oldal azonos alapon szerepel, azért a kitevőknek azonosnak kell lennie:
x^2-11/2*x +3 = 1/2
Átrendezve:
x^2-5,5*x+2,5=0
Ezt már meg tudod oldani a megoldó képlettel.
Igen, aztán sikerült, valójában jól kezdtem el, de a hatványt 0-val tettem egyenlővé ls nem 1-el:)
Egyébbként hasonló feladat: [link]
A megoldása (2;5) intervallumon van, viszont nekem -3 jön ki. Talán ott ronthattam el, hogy különböző alapú hatványokkal dolgoztam, de nem értem hogyan máshogy. Esetleg ha lennétek olyan kedvesek és ehez is adnátok magyarázatot?
Ifjutitan, nem tudom, hogy végigolvastad-e a válaszomat, de ezt is megemlítettem. Nem mertem ezzel kezdeni, mivel annyira nem szokott egyértelmű lenni a törtkitevős hatvány, a hatványozás azonosságaival számolni pedig kvázi általános iskolás anyag.
Ha jól sejtem, akkor a feladat:
4*3^(x+1) - 72 = 3^(x+2) + 3^(x-1)
Itt is a hatványozás azonosságát kell használni; azonos alapú hatványok szorzásánál a kitevőket összeadhatjuk, osztásnál pedig a számláló kitevőjéből kivonhatjuk a nevező kitevőjét, így lesz a 3^(x+1)-ből 3^x*3, a 3^(x+2)-ből 3^x*3^2=3^x*9, a 3^(x-1)-ből 3^x/3, tehát az egyenlet:
4*3^x*3 - 72 = 3^x*9 + 3^x/3. A jobb áttekinthetőség kedvéért cseréljük le a 3^x-nt z-re, tehát 3^x=z, így:
4*z*3 - 72 = z*9 + z/3, ez már egy egyszerű egyenlet, amit meg tudunk oldani; összevonunk:
12z - 72 = 9z + z/3, szorzunk 3-mal:
36z - 216 = 27z + z, újra összevonunk:
36z - 216 = 28z, kivonunk 36z-t:
-216 = -8z, végül osztunk (-8)-cal:
27 = z. Most visszaírjuk z helyére a 3^x-nt:
27 = 3^x, ezt pedig könnyedén meg tudjuk oldani, és 3=x-et kapjuk eredményül. Ez benne van a (2;5) intervallumban, tehát ténylegesen megoldása az egyenletnek.
Azt tudom elképelni, hogy -27=3^x jött ki a végére (ugyanúgy kivontad a 36*3^x-nt, csak nem vetted figyelembe, hogy a 216 előjele negatív), viszont ennek az egyenletnek nem megoldása az x=-3, lévén 3^(-3)=1/27, sőt, ennek az egyenletnek nincs (valós) megoldása, mivel minden pozitív szám hatványa pozitív.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!